Hramul celui de-al doilea Paraclis Patriarhal

Cu ocazia sarbatorii Sfantului Grigorie Luminatorul, la 30 septembrie, cel de-al doilea paraclis al Resedintei patriarhale isi sarbatoreste ocrotitorul. Pe langa Sfantul Grigorie, Luminatorul Armeniei, paraclisul ii mai are ocrotitori pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul si pe Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

Paraclisul a fost sfintit la 30 septembrie 2008, la un an de la intronizarea Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfantul Grigorie Luminatorul s-a nascut, dupa unele izvoare in anul 240, iar dupa altele in 257, in provincia Balhaven, din Armenia Mare. Parintii sai erau pagani si faceau parte din familia regala a Armeniei, ocupand demnitati importante in stat. Tatal sfantului era ruda cu Artaban, regele Persiei de atunci, care era de origine parta. Nobilii persani nesuportand faptul ca un part conduce regatul persan in frunte cu Hartasil, unul dintre cei mai importanti conducatori persani, il ucid pe regele Artaban. Afland despre aceasta crima, regele Armenie, Cursar, fratele lui Artaban, porneste un razboi impotriva Persiei, care va dura timp de 10 ani. Noul rege al Persiei, Artasil, l-a pus pe tatal Sfantului Grigorie, Anac, sa mearga in Armenia pentru a determina inlaturarea de la conducerea acestui regat a lui Cursar. Anac prin vilesug, impreuna cu fratele sau, il ucid pe regele Armeniei, Cursar. Demnitarii lui Cursar ii omoara pe Anac si fratele sau si pe toti membrii familiilor acestora, cu exceptia a doi dintre copiii lui Anac, care erau prunci, fiind ascunsi de o rudenie a acestora. Unul dintre acesti copii a fost Sfantul Grigorie Luminatorul. El a fost salvat si ascuns in Cezareea Capadociei, unde a fost crescut in credinta crestina.

14 ani in groapa

Ajungand la maturitate, Sfantul Grigorie s-a casatorit si a avut doi copii, pe Aristarh si Vartanes sau Ortan. Dupa ce a fost hirotonit preot, Sfantul Grigorie s-a intors in tara sa, Armenia, incepand sa propovaduiasca cu timp si fara timp cuvantul lui Dumnezeu conationalilor sai armeni, convertindu-i pe multi dintre acestia la crestinism. Cu ajutorul imparatului roman Diocletian, Tridat, fiul lui Cursar, devine rege al Armeniei si, sub influenta persecutiilor lui Diocletian din Imperiul Roman, incepe si el o persecutie impotriva crestinilor in regatul Armeniei. In timpul acestor persecutii are foarte mult de suferit si Sfantul Grigorie care prin harul primit de la Bunul Dumnezeu savarseste multe minuni spre incredintarea adevarului credintei crestine. Vazand ca nu are nici un rezultat in ceea ce priveste determinarea Sfantului Grigorie de a apostazia, regele Tridat porunceste sa fie aruncat intr-o groapa, in orasul Artaxat, plina de noroi, cu serpi, cu viermi si cu tot felul de necuratii. Aici a petrecut Apostolul Armeniei nu mai putin de 14 ani, hranit de bunatatea si milostivirea unei vaduve, care din purtarea de grija a lui Dumnezeu ii dadea in fiecare zi o bucata de paine si apa dintr-un urcior.

In acesti 14 ani, Tridat, cu ajutorul Imperiului Roman, a reusit sa ii invinga pe persi si sa cucereasca mare parte din Persia si Siria, extinzand persecutia impotriva crestinilor si in aceste teritorii. In aceeasi perioada, Diocletian declanseaza cea mai mare persecutie din istoria crestinismului. Din aceasta cauza, multi crestini si-au cautat refugiul in afara granitelor Imperiului Roman, intre acestia aflandu-se si un grup de treizeci si sapte de fecioare, care s-au refugiat in Armenia. Printre ele era si frumoasa Ripsimia, pe care o dorea ca sotie imparatul roman. Diocletian i-a scris prietenului sau Tridat, regele Armeniei, cerandu-i sa o gaseasca si sa i-o trimita pe Ripsimia sau, daca o vrea, sa o pastreze el de sotie. Soldatii regelui Tridat identifica grupul de fecioare si Ripsimia s-a predat de bunavoie pentru a salva viata celorlalte. Sfanta Mucenita Ripsimia, intarita de Dumnezeu, nu cedeaza regelui Tridat, acesta poruncind sa fie ucisa ca si celelalte 36 de fecioare.

Crestinarea armenilor

In urma persecutiilor pe care le-a facut impotriva crestinilor, Dumnezeu a ingaduit asupra lui Tridat o boala cumplita, un fel de nebunie. El se credea a fi mistret si sfasia tot ceea ce era in jurul sau. Sora regelui Cusaroducta, rugandu-se Bunului Dumnezeu pentru vindecarea fratelui ei, intr-o noapte i s-a aratat ingerul Domnului, spunandu-i ca fratele ei nu se va tamadui decat atunci cand Sfantul Grigorie va fi scos din groapa. Sfantul Grigorie este scos din groapa in care a stat 14 ani si prima sa grija este inhumarea crestineasca a trupurilor fecioarelor, care de noua zile stateau neingropate. Apoi, fiind spalat si imbracat cu haine curate, este adus inaintea lui Tridat. Apostolul armenilor, rugandu-se Bunului Dumnezeu si prin darul pe care l-a primit de la Domnul nostru Iisus Hristos, l-a tamaduit spre bucuria tuturor armenilor. Apoi, toti armenii in frunte cu regele Tridat s-au convertit la crestinism si au construit o frumoasa biserica pe locul unde au fost ingropate trupurile mucenitelor Ripsimia, Gaiani si ale celor impreuna cu ele in timpul persecutiei lui Tridat. Apoi, regele Tridat l-a trimis pe Sfantul Grigorie in Cazareea Capadociei la Arhiepiscopul Leontie pentru a fi hirotonit episcop. La intoarcere Sfantul Grigorie a adus cu sine preoti si diaconi pentru a-l ajuta in lucrarea pastorala.

Ctitorul culturii armene

Sfantul Grigorie a alcatuit alfabetul armenesc si a tradus in limba armeana Biblia. El este considerat ctitorul culturii armene. Inaintat in varsta, Sfantul Grigorie participa la Sinodul Ecumenic din 325 si semneaza ca al 36-lea Parinte din cei 318 prezenti la cel dintai Sinod Ecumenic. In anul 331 a lasat ca episcop al Armeniei, in locul sau, pe fiul sau Aristarh si s-a retras intr-o pesteara din Mania, unde a trait in sihastrie. Acolo s-a mutat la Domnul in anul 332.

In Reședința Patriarhala se afla doua paraclise, Paraclisul nou inchinat Sfantului Grigorie, Luminatorul Armeniei și paraclisul istoric ocrotit de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Prooroc Daniel si Sfanta Cuvioasa Parascheva resfințit la data de 22 iulie 2011.

Sursa: basilica.ro

29 Septembrie 2013

Vizualizari: 728

Voteaza:

Hramul celui de-al doilea Paraclis Patriarhal 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE