Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda Mareste imaginea.

Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Buda, in apropiere de localitatea Cornetu, in judetul Ilfov.

"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si, dezlegand blestemul, a dat binecuvantare si, stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda

Numele localitatii este de origine stra-romana si inseamna "cetatea din vale", ceea ce trimite spre faptul ca, initial, satul se afla mai jos decat acum. Dupa anul 1864, in urma reformelor aplicate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, o parte din locuitorii satului Buda au fost improprietariti, in vreme ce altii au ramas in slujba boierului Dumitru Bragadiru.

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda

Biserica veche din satul Buda a fost construita in anul 1858, de catre doi ministri ai guvernului Barbu Stirbei. In anul 1987, insa, cand albia raului Arges a fost largita, biserica si satul Buda au fost acoperite de ape, iar locuitorii au trebuit sa se mute mai sus, in localitatile Cornetu, Bragadiru si Mihailesti.

Dupa revolutia din 1989, o parte din locuitorii vechiului sat si-au manifestat dorinta de a fi reinfiintata localitatea Buda. Astfel, reamenajarea localitatii a inceput in anul 1992. In mod firesc, comunitatea avea nevoie de un nou locas de cult. Demersurile necesare pentru construirea noii biserici au fost facute de parintele Nicolae Dorin Gheorghe.

In anul 2007, cu sprijinul domnului Adrian Stoica, primarul comunei Cornetu, si al domnului Marian Branzoi, primarul orasului Bragadiru, s-a pus temelia noii biserici. Mai apoi, incepand cu anul 2008, functia de preot paroh a fost incredintata parintelui Dinca Zamfir Gheorghe. Noul locas de rugaciune este inchinat Nasterii Maicii Domnului.

Rugaciune catre Maica Domnului

"Valuri de patimi ma impresoara; mare necaz si stramtorare imi umplu sufletul o, intru-tot Sfanta Maica, linisteste sufletul meu cu pacea Fiului tau si alunga deznadejdea si intristarea sufletului meu cu harul Sau. Potoleste furtuna pacatelor mele, care ma frig precum un vierme in foc si stinge-i flacarile. Umple-mi inima de bucurie, Preacurata Maica, si imprastie ceata nelegiuirilor mele de la fata mea, caci acestea ma impresoara si ma tulbura.

Lumineaza-ma cu lumina Fiului tau. Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea. Iata-ma, rece ca piatra. Buzele mele soptesc o rugaciune, dar inima mea nu tresalta. Necazurile m-au impresurat de pretutindenea. Topeste gheata din jurul sufletului meu si incalzeste-mi inima cu dragostea ta. Nu-mi pun nici o incredere in apararea venita de la oameni, ci ingenunchez dinaintea ta, o, Preasfanta Maica si Fecioara. Nu ma alunga de la fata ta, ci primeste rugaciunea robului tau."

Teodor Danalache

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2013

Vizualizari: 2058

Voteaza:

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Buda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE