
Biserica Panagia Chryseleousa din Emba a fost construita la sfarsitul secolului XII, inceputul secolului XIII. Este o biserica cu trei laturi si doua domuri, decorata cu picturi murale din secolele XIII, XV si XVI. In absida se afla o pictura a lui Hristos Pantocrator inconjurat de ingeri. Iconostasul sculptat in lemn dateaza din 1747.
Emba este un sat aflat in apropiere de Chloraka, ambele localitati aflate la aproximativ 2 km de Paphos si la 6 km de Coral Bay. Emba se aseamana mult cu Chloraka, prin aceea ca este inca nedezvoltat, avand mult teren agricol.
Emba se afla la doar 10 minute de condus cu masina spre satul Tala aflat pe deal, de unde se poate ajunge usor pe Terenul de Golf Tsada. Sunt multi factori care fac din Emba o localitate pozitionata central, ideala pentru cei care isi doresc o locuinta permanenta sau o casa dupa pensionare, in Cipru.
Emba sau Empa este unul dintre cele mai mari sate din Paphos. Satul se intinde pe o zona vasta si nu strajuieste numai regiunea Paphos-ului, dar si satele Chloraka, Kissonerga, Tala, Tremithousa si Mesogi. Emba are o populatie de 4500 de persoane.
Satul exista deja chiar si pe timpul epocii bizantine si este cunoscut cu acelasi nume de la stapanirea franca. Istoricul cipriot Leontios Machairas (secolul XV), noteaza vizita regelui Ciprului, Petru I (1359 - 1369), in Cronicile sale, aliniatul 129, citand: "…si regele se duse la vanatoare si ajunse la Emba spre Paphos..."
Louis de Mas Latrie include satul printre cele care au apartinut familiei regelui Ciprului in timpul stapanirii francilor si, mai mult decat atat, ca unul dintre satele in care regii cultivau trestie de zahar. Din 1468, satul, laolalta cu multe altele, a fost integrat in regiunea Chrysochous, condusa de un ofiter regional.
Denumirea de sat este pur greceasca, apartinand dialectului cipriot: in dialectul cipriot, Emba inseamna a intra. Se poate ca denumirea sa-i fi fost data ca urmare a faptului ca satul a fost construit la intrarea in Paphos, la marginile orasului, prin care veneau calatorii din nord, nord-vest si vest. O alta versiune spune ca numele a fost dat satului din cauza situarii acestuia aproape de coasta, de unde oamenii plecau sau veneau in Cipru de pe mare, in timpul erei bizantine sau chiar mai tarziu, sub dominatia franca. Este important de mentionat ca Regele Petru I a plecat in Europa din aceasta zona in 1362. In hartile medievale satul este notat ca Emba.
In sanul comunitatii poate fi gasita vechea biserica Panagia Chryseleousssis. Construita in secolul al XII in stil bizantin, aceasta infrumuseteaza literalmente piata centrala a satului.
Aproape toti peretii interiori ai bisericii sunt acoperiti de picturi murale, unele dintre ele fiind de nepretuite ca valoare religioasa si istorica, precum cea Pantocrator si cea cu Sfantul Gheorghe, pe care le gasesti alaturate in anvonul care dateaza din secolul al XIII-a cu aproximatie. De admirat este si iconostasul placat cu aur, de secol XI, care infatiseaza in picturi vechi pe Iisus si Fecioara Maria si pe Sfantul Ioan Botezatorul. In biserica se gaseste, de asemenea, o evanghelie de secol XVI, care a fost tiparita in Venetia.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Panaghia Eleousa - sihastria ascunsa a Maicii Domnului
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Panaghia Parigoritissa
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Panaghia Ikosifinissa
Publicat in : Biserica in lume -
Lemnul Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala
Publicat in : Religie -
Manastirea Kantara
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.