Biserica Prorocul Samuel - Focsani

Biserica Prorocul Samuel - Focsani Mareste imaginea.

Biserica Prorocul Samuil (Samuel), veche ctitorie voievodala si fosta manastire, se afla pe Strada Mare a Unirii, in partea nordica a localitatii Focsani, judetul Vrancea. Orasul Focsani se afla pe raul Milcov, ales de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, in anul 1483, drept hotar in Moldova si Tara Romaneasca.

"Fost-ai dat maicii tale ca dar pretios pantecelui celui sterp si ai fost oferit ca jertfa bine mirositoare Domnului. In adevar si dreptate i-ai slujit Lui. Pentru aceasta, te cinstim pe tine! O, Samuele, prooroc al lui Dumnezeu, mijloceste pentru sufletele noastre!"

Sfantul Proroc Samuel

Sfantul Proroc Samuel, caruia ii este inchinata aceasta biserica veche, a trait cu peste o mie de ani inainte de Intruparea Fiului lui Dumnezeu. El s-a nascut in perioada cand poporul evreu era condus de judecatori. Ca fiu al lui Elcana si al prorocitei Ana, Samuel a fost cel de-al cincisprezecelea si ultimul dintre judecatorii lui Israel.

Biserica Sfantul Samuil - Samuel - Focsani

Pentru ca a fost un rod al rugaciunii parintilor sai, la varsta de trei ani, Samuel a fost dus in Templul Domnului. Pe cand avea doisprezece ani, Samuel a cunoscut in chip minunat pedepsele ce aveau sa cada asupra casei marelui preot Eli, din pricina vietii imorale a fiilor sai. Nu dupa multa vreme, filistenii i-au inrobit pe evrei, i-au omorat pe cei doi fii ai lui Eli si au rapit Chivotul Legii si lucrurile sfintite din Templu. Dupa douazeci de ani de robie, la indemnul lui Dumnezeu, Samuel a predicat poporului pocainta, spre eliberare. Odata cu pocainta poporului, filistenii au inceput sa piarda luptele.

Ajuns la batranete, Samuel a fost fortat de poporul evreu sa le aleaga un rege. Acest lucru nu a placut lui Dumnezeu, caci Domnul era imparatul lui Israel. In cele din urma, la indemnul lui Dumnezeu, Samuel il va unge rege pe tanarul David.

Biserica Sfantul Samuil - Samuel - Focsani

Prorocul Samuel a murit la adanci batraneti, iar viata lui se afla scrisa in Vechiul Testament (I Regi; Sirah 46, 16-23). Sfantul Proroc Samuel este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 20 august.

Biserica Prorocul Samuel - Focsani

Prima biserica zidita pe acest loc, din lemn, a fost construita la jumatatea secolului al XVIII-lea, in prima domnie (31 august 1749 - 3 iulie 1753), de catre domnitorul Constantin Racovita al Moldovei.

Biserica Sfantul Samuil - Samuel - Focsani

Nu dupa multa vreme, pe locul bisericii din lemn a fost construita o alta biserica, din piatra, ca parte integranta a Manastirii Sfantul Samuil. Domnitorul va avea grija de aceasta manastire si o va inzestra cu daruri deosebite: obiecte liturgice, paduri si mosii. In anul 1757, aceasta manastire a devenit metoc al unei manastiri din orasul Roman.

In anul 1767, la hotararea domnitorului Stefan Racovita al Tarii Romanesti, manastirea din Focsani a fost inchinata Spitalului de langa Manastirea Sfantul Spiridon, din Iasi. Putin mai tarziu insa, in vremea domnitorului Alexandru Ghica, printr-un hrisov domnesc, manastirea si-a recapatat independenta.

In anul 1789, ansamblul monahal al Manastirii Sfantul Proroc Samuil, era inca fortificat. Zidurile imprejmuitoare erau suficient de puternice pentru a gazdui armatele turco-romane, in luptele lor contra rusilor si austriecilor.

Biserica Sfantul Samuil - Samuel - Focsani

Intre timp, cladirile s-au ruinat, iar zidurile s-au surpat. Incepand cu anul 1863, biserica a fost folosita pe post de locas de cult parohial. Au avut loc mai multe lucrari de reparatie si restaurare, dar s-a pastrat arhitectura originala. Dupa cutremurele din anii 1977-1986, biserica a fost reparata si consolidata de cateva ori.

Iulian Predescu

Biserica Sfantul Samuil - Samuel - Focsani

Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2014

Vizualizari: 2957

Voteaza:

Biserica Prorocul Samuel - Focsani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE