O noua editie a textului critic al Noului Testament

Institutul de cercetare asupra textului Noului Testament al Universitatii din Munster, in colaborare cu Societatea Biblica Germana, a tiparit recent cea de 28-a editie a textului critic grec al Noului Testament, cunoscutul "Novum Testamentum Graece” de Nestle-Aland.

Textul este insotit de un aparat critic extras din aproximativ 5500 de manuscrise aflate in diferite biblioteci si manastiri din intrega lume. Cele mai multe manuscrise sunt de provenienta bizantina, texte integrale (ce incep cu Evanghelia dupa Matei si se incheie cu Apocalipsa) dar si extrase, altfel spus pericope din evangheliile sau din epistolele apostolice ce sunt citite in cadrul oficiului liturgic.

Manuscrisele bizantine au fost studiate de catre M.I. Karavidopoulos, profesor emerit al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Tesalonic. Trebuie amintit ca manuscrisele bizantine constituie cel mai mare procent dintre toate manuscrisele utilizate. Cele mai multe dintre acestea sunt pastrate in bibliotecile din Muntele Athos. Celelalte manuscrise provin din biblioteci aflate in Atena, Paris, Roma, Londra, Sankt-Petersburg, Oxford, Cambridge, Ierusalim, Florenta, Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai, Patmos, etc.

Tot pe aceste manuscrise bizantine s-a intemeiat si textul editat in 1907 de Patriarhia Ecumenica, text ce este utilizat de Bisericile Ortodoxe vorbitoare de limba greaca.

Noua editie a textului critic, pe langa manuscrisele bizantine, cuprinde implicit referinte la cele mai vechi manuscrise (codicii Sinaiticus, Vaticanus, Alexandrinus).

Textul critic al Noului Testament  isi propune reconstituirea textului biblic din momentul in care a fost fixat in scris pana la aparitia primelor editii tiparite. Scopul traditional al criticii textuale este de a stabili arborele genealogic al manuscriselor si a urca progresiv, cat mai aproape de original.

Pe aceeaşi temă

12 Octombrie 2012

Vizualizari: 833

Voteaza:

O noua editie a textului critic al Noului Testament 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE