Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Galata

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Galata Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Arhanghel Mihail 

Galata, Cipru

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail se afla in localitatea cipriota Galata, in apropierea minunatei Biserici Podithou. Localitatea Galata se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Galata este o localitate asezata in Valea Solea, la o distanta de aproximativ 60 de kilometri de capitala Nicosia, si la o altitudine de 620 de metri.

Numele localitatii ce o gazduieste - Galata - se regaseste in mitologia greaca, alaturi de Afrodita si Pigmalion. Galata este numele primit de statuia facuta de Pigmalion in cinstea Afroditei, aduse la viata spre a se casatori cu el.

Alaturi de aceasta minunata biserica din Galata, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult. In interiorul micutelor biserici, aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica Asinou", "Manastirea Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Galata - scurt istoric

Biserica Maicii Domnului - "Theotokos" - sau a Sfantului Arhanghel Mihail - "Archangelos" - din localitatea cipriota Galata, a fost construita in anul 1514, pe post de capela de familie, precum era obiceiul la acea vreme, si imbracata in fresca, in acelasi an, de catre zugravul Simeon Axenti.

Peretii bisericii sunt imbracati cu vestminte de fresca in anul 1514, dupa cum aflam din pisania bisericii, pastrata inca in aceasta: "Mult cinstita Biserica a Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria a fost ridicata prin contributia si cheltuiala nevrednicului Stefan Zaharia si a sotiei acestuia, Loeizas. Acestora le uram fericire si mantuire, amin. Si a fost pictata pe cheltuiala nevrednicului Polou Zaharia, a sotiei acestuia, Mandelena, si a celor trei copii ai lor. Acestora le uram binecuvantarea Domnului. Pictarea bisericii s-a terminat in data de 17 ianuarie 1514, de catre mana lui Simeon Axentis."

Cunoscuta scena "Deisis", adica "Rugaciune", este pictata in interiorul bisericii, pe peretele nordic al acesteia, deasupra pisaniei. In aceasta scena, pe langa Mantuitorul Hristos, care sta pe tron, si Maica Domnului cu Sfantul Ioan Botezatorul, care sunt infatisati de o parte si de alta, apar si ctitorii, stand le picioarele lor.

Maica Domnului, mijlocind la Hristos rugaciunile donatorilor si ale credinciosilor, ii arata pe acestia cu mana. Ctitorii, stand la picioarele lor, sunt infatisati dimpreuna cu toata familia, tinand in mana modelul bisericutei.

     

Sub picioarele Mantuitorului se afla o pisanie in sapte randuri. Zaharia Polos este investmantat cu haine negre si culion. El sta in genunchi, si pe langa modelul bisericutei, ii intinde lui Hristos si cheile acesteia. Fiul acestuia, care sta ingenunchiat in fata lui, este investmantat in haine lungi si albe.

In partea dreapta a Rugaciunii, sta infatisata frumoasa lui sotie, Mandelena, si cele trei fete ale lor, igenuncheate. In spatele sotiei se afla cea mai mare fiica, ingenuncheata si ea. Fiica cea mare tine in maini o carte numita "Imnul Acatist", o cantare inchinata Maicii Domnului ce se canta in Postul Mare. Aceasta scena Deisis este frumos realizata, toate chipurile fiind deosebit de expresive.

Celelalte fresce din capela sunt, de asemenea, bine pastrate, si infatiseaza scene din Viata si Patimile Domnului, Invierea si Inaltarea la Cer, cat si din Viata Maicii Domnului, pana la Adormirea Acesteia.

Bisericuta din Galata mai adaposteste si o serie de sfinti, martiri, arhierei, barbati sfinti, pustnici, alaturi de scene din Vechiul Testament. Deasupra intrarii in biserica, pe peretele interior, se afla asezata o icoana portabila a Arhangelului Mihail, datand din secolul al XVII-lea.

In absida Sfantului Altar este pictata scena Coborarii de pe Cruce a Mantuitorului - "Akra Tapinosis", alaturi de inscriptia "Apokathilosi". In bolta Sfantului Altar este infatisata Fecioara Maria, fara a-L avea pe Hristos cu aceasta, rugandu-se intre doi ingeri. Aceasta reprezentare este una rara, poate chiar unica, in traditia ortodoxa Maica Domnului fiind infatisata, aici, impreuna cu Hristos.

In aceasta bisericuta nu se mai slujeste decat o data pe an, in ziua de 6 septembrie, cand se sarbatoreste Minunea facuta de Arhanghelul Mihail in Chonae. Bisericuta este o marturie a evlaviei si a credintei cipriotilor, cat si a crestinilor de pretutindeni, care pun totul in slujba lui Dumnezeu, arta si simplitatea, natura si pe ei insisi.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4715

Voteaza:

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Galata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE