Manifestari spiritual-culturale inchinate Poetului martir Vasile Militaru

Sambata, 6 iulie, in Orasul Ocnele Mari din judetul Valcea s-au desfasurat o serie de manifestari spiritual-culturale inchinate Poetului Martir Vasile Militaru.

Evenimentul a fost organizat de catre Primaria Orasului Ocnele Mari, Parohia "Traistari" - Ocnele Mari, Societatea Culturala "Anton Pann" Valcea, Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria"- Filiala Valcea, Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea, Scoala Generala "Costea Marinoiu" Ocnele Mari, Biblioteca Publica "Vasile Militaru" Ocnele Mari, Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea.



Nascut la 19 septembrie 1885 in localitatea Dobreni, judetul Ilfov, Poetul Vasile Militaru a murit, ca detinut politic al regimului comunist din Romania, la 8 iulie 1959 in inchisoarea Ocnele Mari. Incepand cu anul 2000, Parohia Traistari in parteneriat cu institutiile de cultura si autoritatile centrale si locale au creat traditia organizarii, in apropierea zilei in care a trecut la Domnul, manifestari comemorative si culturale care sa puna in lumina valoare poeziei religioase a poetului precum si suferintele detinutilor politici din inchisoarea de la Ocnele Mari.

Evenimentul a debutat la Monumentul eroilor de la Ocnita unde au fost rostite o serie de alocutiuni de catre Domnul Petre Iordache, Primarul Orasului Ocnele Mari si Domnul Eugen Petrescu, Presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria" - Filiala Valcea, alocutiuni care au fost urmate de depunerea de coroane.

Manifestarile au continuat la cimitirul din Ocnele Mari unde un sobor de preoti au savarsit Slujba Parastasului la mormantul in care a fost inmormantat Poetul Vasile Militaru. Dupa parastas Parintele Petre Veteleanu a creionat, prin marturiile oferite de contemporani ai poetului martir, portretul spiritual-cultural al lui Vasile Militaru.

La Scoala  Generala "Costea Marinoiu" Ocnele Mari s-a desfasurat Colocviul "Vasile Militaru" si Editia a III-a a Concursului National de Poezie "Vasile Militaru". Prezent la eveniment, Pr. Constantin Olariu, Inspector de cateheza in cadrul Arhiepiscopiei Ramnicului, a transmis mesajul Arhiepiscopiei Ramnicului.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, la Salina Ocnele Mari a avut loc si Vernisarea Expozitiei Internationale de Arta Contemporana "UnderGroundZero". Evenimentul a fost organizat de catre Societatea Nationala a sarii / Exploatarea miniera Ramnicu Valcea / Salina Ocnele Mari, Parohia Traistari Ocnele Mari, UAP Romania si Galeria Groundzero - Italia.

Expozitia "UnderGroundZero" este primul proiect international creat de Galeria GROUNDZERO supervizata de directorul artistic, Dr. Giorgia Cassini, Conservator si Critic de arta, renumita in panorama internationala a artei, director artistic, printre altele, a Bienalei de la Venetia 2011 - Pavilionul Italiei. Opere ale artistilor italieni si straini renumiti international, sunt expuse, in premiera mondiala, in interiorul unei mine de sare.


Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Iulie 2013

Vizualizari: 734

Voteaza:

Manifestari spiritual-culturale inchinate Poetului martir Vasile Militaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE