Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cinstita pe Valea Ilisua

Peste o mie de credinciosi bistriteni de pe Valea Ilisuei s-au inchinat duminica, 24 noiembrie 2013, la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ce a fost dusa din Muzeul Mitropoliei Clujului de o delegatie a Arhiepiscopiei, in parohia Ilisua, protopopiatul Beclean. Icoana, pictata in anul 1673 de parintele Luca din Iclod, cel care a zugravit si Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula, a ajuns dimineata la biserica parohiei ocrotita de „Sfantul Ioan Botezatorul”. A fost asezata spre inchinare credinciosilor in fata locasului de cult, intr-o capela construita aici. Sirul credinciosilor s-a perindat prin fata icoanei pe tot parcursul Sfintei Liturghii savarsita de Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, inconjurat de un sobor de 25 de preoti si diaconi.

Ne rugam Maicii Domnului ca toti crestinii romani sa se intoarca la Biserica Ortodoxa, prima lor mama

In cadrul cuvantului de invatatura ierarhul a explicat pericopa evanghelica a zilei, despre dregatorul bogat, si a vorbit despre ocrotirea Maicii Domnului: „Credem ca Maica Domnului, cu rugaciunile ei, chiar daca aceasta icoana facatoare de minuni este la Cluj, ocroteste localitatea Ilisua.

Mai mult, s-au facut doua copii foarte bine realizate dupa aceasta icoana facatoare de minuni, si la urma urmei orice icoana a Maicii Domnului este plina de har. Zice unul dintre teologii mari care s-au ocupat de icoana, este vorba de Uspensky, ca icoana este locul unei prezente harice. Acolo unde este icoana, este de fapt chiar Maica Domnului. Ne rugam Domnului Hristos, ne rugam Maicii Domnului, ca viata noastra crestina sa se intareasca si, incet-incet, pe toata zona aceasta si pe toata Valea Somesului crestinii romani sa se intoarca la Biserica Ortodoxa, care este prima lor mama. Mama adevarata si naturala, nu mama de adoptie, ci mama de nastere”.Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ce se afla acum in Muzeul Mitropoliei Clujului si la care s-au inchinat credinciosii din zona, a apartinut in trecut parohiei Ilisua. Potrivit parintelui paroh Ludor Muresan, aceasta icoana a lacrimat de doua ori cat a fost in parohie, in anii 1717 si 1789. Mitropolia Clujului a daruit cu acest prilej parohiei Ilisua o copie a icoanei facatoare de minuni.

Diplome de aleasa cinstire pentru renovarea bisericii

In cadrul Sfintei Liturghii de astazi de la parohia Ilisua, Mitropolitul Andrei l-a hirotonit intru preot pe diaconul Aurelian Bercea pentru parohia Tritenii de Sus, Protopopiatul Turda. De asemenea, la finalul slujbei i-a acordat o diploma de aleasa cinstire preotului paroh Ludor Muresan pentru lucrarile de reabilitare efectuate in ultimii ani la biserica. Diplome de aleasa cinstire au primit din partea Mitropolitului Clujului familia Zegrean, care a sustinut lucrarile de renovare, dar si membrii consiliului parohial.La Sfanta liturghie din parohia Ilisua a fost prezent exarhul Manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de misiune si protocol al Eparhiei, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr. Doru Zimveliu precum si preoti din parohiile invecinate. De asemenea a participat si stareta Manastirii bistritene Dobric, maica Veronica Cotofana, autoritati locale si judetene.

Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2013

Vizualizari: 847

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cinstita pe Valea Ilisua 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE