Chilia Danieleilor - Katunakia

Chilia Danieleilor - Katunakia Mareste imaginea.

Chilia Danieleilor din Katunakia, alaturi de Schitul romanesc Prodromu, Schitul Sfanta Ana, Kerasia, Vigla, Kavsokalivia, si Karulia se numara printre cele mai cunoscute schituri si chilii, aflate pe teritoriul manastirii athonite Marea Lavra.

Katunakia este o regiune aflata in capatul sudic al peninsulei Athos, intre Schitul Sfanta Ana Mica si Karulia. Daca in Karulia monahii traiesc pe stancile fara verdeata, unde in timpul verii este o caldura de nesuportat, in Katunakia acestia se bucura de un relief si climat ceva mai blande. Cu toate acestea, ca si in infricosata Karulie, se cere multa osteneala, pentru a putea urca cineva pe cararile primejdioase, care trec pe marginea prapastiilor.

Katunakia cuprinde 22 de asezamanite monahale (chilii si colibe) in care se nevoiesc aproximativ 35 de calugari. In Katunakia, la 300 m deasupra marii, se afla chilia cunoscutilor cantareti si pictori numita "a Danieleilor".

Aceasta chilie a fost intemeiata in anul 1875 de catre parintele Daniel (Katunakiotul), originar din Smirna, un renumit duhovnic al Sfantului Munte, dupa multi ani de nevointa in manastiri mari. Biserica comunitatii a fost finalizata insa in 1903.

Chiar daca a trait in singuratate, parintele Daniel Katunakiotul a corespondat cu importante personalitati duhovnicesti ale timpului sau. Este cunoscuta relatia de prietenie pe care a legat-o cu Sfantul Nectarie din Eghina. Parintele Daniel a fost sprijinit si incurajat de Sfantul Nectarie care a vizitat comunitatea in repetate randuri si a contribuit atat fiananciar, cat si spiritual la dezvoltarea aceasteia inca de la inceput.

Din acest motiv, Sfantul Nectarie din Eghina este considerat ocrotitorul chiliei. Comunitatea detine un fragment din moastele Sfantului Nectarie precum si o scufie care a apartinut acestuia.

Capela Danieleilor este inchinata "Tuturor Sfintilor Athoniti”, si poseda numeroase sfinte moaste ale sfintilor athoniti. Dintre acestea amintim pe cele ale Sfantului Petru Athonitul, Sfantului Grigorie Palama si Sfantului Nicodim Aghioritul.

Dupa moartea intemeietorului sau, chilia a primit numele "a Danieleilor”, adica a ucenicilor parintelui Daniel. Asezamantul s-a transformat cu timpul in una din cele mai importante scoli athonite de iconografie. De asemenea, parintii acestei chilii sunt recunoscuti in Muntele Athos si in intreaga lume ortodoxa ca pastratori fideli ai traditiei muzicale athonite autentice. Exista deja o traditie ca Protopsaltul Sfantului Munte Athos, parintele Daniel Katunakiotul, acum in varsta de peste 70 de ani, sa fie invitat pentru a canta in strana dreapta la hramurile marilor manastiri din Muntele Athos.

Tot in Katunakia, s-a nevoit si parintele Efrem Katunakiotul, fost ucenic al cuviosului Iosif Isihastul.

Radu Alexandru



Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3905

Voteaza:

Chilia Danieleilor - Katunakia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE