
Schitul Soveja este un schit ortodox aflat la intrarea in statiunea Soveja, la poalele muntelui Rachitas, pe malul paraului Susita. Resedinta comunei Soveja, renumita statiune turistica, este localitatea Dragosloveni, judetul Vrancea.
La acest schit vrancean se ajunge pe drumul european 85, care leaga intre ele localitatile Focsani si Tisita (17 kilometri), iar mai apoi pe drumul judetean 205F, pana in localitatea Panciu (14 kilometri); pe acelasi drum, din Panciu se pleaca spre statiunea Soveja (41 kilometri); schitul se afla cu cinci kilometri mai inainte de localitatea Soveja, pe malul raului Susita.
Pentru a reinvia viata monahala si pentru a spori trairea duhovniceasca in aceste locuri de o frumusete aparte, ca si in amintirea celor doua locasuri monahale din apropiere, disparute in secolul al XIX-lea, anume "Schitul Babele" si "Manastirea Soveja", aceasta din urma desfiintata in anul 1864, in timpul secularizarii lui Cuza, in anul 2001, prin vrerea lui Dumnezeu si cu binecuvantarea Preasfintitului Epifanie al Buzaulu si Vrancei, binecredinciosii crestini Constantin si Maria Nistoroiu, din municipiul Focsani, au hotarat sa zideasca un nou asezamant monahal, intre comunele Campuri si Soveja, pe partea stanga a soselei, dandu-i acelasi nume, "Schitul Soveja", asezamant de calugarite.
Constructia schitului de la Soveja pare sa fie legata de un blestem vechi de sute de ani. Astfel, traditia locala spune ca "Schitul Babele" a fost ars de localnici, iar maicutele de aici ar fi blestemat localitatea, in asa fel incat Soveja sa arda pana ce va fi rezidit schitul. Pentru blestem sau nu, in anul 1943, in urma unui incendiu provocat de armata germana de ocupatie, a pierit in flacari peste trei sferturi din localitate si cincisprezece locuitori. In anul 1998, in Soveja au avut loc alte doua mari incendii: primul a facut scrut optsprezece locuinte, iar cel de-al doilea, douazeci si sapte de locuinte.
Schitul Soveja a fost infiintat astfel in anul 2001, biserica acestuia fiind inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, sfinti praznuiti in data de 21 mai. Cu ocazia unei slujbe de hram, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Epifanie, a spus credinciosilor: "Dupa modelul Sfintei Elena, mama lui Constantin cel Mare, sa povatuiti copiii fratiilor voastre sa fie respectuosi, sa fie credinciosi si harnici. Sa nu va lasati copiii sa mearga pe cai straine, nici sa savarseasca fapte contrare legii crestine si, in acelasi timp, legilor umane."
Pana de curand, obstea schitului vrancean aduna in viata de obste vreo douasprezece maici. Obstea se afla sub purtarea de grija a maicii starete Melania Carp. In toamna anului 2003, schitul a fost ridicat la statutul de manastire. Cu aceasta ocazie, maicile au facut planuri pentru mai multe proiecte, dupa cum urmeaza: un cabinet stomatologic, un arhondaric pentru o suta de pelerini si un atelier de pictura bisericeasca. Cabinetul stomatologic urmeaza sa ofere asistenta medicala gratuita persoanelor din zona.
Primaria Soveja intentioneaza un schimb de terenuri cu Directia Silvica Focsani, prin care sa fie asigurat spatiul necesar extinderii schitului. Avand binecuvantarea episcopului locului, manastirea de la Soveja intentioneaza sa ridice mai multe corpuri de cladire, dupa cum urmeaza: un arhondaric mare si doua trapeze pentru pelerini, o casa pentru preotul duhovnic, un atelier de pictura bisericeasca si o noua biserica din zid care va purta hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Despre Adormirea Maicii Domnului, adica moartea si inaltarea ei cu trupul la cer, nu gasim date in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin.
Adresa si date de contact - Schitul Soveja
Schitul Soveja, comuna Soveja, judetul Vrancea
Cod postal: 627320
Cod fiscal: 16050676
Cont bancar: RO17RZBR0000060004191845 - Raifeissen Bank, Panciu
Teodor Danalache
-
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pufesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Dalhauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Bordesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Prorocul Samuel - Focsani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.