Manastirea Mont Saint Michel

Manastirea Mont Saint Michel Mareste imaginea.


Manastirea Mont Saint Michel

Manastirea Mont Saint Michel se ridica pana la o inaltime de 165 de metri, in inima unui imens golf, pe o stanca de granit ce masoara un kilometru de la un capat la celalalt. Manastire si castel totodata, unica prin forma, aceasta se afla in Golful Saint Malo (nord-vestul Frantei) din Marea Manecii, la limita dintre Bretania si Normandia.

La inceputul secolului al XVIII-lea, in anul 708, episcopul Aubert de Avranches, in urma unei aparitii a arhanghelului Mihail, primeste ordinul de a construi un edificiu pe muntele Tombe, numit asa datorita faptului ca fusese folosit odinioara de catre ceilalti drept cimitir.

Organizatia vietii religioase in munte este facuta de catre Aubert, care, impreuna cu doisprezece calugari, pune bazele primei comunitati monastice de aici.

Aproape 300 de ani mai tarziu, in anul 966, ducele normand Richard I trimite treizeci de calugari benedictini pentru a incepe constructia unei noi biserici in stil romanic.

In perioada anilor 1154-1186, abatele Robert de Torigni doneaza bibliotecii manastirii un numar importand de manuscrise, incat asezamantul monahal va fi botezat, in scurt timp, cu numele de "orasul cartilor".

Dificultatile de constructie au fost foarte mari, astfel incat, in urma razboiului local dintre ducele de Normandia si regele Frantei (in anul 1204, Normandia este atasata regatului Frantei), o parte din locasul de cult s-a prabusit.

Reluarea si continuarea lucrarilor de constructie este initiata de catre abatale Jourdain. Acestea se vor incheia dupa 25 de ani prin ravna si osteneala abatelui Raoul de Villedieu.

Cheltuielile necesare acestei reconstructii, finalizate in 1228, vor fi suportate de catre regele Frantei Filip al II-lea Augustul, care impune, cu aceasta ocazie, stilul gotic in locul celui romanic.

Din acest moment, manastirea primeste numele de "Minunatie" (La Merveille). In secolul al XIII-lea ea cunoaste o perioada de mare prosperitate, motiv pentru care complexul monastic este extins considerabil.

Acesta cuprinde doua sectiuni masive care se ridica pe trei nivele. Pe nivelul inferior al partii estice se afla asa-numita Aumonerie, unde calugarii ofereau adapost pelerinilor saraci; deasupra ei se ridica Sala de oaspeti, iar in partea de sus sala de mase a calugarilor, loc puternic luminat printr-o serie de ferestre inalte in forma de ogiva.

Partea de vest a Minunii adaposteste magazia de provizii, iar mai sus este Sala Cavalerilor, ce este impartita in patru culoare de siruri de coloane cu capiteluri sculptate. Aceasta Sala va deveni, dupa anul 1469, locul de intrunire al Cavalerilor Sfantului Mihail, ordin fondal de regele Ludovic al XI-lea (1461-1483).

          

Manastirea joaca un rol importand in istoria Frantei, fiind singurul loc care nu a fost cucerit de catre armatele engleze in timpul Razboiului de 100 de ani (1346-1453). Aceasta perioada marcheaza totusi debutul declinului edificiului.

In anul 1789 are loc Revolutia Franceza si, ca urmare, noua conducere transforma manastirea in inchisoare pentru preotii refractari ai regimului politic ateu.

In timpul lui Napoleon Bonaparte, Muntele Saint Michel este transformat in inchisoare permanenta incepand cu anul 1811, urmand ca, mai tarziu, in timpul Restauratiei, acesta sa devina Casa de Forta si de Corectie.

In anul 1863, Napoleon al III-lea inchide aceasta inchisoare si declara stanca drept monument al naturii.

La data de 6 august 1897 va fi instalata in varful sagetii de 32 de metri a bisericii manastirii si la o distanta de 160 de metri deasupra nivelului marii, stautia de cupru a Sfantului Arhangel Mihail, ce va beneficia, in anul 1987, de multiple reparatii.

          

In anul 1969, o comunitate de calugari benedictini se reinstaleaza in Munte, fara ca abatia sa fie reconstituita.

Incepand cu data de 24 iunie 2001 la cererea lui Jaques Fihey, episcop de Coutances si Avraches, Fraternitatile monastice din Ierusalim, doua comunitati de calugari si calugarite, asigura din nou serviciul divin permanent si primesc pelerini.

Astfel, manastirea de pe Mont Saint Michel a fost redeschisa, chiar daca ramane proprietatea Statului si este administrata de catre Centru National al monumentelor istorice din Franta.

Text: Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 32829

Voteaza:

Manastirea Mont Saint Michel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE