Biserica Podeanu

Biserica Podeanu


Biserica Podeanu

Biserica Podeanu din capitala, este una dintre bisericile de renume ale Bucurestilor, fiind ridicata de catre preotul Mihail Serpoianu, in timpul patriarhului Miron Cristea. Construirea acesteia s-a facut intre 21 mai 1926 si 21 octombrie 1928, ridicandu-se pe terenul si cu cheltuiala donatorului Nicolae Podeanu, de unde isi va trage si numele de Biserica Podeanu. Alti ctitori sunt si Ioan si Paraschiva Petru.

Biserica Podeanu

Pictura bisericii dateaza din perioada anilor 30, cand maestrul Dumitru Belizarie a pictat interiorul in stil neobizantin, folosind tehnica fresco - intre anii 1930-1932.

Cutremurul din anul 1940 a deteriorat biserica, ceea ce a dus la nevoia rezidirii celor doua turle mai mici. Alte reparatii au survenit bombardamentelor din 1944, care au adus mari stricaciuni bisericii si cartierului din jur.

Biserica Podeanu

In anul 1975 a fost reparata radical in exterior, iar in anul 1976, Virginia Videa a restaurat pictura interioara si Iosif Vass a realizat icoanele in mozaic de pe fatada, reprezentand pe Sfintii Petru si Pavel.

In anul 1996, in baza memoriului tehnic elaborat de inginerul Victor Nedrita de la Colonad Proex SRL, a fost intocmit un proiect de consolidare a constructiei. Subzidirea si consolidarea intregului lacas s-au facut cu sprijinul arhitectului Adrian si Victoria Cosmin si cu osteneala inchinatorilor. 

Biserica Podeanu

Dupa terminarea acestor lucrari, insumand peste trei miliarde de lei, s-a restaurat din nou pictura murala interioara a lui Dimitrie Belizarie, de catre renumitul pictor Dumitru Banica.

 Biserica Podeanu          Biserica Podeanu

In anul 2002, antepronaosul a fost largit, inchis si apoi pictat in interior de catre maestrul Dan Gogu, devenind un adevarat pronaos. La subsolul acestuia s-a amenajat o capela cu acces printr-o scara exterioara acoperita, asezata pe latura nordica.

Biserica Podeanu

In incinta, s-a construit o incapere deschisa pe o latura, cu nise pentru aprins lumanari, in toata aceasta opera de rezidire, reconsolidare si restaurare, biserica a primit ajutorul fabricii Textila Dacia SA, devenind astfel, ca odinioara in istoria poporului nostru, biserica textilistilor.

Biserica Podeanu

Preotul paroh Vasile Ailioaei a fost cel care, rectitorind biserica, s-a straduit ca astazi, aceasta sa arate intr-o forma noua, iar lucrarile sa ajunga aproape de perfectiune.

Biserica Podeanu

Biserica parohiei Podeanu este singurul lacas din Romania care adaposteste moastele unuia dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului - Sfantul Apostol Simon Zilotul, care a propovaduit dreapta credinta pe meleaguri indepartate de tara sa, din Egipt in Mauritania, din Bretania pana in Persia - unde a fost rastignit, la Snanir.

 Biserica Podeanu          Biserica Podeanu

Moastele Sfantului Simon Zilotul sunt pastrate intr-o caseta, sub o placa din marmora, asezata in fata iconostasului. La 24 octombrie 2004, P.F Teoctist a savarsit slujba de resfintire a bisericii.

Biserica Podeanu

Biserica are un plan triconc de dimensiuni medii - 26.90 metri pe 10-14.30 metri. O turla mare se inalta pe naos si doua turnuri-clopotnita mai mici se ridica deasupra pronaosului, toate in plan octogonal si cu cate un acoperis piramidal invelit cu tabla.

Biserica Podeanu

Intrarea in biserica, dinspre strada, este marginita de doua perechi de coloane inalte, legate cu un arc in plin centru, situat la inaltimea noului antepronaos si rotunjirea acoperisului. Portalul, sculptat in lemn, este suprainaltat de o fereastra trilobata, iar deasupra acestuia, o rozasa filtreaza lumina spre interior.

Biserica Podeanu

La trecerea catre naos, nartexul (6.55 metri pe 10 metri), acoperit cu plafon orizontal, se ingusteaza, datorita celor doua incaperi laterale, ce cuprind scarile de acces la turnuri si cafas. Naosul este acoperit cu o bolta in leagan, iar absidele cu semicalote.

Biserica Podeanu

Turla-Pantocrator, octogonala in interior si exterior, se sprijina pe arce dublouri prin intermediul pandantivilor. Fatadele sunt tencuite si zugravite, cu ferestre terminate semicircular, impodobite cu vitralii. Un sir de ocnite asezate sub cornisa, imbogatesc plastica arhitecturala a fatadelor laterale. Doua panouri decorate in mozaic, dispuse de o parte si de alta a intrarii, infatiseaza icoanele Sfintilor Petru si Pavel.

Biserica Podeanu

In incinta, exista doua case parohiale, una in spatele altarului, din 1929, alta la strada, cladita in 1933. Pe latura de nord, se afla mormintele primilor ctitori si al episcopului Oradei, Valerian Zaharia.

Biserica Podeanu

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 36759

Voteaza:

Biserica Podeanu 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • dumitrescu catalina Postat la 2015-12-09 18:38

    vinerea se tine Sfantul Maslu.dimineata.

  • Florin DanPostat la 2014-09-07 15:16

    Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu o informatie. As dori sa vin la aceasta biserica la Sf. Maslu. Sunt din Brasov si nu gasesc informatii privind zilele in care are loc Sf. maslu la aceasta Biserica. Va multumesc!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact