Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Bigorski

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Bigorski Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Ioan Bigorski - este una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe macedonene, din cele pastrate pana astazi. Manastire se afla asezata in regiunea Mavrovo si Rostusa, aproape de drumul ce leaga intre ele localitatile Debar si Gostivar, in partea de vest a Macedoniei. Aceasta manastire apartine diocezei de Debar si Kicevo, fiind intemeiata de catre Ivan I Debranin, in anul 1020.

Biserica centrala a manastirii este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit cronicii pastrate in manastire, datand din anul 1833, aceasta a fost contruita la inceputul secolului al XI-lea, de catre Ivan I Debranin. Ctitorul acesteia a fost un cleric bulgar, ajung mai apoi prim Arhiepiscop de Ohrida, dupa caderea Primului Imperiu Bulgar sub Constantinopol.

 

Otomanii au distrus Manastirea Sfantului Ioan, in secolul al XVI-lea. Aceasta va fi reparata si reinfiintata in anul 1743, de catre calugarul Ilarion, care a mai si ridicat o serie de noi cladiri. Mai tarziu, in perioada anilor 1812-1825, manastirea a fost extinsa din nou, de aceasta data de catre arhimandritul Arsenie. Printre ctitorii manastirii, se numara si calugarul Iov, identificat de catre unii cu viitorul profesor/educator Ioachim Karchovski.

 

Una dintre cele mai valoroase comori ale manastirii consta in iconostasul de lemn, zugravit cu icoane, lucrat de catre Petre Filipovski Garkata, localnic din asezarea invecinata, Gari. Acest iconostas este considerat a fi unul dintre cele mai minunate iconostase sculptate in lemn, din intreaga lume ortodoxa. O alta comoara a manastirii consta intr-o icoana, zugravita in anul 1020, renumita ca si icoana facatoare-de-minuni.

 

O mare parte din vechiul complex monahal de aici a disparut, in urma unui incendiu din anul 2009; abia au fost salvate noile cladiri monahale si vechea biserica. Reconstruirea manastirii a inceput in luna mai a anului 2010, cu dorinta de a o reconstrui cat mai autentic, potrivit infatisarii ei originale.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1895

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Bigorski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE