Manastirea Caracalu

Manastirea Caracalu Mareste imaginea.


Manastirea Caracalu

Sfantul Munte Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - si o peninsula cu lungimea de 60 de kilometri si o latime ce variaza intre 8 si 12 kilometri, aria totala fiind de 360 de kilometri patrati. Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Pe langa marile manastiri mai functioneaza si 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc mai mult de 1.500 de calugari ortodocsi.

Manastirea Caracalu - scurt istoric

Manastirea Caracalu, cea de a unsprezecea manastire din Sfantul Munte Athos, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Situata intre Manastirile Iviron si Marea Lavra, spre deosebire de majoritatea celorlalte manastiri, ea nu se afla la tarmul marii, ci inspre interiorul peninsulei si destul de sus.

Originea numelui acestei manastiri este destul de controversata. Unii autori sustin ca numele i s-ar trage de la ctitorul sau initial, imparatul roman Antoninu Caracal (211-217), insa aceasta ipoteza nu este sustinuta documentar. O alta ipoteza sugereaza ca numele este de origine turca, insemnand "turnul negru" (in turceste kara - koule), insa ea nu se sustine intrucat numele manastirii se regaseste ca atare mult anterior stapanirii turcesti.

Prima atestare documentara a acesteia dateaza din secolul al XI-lea - anul 1018. Aceasta a determinat pe unii dintre istorici sa propuna varianta prin care manastirea si-ar fi luat numele de la un presupus calugar Karakalas - nume larg raspandit in epoca - care ar fi fost fondatorul manastirii si ar fi trait in acea perioada.

In sprijinul acestei afirmatii vine si faptul ca ea nu apare intre manastirile enumerate in cel de-al doilea Typicon din anul 1046, ceea ce ne indreptateste sa credem ca era recent infiintata si deci fara o importanta prea mare.

Din aceasta perioada se pastra un hrisov prin care imparatul bizantin Romanos al IV-lea Diogenes intarea manastirii o serie de proprietati. Pecetea imperiala din plumb se pastreaza si astazi in tezaurul manastirii.

Din secolul al XI-lea si pana in secolul al XV-lea, nu se poate vorbi despre Manastirea Caracalu ca fiind o manastire infloritoare. Se pare chiar ca prin secolul al XIII-lea nici nu a fost locuita.

In secolul al XIII-lea, ajungand in ruina, manastirea este refacuta de imparatii bizantini paleologi Mihail al VIII-lea, Andronic al II-lea si Ioan al V-lea. Ea s-a intarit si a fost refacuta prin sprijinul imparatilor din dinastia Paleologilor, cat si al Sfantului Athanasie, Patriarhul Constantinopolului.

Manastirea Caracalu - ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rares

Grija credinciosilor domnitori romani se face simtita si in aceasta mare manastire ortodoxa. Incepand cu Petru Rares, Manastirea Caracalu va ramane pentru peste trei secole in atentia voievozilor din Tarile Romane.

Ajunsa din nou in ruina in anul 1535, Manastirea Caracalu intra in grija donmului moldovean Petru Rares care se angajeaza s-o refaca in intregime.

Astfel s-a inceput cu constructia portului manastirii - arsanaua - si cu ridicarea unui turn inalt de paza. Se reconstruieste biserica si intreg ansamblul de chilii. Lucrarile de reinnoire de la Caracalu au fost continuate si terminate de ginerele sau, Alexandru Lapusneanu, cu sotia Ruxandra.

Iubitor pentru acest sfant lacas, Petru Rares a trimis pe Proto Spatarul Petru cu multi bani, poruncindu-i ca sa zideasca o manastire frumoasa la malul marii. Acesta insa fiind lacom de bani ca si Iuda a zidit o bisericuta mica si s-a intors in tara spunand domnitorului ca a facut cum i-a poruncit. Domnitorul insa afland adevarul, s-a suparat foarte si vroia sa-i taie capul.

Proto spatarul Petru - ca sa-si scape viata, a promis ca va ridica manastirea, cu cheltuiala sa. Asa a si facut in anul 1534. Si intorcandu-se in tara, cu buna isprava, domnitorul l-a iertat si l-a primit cu mare cinste.

Refacerea in totalitate a manastirii a inceput-o tot Petru Rares, care a construit si masivul turn de aparare de la intrare. Turnul are 28 de metri inaltime si la inceputul secolului trecut inca mai pastra cele doua pisanii, acum disparute. Pentru a renova manastirea, Petru Rares a cerut si a obtinut permisiunea sultanului Soliman Magnificul.

Monahii de aici pastreaza traditia ca dupa terminarea lucrarilor de restaurare, Petru Rares, noul ctitor al manastirii, s-a calugarit aici sub numele de Pahomie, impreuna cu protospatarul sau Petru si ca s-au savarsit aici amandoi in pocainta si viata sfanta. Tabloul votiv ii infatiseaza in coltul din stanga al pridvorului.

Contrar opiniei majoritatii istoricilor care sustin ca Petru Rares este inmormantat la Manastirea Probota din Moldova, parintii de la Caracalu afirma cu tarie ca el ar fi venit alaturi de boierul Petru si ar fi luat schima cea mare in manastirea lor, primind la calugarie tot numele de Pahomie. Aici ar fi ramas pana la sfarsitul vietii si aici ar fi fost si inmormantat.

In sprijinul acestei sustineri ei invoca fresca din pridvorul manastirii infatisand doi schimonahi tinand impreuna o biserica. Deasupra sta scris: "Noii ctitori ai acestei sfinte manastiri: Pahomie si Pahomie".

Ce se poate spune cu siguranta este ca din porunca si pe cheltuiala lui Petru Rares s-a zidit mai intai arsanaua, asa cum se poate citi pe pisania ce se pastreaza pana astazi: "Staret fiind Gherman, Io Petru Voievod si monahul Ioasaf ctitori, Dionysios Syropoulos Hagi mester zidar, in anul 1534 s-au savarsit acest turn si incinta".

Manastirea Caracalu - ctitorie si a domnitorului Alexandru Lapusneanu

Lucrarile la Manastirea Caracalu s-au incheiat abia in anul 1563, cand domn al Moldovei era Alexandru Lapusneanul, care, cu siguranta, a contribuit si el la refacerea manastirii. Dupa cum stim, el s-a calugarit pe patul de moarte si a primit numele de Pahomie. Asa se explica poate mai bine prezenta celui de-al doilea ctitor Pahomie in tabloul votiv. Tot voievodul Moldovei, insa nu Petru Rares, ci Alexandru Lapusneanul.

Mai trebuie spus si ca, dupa moartea Lapusneanului, vaduva sa, evlavioasa doamna Ruxandra, va rascumpara in 1568 cu 35.000 de aspri toate averile mobile si imobile confiscate de Sultanul Selim al II-lea.

          

Ajutoarele romanesti au continuat si dupa acestia. Peste veacuri s-au trimis aici, din Moldova, importante ajutoare banesti pentru intretinerea si infrumusetarea manastirii. Danii au mai facut si Constantin Mavrocordat, Grigore Ghica alaturi de alti domni fanarioti.

Manastirea Caracalu - biserica si arhitectura complexului monahal

Biserica este mareata, zugravita artistic, in stil bizantin. Arhitectura bisericii are si elemente in stil moldovenesc. Manastirea, locuita de peste 100 de calugari in vremurile ei de glorie, astazi, este locuita de o obste ce numara un sobor de 64 de monahi de neam grec.

In incinta manastirii se afla cinci paraclise si alte doua in afara. Tezaurul adaposteste frumose icoane vechi, sfinte vase liturgice, vesminte din fir si un epitaf din fir de aur pe matase visinie din secolul al XVIII-lea, donat din Moldova.

Biserica Manastirii Caracalu adaposteste cateva odoare de mare pret: o particica din Sfanta Cruce, icoana facatoare de minuni a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, capul Sfantului Apostol Bartolomeu, degetul cel mic de la mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Policarp, episcopul Smirnei.

Alte sfinte moaste mai sunt si mana stanga a Sfintei Mucenite Marina, particele din moastele Sfintilor Mucenici arsi in Nicomidia, de la Sfantul Mercurie si Sfantul Ioan cel Milostiv, de la Sfantul Haralambie si Sfantul Averchie, Sfantul Orest si Sfantul Mucenic Ghedeon.

In Biserica se afla si o icoana facatoare de minuni pictata de un necunoscut zugrav in jurul anului 1540. In anul 1700 un incendiu a distrus toata manastirea cu exceptia icoanei - i-a fost ars doar spatele, fata ramanandu-i intacta.

In biblioteca manastirii se pastreaza numeroase manuscrise si cateva pergamente, precum si o serie de hrisoave privitoare la istoria manastirii.

In jurul acestei manastiri se afla mai multe chilii si colibe pustnicesti. Multi cuviosi romani s-au nevoit de-a lungul veacurilor pe aceste locuri, s-au rugat pentru ei si pentru noi si au multumit Maicii Domnului ca i-a invrednicit sa traiasca in gradina ei.

Pentru a vedea mai multe imagini cu Manastirea Caracalu, vizitati Galeria de imagini - Manastirea Caracalu - Sfantul Munte Athos.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 13647

Voteaza:

Manastirea Caracalu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE