Biserica Ta Pinu

Biserica Ta Pinu Mareste imaginea.

Biserica Ta Pinu este o biserica romano-catolica de pe Insula malteza Gozo, in Marea Mediterana. Insula Gozo este cea de-a doua insula, ca marime, dupa Insula Malta, din intreg arhipelagul maltez. Asezata la aproximativ 5-6 kilometri mai spre nord-vest de Insula Malta, insula are urmatoarele dimensiuni: 14 kilometri lungime si 7,25 kilometri latime. Aceasta insula isi are propria capitala, in localitatea Rabat.

Biserica Ta Pinu - scurt istoric

Originile Bisericii "Maica Domnului din Ta Pinu" - "Ta'Pinu" sau "Santwarju tal-Madonna ta' Pinu"- ne raman inca ascunse in tainitele timpului. Prima marturie istorica privind existenta acestei biserici se afla in "Curia" insulei Gozo, cand Episcopul Domenico Cubelles a facut o vizita acesteia. Episcopul nota faptul ca aceasta capela fusese recent reconstruita si apartinea nobilei familii a "Gentililor".

Cand, in anul 1575, misionarul Pietro Duzina, delegat al Papei Grigorie al XII-lea, a vizitat Insulele Malteze, a constatat faptul ca aceasta biserica se afla intr-o stare avansata de degradare. El a ordonat demolarea bisericii si transferarea tuturor sarcinilor acesteia asupra bisericii parohiale din Gozo, actuala Catedrala din Gozo.

In orice caz, potrivit traditiei locului, in momentul in care cel insarcinat cu daramarea a vrut sa loveasca cu tarnacopul, acesta si-a rupt mana. Acest semn a fost luat drept o hotarare divina de a nu darama capela. Biserica Ta Pinu este singura biserica de pe insula care a supravietuit hotararilor lui Duzina, de a darama locasurile mai vechi; multe alte biserici au fost daramate.

In anul 1958, odata cu schimbarea proprietarilor bisericii, aceasta si-a schimbat si numele: din "Biserica Gentililor" ea a ajuns sa fie numita "Biserica Ta Pinu", adica "a lui Filip". Acest lucru se datoreaza faptului ca Pinu Gauchi a devenit procurator al acestui locas de cult, in anul 1611 el oferind o mare suma de bani pentru restaurarea acestuia.

         

Biserica a fost reconstruita, un mare altar de piatra a fost ridicat si toate obiectele liturgice au fost achizitionate. Tot Pinu Gauchi a platit si pictarea altarului Adormirii Maicii Domnului. Acest altar a fost realizat in anul 1619, de catre Amadeo Perugino, probabil un membru al grupului de inchizitori.

La data de 22 iunie 1883, Karmela Grima - o femeie de 45 de ani, trecand pe langa biserica, a auzit o chemare, in timp ce se intorcea acasa de la camp. "Vino, vino!", a auzit spunand vocea unei femei. Speriindu-se, aceasta a fugit de langa biserica. Chemarea s-a auzit din nou, iar femeia si-a dat seama ca acest sunet venea din interiorul capelei. Intrand in capela, aceasta si-a inceput rugaciunile de zi cu zi. Vocea i-a cerut apoi sa recite de trei ori "Ave Maria", in amintirea celor trei zile in care trupul Maicii Domnului a stat in mormant, mai inainte de ridicarea ei la cer.

Marturiile unora mentioneaza o serie de minuni ce au avut loc, prin mijlocirea Maicii Domnului din Ta Pinu. In scurt timp, locul a devenit un centru de pelerinaj. Episcopul Pietru Pace a cercetat cazul si a confirmat faptul ca vocea era a Maicii Domnului.

         

Drept urmare, pentru a putea gazdui multimea de pelerini, se cerea a fi ridicata o mareata biserica. Constructia bisericii, in stil romanic, a inceput in anul 1920. In anul 1932, noua biserica a fost sfintita si deschisa pelerinilor. In anul 1935, Papa Pius al XI-lea a ridicat-o pe aceasta la rangul de "mica basilica".

In acelasi an, icoana Maicii Domnului a fost incoronata de catre Cardinalul Alessio Lepicier, printr-un decret semnat de catre Secretarul de Stat Cardinalul Eugene Pacelli, ajuns mai tarziu Papa Pius al XII-lea. In mai 1990, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat si el Biserica Ta Pinu. Dupa savarsirea slujbei, el a incoronat icoana din Ta Pinu cu cinci stele de aur.

 

Frumoasa biserica a fost proiectata de arhitectul maltez Andre Vassalo. Este singura biserica nepictata pe interior si cuprinde o expozitie cu obiecte donate de cei care au venit aici si s-au rugat si au trait o minune. In interiorul bisericii se afla sase mari mozaicuri, 76 de vitralii colorate si multe alte sculpturi. Clopotnita acesteia are o inaltime de 61 de metri.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6664

Voteaza:

Biserica Ta Pinu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE