Manastirea Dragalevski

Manastirea Dragalevski

Manastirea Dragalevski este situata la poalele muntelui Vitosha, in apropiere de orasul Sofia. Manastirea se afla intr-un cadru natural feeric, in mijlocul unei paduri de fag. Este una dintre cele mai vechi manastiri din jurul orasului Sofia.

Manastirea Dragalevski a fost construita in timpul domniei lui Ivan Alexandru. Inca din acea perioada a fost una dintre cele mai manastiri. Era cunoscuta si sub numele de "Manastirea Regala".

Complexul manastiresc este format dintr-o biserica, cladiri si ferme rezidentiale. A fost distrusa in anul 1382 de catre otomanii care au ocupa orasul Sofia.

A fost reconstuita in cea de-a doua jumatate a secolul XV si a devenit rapid un centru cultural. Manastirea era reprezentativa pentru opera didactica si literara.

In zilele noastre, din vechiul complex manastiresc a mai supravietuit doar biserica. Acest lacas de cult este reprezentativ pentru stilul boieresc, de dinainte de regulile otomane. Biserica este o basilica fara domuri, construita cu o mica intrare si o camera dedicata barbatilor. In anul 1932, in parte de nord a bisericii a mai fost construita inca o biserica.

Aceasta biserica poarta hramul Sfantul Mina. Cele doua biserici sunt conectate printr-un acoperis si un naos in form de arcada, construit in aer liber.

Vechea biserica a fost pictat in 1476 in stilul scolii de la Turnovo. Picturile au fost donate bisericii de catre unul dintre cei mai mari boieri ai Sofiei, Radoslav Mvar. La inceputul secolul XVII, picturile au fost refacute. Frescele din acea perioada au fost realizate de catre pictorul iconograf Pimen Sofiski. Iconostasul bisericii dateaza din secolul XVIII.

La manastire se gasesc si icoane pictate de catre Nikola Obrazopisov. In secolul XVII, la manastire a fost infiintata si o scoala monastica.

In timpul Eliberari Nationale, Manastirea Dragalevski a fost un centru revolutionar. A fost vizitata de nenumarate ori de catre apostolul libertati, Vasil Levski.

Manastirea Dragalevski este un monument cultural. Biserica este decorata cu fresce remarcabile, din care multe au supravietuit pana in zilele noastre. In biserica se pot admira portrete ale lui Pilat, Iuda si numeroase icoane cu sfinti.

In naosul bisericii, vechile fresce s-au conservat in intregime. Pe peretii vestici se afla reprezentate scene din Vechiul Testament. In biserica se pot vedea si portrete ale fondatorului biserici, Radoslav Mavar, si a sotiei acestuia, Vida. Credinciosii mai pot vedea si portetele ale copiilor fondatorului. Toate aceste portrete sunt realizate foarte minutios.

Pe ceilalti pereti se pot observa scene care reprezinta Ziua Judecatii. Fatada vestica a bisericii este decorata cu icoane care ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Sfantul Gheorghe si Sfantul Dumitru.

In secolul XVII in biserica au fost pictate fresce pe peretii exteriori. Aceste fresce reprezinta portrete ale unor calugari ortodocsi.

In zilele noastre, aceste fresce fac parte din interiorul celei de-a doua biserici, Sfantul Mina.

La manastirea Dragalevski se gasesc si numeroase manuscrise importante. Aici a foast gasita Biblia de la Dragaleski, care dateaza din anul 1534. Biblia este decorata cu ornamente din argint. Este pastrata la muzeul de istorie din Sofia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1798

Voteaza:

Manastirea Dragalevski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact