Biserica Sfanta Treime - Gherman

Biserica Sfanta Treime - Gherman Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime, din parohia Gherman, se afla in orasul Magurele, aflat pe malul stang al raului Sabar, la o distanta de aproximativ zece kilometri de centrul orasului Bucuresti, in partea sud-vestica a judetului Ilfov.

Centrul localitatii Magurele a fost satul Asan, numit mai apoi Gherman. In anul 1968, satul Gherman s-a unit cu satul Filipescu si a capatat denumirea de Alunis. Cea mai veche biserica din localitate, categorisita astazi ca monument istoric, este Biserica Sfanta Treime, din satul Alunis (fostul sat Gherman).

Biserica Sfanta Treime - Gherman

Biserica Sfanta Treime a fost construita in ziua de 7 mai 1797, de catre stolnicul Grigore Asan, precum marturiseste un fragment din pisania bisericii, care a fost trecuta cu vederea, in cadrul reparatiilor efectuate in anul 1907, si cateva insemnari pastrate pe vechile carti ale bisericii. Pe una din treptele de piatra ale Sfantului Altar sta scris, cu litere chirilice: “1797, 7 mai am zidit-o, 1815, 7 iunie cu lespezi am pardosit.”

In cartile daruite bisericii, pastrate pana astazi, sub data de 1 decembrie 1809, sunt asezate trei insemnari diferite ale stolnicului Grigore Asan: “Si acest Minei l-am hotarat Bisericii ce am zidit-o intr-al Ilfovului tinut, sat Magurele, Grigore Asan.” Acest lucru este repetat si in alte insemnari asemanatoare, precum si faptul ca biserica avea opt hramuri.

Biserica Sfanta Treime - Gherman

In urma cutremurului din noaptea zilei de 9 noiembrie 1940, biserica a avut mult de suferit. Crapaturile aparute in zidurile laterale au fost la un pas de a prabusi biserica. Turla bisericii s-a daramat complet, iar biserica a fost inchisa cultului liturgic.

In anul 1887, peste vechea pictura, in fresca, biserica a imbracat o noua pictura, in ulei. Incepand din vara anului 1942, biserica a fost supusa unor ample lucrari de reparatii si restaurare. Intre anii 1955-1958, biserica a fost repictata, in intregime, in fresca, de catre pictorii bisericesti A. Avachian si D. Biscu. Pictura originala, in fresca, s-a pastrat numai pe bolta pridvorului, unde este infatisat Sfantul Ioan Botezatorul.

Biserica din satul Gherman a fost construita in forma de cruce, avand o singura turla, absidele foarte largi si pridvorul deschis. Naosul este despartit de pronaos prin trei arcade sprijinite pe doua coloane groase de caramida. Initial, in jurul bisericii, pe langa casa preoteasca, se intindea o podgorie modesta. In jurul bisericii se intinde si cimitirul satului.

Incepand cu anul 1999, Biserica Sfanta Treime, din parohia Gherman, a fost supusa unor noi lucrari de restaurare. A fost curatata si tencuita in exterior, a fost schimbata tabla acoperisului si au fost asezate burlane de scurgere, a fost intarita clopotnita, s-a instalat o centrala termica, s-au asezat geamuri termopan, s-au cumparat noi obiecte liturgice si obiecte de mobilier.

"Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al celor ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului, intru numele Tau cel intreit sfant, desi, nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu, ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant."

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Treime - Gherman

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 970

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Gherman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE