
In 1823, sir Stamford Raffles fondatorul colonie britanice Singapore, fixa in mod expres un loc pentru constructia unei catedrale destinate nevoilor spirituale ale credinciosilor anglicani din aceasta indepartata colonie britanica, care pana atunci erau nevoiti sa apeleze la misionarii altor confesiuni. La scurta vreme, in 1834, incepea constructia primului locas de cult anglican pe acest loc.
Astazi, actuala catedrala din Singapore inchinata sfantului Andrei, o veritabila bijuterie arhitectonica, nu este insa cea originala. Prima a fost construita, cum am precizat, in1834 si, fiind distrusa de un fulger, in 1852, reconstructia ei s-a impus ca o necesitate. La vremea respective localnicii au privit nefericitul eveniment ca pe un semn din ceruri. S-a sugerat chiar ca inainte de constructia altui loc de inchinare, spiritele sa fie calmate prin taierea a treizeci de capete de prizonieri, dar bineinteles ca englezii au ignorat sugestia bastinasilor. Noua structura, in stil gotic englez renascentist, a fost incheiata in 1861, la ridicarea ei fiind folositi in special condamnatii indieni. Proiectul fusese incredintat colonelului Ronald Macpherson; memoriei sale i-au fost dedicata ulterior si un monument in forma de cruce, situate in sudul parcului ce inconjoara catedrala. Se spune ca frumusetea noului lacas i-a impresionat intr-atat pe conducatorii britanici de aici, incat toti prizonierii care lucrasera la ea au fost eliberati. Desi cunoscuta sub numele de St. Andrew's Cathedral, hramul ei este de fapt "Crucea sfantului Andrei" (St. Andrew's Cross). Prin luarea drept ocrotitor a sfantului apostol Andrei, protectorul Scotiei, sse recunostea contributia financiara aproape exclusiva a negustorilor scotieni din Singapore la reusita acestei constructii.
Turla principala are 63 de metri, de doua ori mai inalta de cat corpul cladirii si adaposteste in interiorul ei cele 8 clopote ale catedralei. Clopotele au fost fabricate de aceeasi firma care a facut celebrul orologiu londonez Big Ben. Dupa instalarea lor s-a constatat ca vibratia turnului nu ar fi rezistat vibratiei miscarilor. Atunci ele au fost fixate definitive si lovte pe viitor doar cu ciocane, astfel ca dangatul lor se poate auzi si azi Principala intrare in catedrala este poarta de vest. Interiorul ofera imaginea unei biserici anglicane clasice, in forma de nava, dar structurile din piatra, pictate predominant alb sau albastru inchis, ii dau un aspect inedit.Tehnologia moderna nu lipseste nici ea din peisaj, caci nu mai putin de patru camere video cu circuit inchis fac posibil ca serviciul divin sa poata fi urmarit, pe cateva ecrane uriase, din orice unghi. Una din atractiile unice ale catedralei o constituie ferestrele cu vitralii multicolore, situate in partea de est, dintre care cea centrala este dedicate lui sir Stamford Raffles, iar cele laterale poarta blazonul altor doi guvernatori ai acestei colonii britanice. Amvonul, realizat in Sri Lanka in 1889, are in spate "crucea din Coventry", numita asa deoarece cuprinde parti di ruinele catedralei de la Coventry din Anglia, care a fost distrusa de o bomba in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Asazata intr-o zona comerciala destul de aglomerata, catedrala St. Andrew's priveste alba si senina la agitatia urbana din jurul ei din mijlocul unei zone verzi, ce duce cu gandul la un colt linistit de natura din batrana Anglie, in timp ce turla ei vegheaza deasupra copacilor ce inconjoara parcul, ca o veritabila sentinela crestina in acest indepartat oras Asiatic.
-
Catedrala Anglicana din Liverpool
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Sfantul Petru din Adelaide
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Truro
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Bristol
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Chichester
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.