Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - Ganeasa

Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - Ganeasa Mareste imaginea.

Biserica cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, asezata in localitatea Ganeasa, este situata la aproximativ 15 kilometri nord-est de Bucuresti, intre DN2 si DN3, la o altitudine de 65-70 de metri. Comuna Ganeasa este alcatuita din cinci sate: Ganeasa, Moara Domneasca, Sindrilita, Piteasca si Cozieni. Situate pe campia brazdata de apele vailor Pasarea si Pasaruica, a caror confluenta se face la Manastirea Pasarea, satele comunei sunt situate pe malul stang al acestor ape. Satul Ganeasa se afla in extremitatea de vest a Campiei Baraganului, inconjurata de paduri si iazuri.

Biserica din Ganeasa

In forma actuala, comuna Ganeasa exista din anul 1950, astfel: in urma desfiintarii comunei Piteasca-Pasarea, satele Piteasca si Cozieni au trecut la comuna Ganeasa, iar satul Pasarea la comuna Branesti. Comuna Ganeasa se invecineaza spre nord, la cinci kilometri, cu orasul Afumati, spre sud-est, tot la cinci kilometri, cu orasul Branesti, iar spre vest, la sapte kilometri, cu orasul Voluntari.

Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Ganeasa - scurt istoric

Satul Ganeasa se gasea in trecut pe o mosie mica, intr-un hotar cu o suprafata de 203 stanjeni, si se numea Boleasca. Avand un numar mic de familii, satul nu avea o biserica proprie, de aceea, pentru slujbele religioase, credinciosii mergeau la Biserica din Stoinesti, care se va numi dupa aceea, din secolul al XVIII–lea, Moara Domneasca.

Biserica din Ganeasa

Intre timp, Boleasca isi schimba denumirea in aceea de Ganeasca si mai apoi Ganeasa. In timpul razboiului ruso-turc din 1828-1829 au fost repartizati aici bajenari veniti de peste Dunare, ca si ungureni, adica romani ardeleni, veniti de peste munti, de catre Divanul ad-hoc al Tarii Romanesti si colonizati ca muncitori pe mosia generalului Nicolae Mavru, mort in anul 1868. De altfel, traiau in acea vreme, in pace si buna intelegere, sarbi, bulgari, unguri, romani, care si-au facut la inceput bordeie. Mai tarziu, la mijlocul secolului al XX-lea, sunt adusi aici si refugiati din Basarabia.

Biserica din Ganeasa

De-a lungul timpului, marindu-se numarul populatiei acestui sat, o seama de credinciosi au staruit si au ridicat, intre anii 1859-1869, actuala Biserica a satului Ganeasa, din caramida, avand hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", sarbatorita la 21 noiembrie, cu bani stransi atat de la credinciosii satului cat si de la cei din satele vecine mai mari si mai bogate: Afumati si Branesti. Acest lucru il aflam si din pisania de piatra care se gaseste deasupra usii de la intrare scrisa in limba romana cu litere chirilice:

"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica in care se praznuieste Intrarea in Biserica a Maicei Domnului nostru Iisus Hristos, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Marele Mucenic Teodor, Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Prooroc Ilie sau ridicat din nou la anul 1869 Iulie 20. Fiind cu staruinta si ajutor. Dimitrie Constantinescu, Slavi Atanasi, Toma Teodorescu, Alecu Soare, Stoian Dima, Petre Stanciu, Tonciu Ivan, Manole Dumitru, Marcu Jeciu. Venind in ajutor si alti iubitori de Dumnezeu crestini. Dobre Ion."

Biserica din Ganeasa

A depus staruinta si pricepere in strangerea fondurilor, asa cum s-a transmis din generatie in generatie, in timpul constructiei, locuitorul Christea Gheorghiu (1786-1876), care se afla inmormantat in fata bisericii, ca un semn de recunostinta pentru fapta lui crestineasca demna de lauda si de urmat, si care este pomenit la savarsirea fiecarei sfinte slujbe din biserica noastra.

Biserica din Ganeasa a fost reparata la anul 1904, iar in anul 1978, a fost pictata in tehnica fresca, de catre pictorita Chelsoi Maria, cu sprijinul Preotului Paroh Mihai Petrescu si ajutorul comunitatii satului. In fata bisericii se afla clopotnita ridicata odata cu biserica, jumatate din caramida, jumatate din scandura, avand un clopot de 150 kg. Atat biserica cat si clopotnita, desi au suferit diverse reparatii exterioare si interioare, se prezinta in forma lor initiala. Tot in curtea Bisericii se afla si casa parohiala, ridicata in anul 1923.

Biserica din Ganeasa

Preotii slujitori la aceasta sfanta Biserica au fost: Preot Florea T. Sachelarie, intre anii 1881 si 1922; Preot Constantin Marinescu, intre anii 1922 si 1975; Preot Mihai Petrescu, intre anii 1975 si 1980; Preot Stefan Dumitrescu, intre anii 1980 si 2005; Preot Petre Vintilescu, din anul 2005. In ultimii ani, biserica noastra s-a innoit prin efectuarea unor lucrari de reparatii la Sfanta Biserica (montarea de geamuri tip termopan, inlocuirea dusumelei cu gresie portelanata, refacerea integrala a instalatiei electrice, subzidire etc.) si la casa parohiala (consolidare si renovare).

Insa ceea ce face biserica noastra cu adevarat frumoasa in fata lui Dumnezeu sunt crestinii care participa la sfintele slujbe, care ajuta biserica si care se implica in diversele activitati sociale. Parohia noastra ajuta familiile nevoiase din cadrul parohiei, organizeaza cu doamna invatatoare programe si vizite cu elevii claselor I-IV, pelerinaje in tara cu enoriasii sai.

Biserica din Ganeasa

Biserica din Ganeasa - cai de acces si date de contact

Mijloace de transport: autobuz 454, ce pleaca de la Spitalul Fundeni, pana in Ganeasa; Maxi Taxi 554, ce pleaca de la magazinul Kaufland Colentina, pana in Ganeasa. Pe Drumul National 2: Colentina - Voluntari - Afumati Doraly, dreapta 10 kilometri, Ganeasa.

Adresa: Strada Stefan cel Mare, nr. 45, Comuna Ganeasa, Judetul Ilfov

Cont Bancar: RO47BRDE445SV46966614450
BRD - Sucursala Obor

20 Noiembrie 2012

Vizualizari: 6253

Voteaza:

Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - Ganeasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE