Sfantul Nectarie, in procesiune pe Calea Sfintilor

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, aduce anul acesta moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina. Moastele Sfantului Necatrie au fost aduse de o delegatie a Bisericii Greciei, condusa de Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa.



Miercuri, 24 octombrie, la ora 11.30 vor porni doua procesiuni simultan. Procesiunea cu racla in care sunt prezente moastele Sfantului Dimitrie cel Nou va porni de la Catedrala Patriarhala pe Bulevardul Regina Maria pana la baza Colinei Bucuriei. Procesiunea cu racla in care se afla moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena va pleca de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon - Nou pe strazile Șerban Voda si Bibescu Voda pana la baza dealului Colina Bucuriei. La ora 12.15 cele doua procesiuni se vor uni la baza dealului Colina Bucuriei pentru intampinarea moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, aduse de Inaltpreasfintitul Parinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina.

Apoi raclele cu moastele Sfantului Ierarh Nectarie, ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, vor fi depuse spre cinstire sub baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei Patriarhale.

Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, vorbind despre procesiunea "Calea Sfintilor", la primirea moastelor Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, in anul  2009, spunea:

"Procesiunea pleaca de la cruce, deoarece toti sfintii au purtat crucea multor nevointe si au urmat lui Hristos, traind intens adevarul credintei ortodoxe ca „prin Cruce a venit bucurie la toata lumea“ (Cantarile Utreniei de Duminica).

In acest sens, colina pe care urca pelerinii spre Catedrala patriarhala poate fi numita "Colina bucuriei".

Intrucat Hristos este Calea, Adevarul si Viata (cf. Ioan 14, 6), iar sfintii sunt urmatori si prieteni ai Sai, procesiunea sau pelerinajul Calea Sfintilor are o valoare de simbol cu profund inteles duhovnicesc. Calea Sfintilor este calea dreptei credinte pe care impreuna trebuie sa o marturisim totdeauna, atat in vreme de bucurie, cat si in vreme de necaz sau incercare.

Calea Sfintilor este calea vietii sfinte, adica viata de rugaciune si fapte bune. Calea Sfintilor este calea bucuriei, a mantuirii si a vietii vesnice, ca unire duhovniceasca a crestinilor cu Preasfanta Treime, cu Tatal, Fiul si Sfantul Duh, prin Sfintele Taine ale Bisericii, acestea fiind arvuna a vietii vesnice din imparatia cerurilor.

Calea Sfintilor ne cheama sa ne bucuram, impreuna cu toti sfintii, de iubirea lui Dumnezeu fata de oameni, sa-I multumim pentru darul vietii si al credintei mantuitoare, sa cerem sfintilor mult ajutor, ca prin rugaciunile lor sa sporim in iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni, sa intarim comuniunea frateasca intre Bisericile noastre Ortodoxe surori, dar si prietenia si cooperarea dintre poporul ortodox roman si poporul ortodox grec.

De asemenea, Calea Sfintilor ne cheama sa marturisim valorile sfinte si frumusetile netrecatoare ale Ortodoxiei, in tara noastra, in Europa si in toata lumea si sa impartasim celor din jurul nostru bucuria si pacea pe care le primim de la Dumnezeu prin rugaciunile sfintilor si prin lucrarea sfanta a Bisericii lui Hristos in lume".

.
Pe aceeaşi temă

24 Octombrie 2012

Vizualizari: 1028

Voteaza:

Sfantul Nectarie, in procesiune pe Calea Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE