
Cine poate fi modelul vieții noastre? Care viață îi este plăcută lui Dumnezeu: viața simplă și sinceră. Ești tu sincer cu tine și cu Dumnezeu? Domnul Iisus Hristos este modelul de viaţă pentru noi, oamenii. Mai mult prin Înviere, El devine sensul vieţii noastre. Mântuitorul ne invită la o provocare şi anume să fim prietenii Lui, mai mult să-l primim în inima noastră. Dar, cu simplitate și sinceritate, Hristos, ne avertizează, de la bun început. “Vrei tu să fii prietenul Meu? Vei fi hulit, vei fi bătut, vei fi ocărât, vei fi scuipat, vei fi prigonit şi batjocorit! Având în vedere toate acestea, mai doreşti tu să fii prietenul meu? Iată Eu stau şi bat la uşa inimii tale! Îmi vei deschide uşa? Lasă totul, ia-ţi crucea şi urmează–mă! Eu îţi ofer împărăţia cerurilor şi viaţa veşnică. Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!”
În Noul Testament avem două cazuri de referinţă pe această tema simplității şi sincerității: cazul lui Iuda şi cel al lui Petru. Iuda s-a aprins de pocăinţă, a fugit şi a aruncat banii dobândiţi pe sânge. Iuda, spre deosebire de Petru, a recunoscut sângele lui Hristos ca fiind „nevinovat”, adică, practic, a înfruntat hotărârea iudeilor, a înfruntat tot Templul care L-a condamnat pe Hristos la moarte.
Petru nu a avut putere să facă aceasta, nici măcar în faţa unei simple femei care i-a zis că l-a văzut printre ucenici. Petru s-a lepădat cu jurământ de Hristos, în timp ce Iuda L-a mărturisit fără frică „nevinovat” şi nu doar în faţa unei simple femei, care nu i-ar fi putut face nimic, ci în faţa legiuitorilor iudei, care îl puteau da la moarte.
Şi cu toate acestea, părerea de rău a lui Iuda nu i-a folosit la nimic, pentru că acesta, deşi se căia, fugea de Dumnezeu, nu avea îndrăzneala să I se mărturisească. Iuda, care a avut curaj să mărturisească înaintea oamenilor, nu a avut curaj să mărturisească lui Dumnezeu, să se pocăiască, iar Petru, deşi s-a speriat şi s-a ruşinat de oameni, totuşi, atunci când a fost vremea, s-a mărturisit lui Dumnezeu şi s-a pocăit.
Care a fost mărturisirea lui Petru? A zis el oare: „Doamne am greşit că Te-am trădat, iartă-mă!”? Nu. Petru a mărturisit altfel, şocant pentru noi. Petru a zis: „Doamne, Tu ştii toate, Tu ştii că Te iubesc”. Aşa să repeţi şi tu, chiar dacă nici tu nu o crezi. Să o spui, tocmai pentru că e o minciună, dar e o minciună care ai vrea să fie adevărată. Poate chiar e un adevăr, un adevăr la care puţini dintre noi putem ajunge, dar îl râvnim. Să plângi şi să repeţi minciuna aceasta lui Dumnezeu, să I-o spui în faţă: „Doamne, Tu ştii toate, Tu ştii că Te iubesc!”
Dumnezeu ştie păcatul nostru, Îl ştia chiar mai înainte de a ne fi adus pe lume. Şi totuşi, El nu a împiedicat naşterea noastră. Oare nu arată asta încrederea lui Dumnezeu faţă de noi, oare nu arată marea nădejde pe care şi-a pus-o El în noi? De ce să dezamăgim pe Cineva atât de minunat cum este Dumnezeu? Doamne Iisuse Hristoase, eu în Tine mă încred, la Tine am toată credinţa, nădejdea şi dragostea, de la Tine vine tot ajutorul meu! Simplu și sincer.
Fii sincer, prietene!
Ștefan Popa
-
Proorocul Ioan - indemn la simplitate, sinceritate si cumpatare
Publicat in : Sfantul Ioan Botezatorul -
In ce fel postim? Sincer!
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Cum invatam copilul sa fie sincer?
Publicat in : Religie -
Suferinta si nadejdea mantuitoare
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.