Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserica ortodoxa aflata in apropiere de bulevardul Magheru, langa parcul "Gradina Icoanei", in Bucuresti.

Prima marturie despre aceasta biserica dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind legata de numele ceausului David Corbea Ceaus, un ofiter al Sfantului voievod Constantin Brancoveanu. Acest ofiter, dobandind o proprietate la marginea orasului, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, ridica o bisericuta de lemn, care ii va purta numele multa vreme.

Dupa anul 1682, cand voievodul Constantin Brancoveanu a daruit acestei biserici o icoana cu Maica Domnului, biserica a inceput sa fie cunoscuta sub denumirea de "Biserica Icoanei".

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Actuala biserica, inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construita din caramida arsa si var, in anul 1784, de catre nepotul lui Misail monahul, anume Panait Babeanu. Odata cu biserica, au fost rezidite doisprezece chilii in care aveau sa locuiasca 24 de femei vaduve si sarace.

1Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1812, dupa trecerea la cele vesnice a ctitorului Panait Babeanu, nepotul sau, anume Pana, ramane singurul ingrijitor al bisericii. Pentru asigurarea vechilor privilegii si danii, el obtine carti domnesti de intarire, de la Voda Caragea, in anul 1813, de la Alexandru-Voda Sutu, in anul 1819, si de la Grigorie-Voda Ghica, in anul 1826.

In perioada lui Pana Babeanu, in urma marelui cutremur din anul 1838, biserica s-a surpat insa, prin ingrijirea lui, cu ajutorul enoriasilor, aceasta a fost rezidita. Cu acest prilej, in interiorul bisericii au fost zugravite portretele vechilor si noilor ctitori. Tablourile votive, bine conservate, se gasesc pe peretele vestic al bisericii, sub cafas. Astazi, biserica este declarata monument istoric si este inscrisa in lista Academiei Romane, la numarul 32.

Biserica actuala, construita in stil bizantin, in forma de cruce, are patru incaperi: altar, naos, pronaos, tinda si un pridvor deschi. Este prevazuta cu doua turle, una mare, asezata deasupra naosului, si alta mai mica, asezata deasupra pridvorului, care serveste drept clopotnita.

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Biserica are o usa de intrare, din pridvor in tinda, iar din tinda in naos are o usa masiva din stejar, veche, cu incuietori si balamale din fier, lucrate manual, inconjurata de un chenar din piatra, sculptat artistic. Actuala pictura a bisericii este realizata in ulei, in stilul renascentist, atat in ceea ce priveste coloritul, cat si in conturul figurilor sfintilor. Pictura dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pare a fi executata de unul dintre elevii pictorului Gheorghe Tatarascu.

Recent, sub actuala pictura, s-a gasit vechea pictura a bisericii, executata in fresca, conservata destul de bine. Infatisarea vechii picturi, atat cat se poate intelege din ce s-a dezvaluit pana in prezent, este impunatoare. Siluetele sfintilor, multimea personajelor, stiinta oranduirii in tablou si, mai ales, armonia culorilor calde, incanta privirea.

Activitati cultural-misionare desfasurate in parohia Icoanei: program educational pentru copii, organizat saptamanal, cu meditatii gratuite la limbi straine, limba romana, matematica si pictura pe sticla, pentru aproximativ douazeci de elevi; concurs de poezie religioasa pentru elevii de la Scoala Centrala, din Bucuresti, in colaborare cu conducerea acestei scoli, prin catedra de religie.

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Pelerinajele, atat in tara, cat si in strainatate, se organizeaza prin Agentia de Turism "Icoana". Aceste pelerinaje sunt un bun prilej pentru activitatea pastoral-misionara si asigura o parte din sursa de finantare pentru celelalte programe.

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Icoanei: hrana calda, oferita zilnic la domiciliu, unui numar semnificativ de persoane; burse scolare lunare, oferite unui numar semnificativ de elevi proveniti din familii sarace; intr-o casa protejata, sunt gazduiti in mod gratuit si permanent trei tineri nevazatori.

Intre anii 1995-1998, in vatra gospodariei parintesti a familiei parintelui Ion Popescu, a fost infiintata o manastire, unde se organizeaza tabere de studiu, cu ateliere de pictura, indeletniciri practice si limbi straine pentru copii din cazuri sociale. Taberele se organizeaza in perioada vacantei de vara, pe cheltuiala parohiei.

Alte activitati social-filantropice: consultatii medicale gratuite, pentru cazurile sociale; ajutoare de urgenta, la cerere si in limita posibilitatilor; gradinita duminicala, adica un program de educatie religioasa oferit copiilor care insotesc parintii la Sfanta Liturghie, dar care nu au rabdarea necesara sa stea in biserica pe tot timpul programului liturgic.

Teodor Danalache

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului

Pe aceeaşi temă

16 Noiembrie 2012

Vizualizari: 10146

Voteaza:

Biserica Icoanei - Adormirea Maicii Domnului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact