Biserica Sfanta Vineri - Colentina

Biserica Sfanta Vineri - Colentina Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, numita si "Sfanta Vineri", este o biserica ortodoxa din partea nord-estica a Bucurestiului, peste apa raului Colentina. Aceasta parohie a fost infiintata la cererea credinciosilor din aceasta zona, care, la inceput, sa adunau la slujba intr-o capela amenajata in casa credinciosului Gheorghe Tanase.

Biserica Sfanta Vineri - Colentina

Biserica actuala a fost construita in anul 1947, pe cheltuiala enoriasilor, pe un teren donat de primaria locala, dupa cum se mentioneaza in pisania acesteia, asezata in pridvor, deasupra usii de la intrare. La inceput, parohia s-a numit "Andronache II".

Biserica este zidita in forma de cruce, avand doua turle modeste. In exterior, sub streasina, aceasta prezinta opt chenare dreptunghiulare, in care, in anul 2006, au fost asezate icoane ale anumitor sfinti.

Pe peretele vestic al bisericii, unde se afla astazi o rozeta pictata, a functionat un ceasornic vechi. Langa acesta, in anul 1983, au fost asezate chipurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si al Sfintei Cuvioase Parascheva, lucrate in mozaic.

Biserica Sfanta Vineri - Colentina

Usile de intrare in biserica sunt din stejar, frumos sculptate cu motive florale crestine. De asemenea, in anul 2008, deasupra lor a fost asezat, in medalion, chipul Maicii Domnului.

In interior, biserica prezinta cinci arcade, un cafas, sprijinit pe peretele interior al pridvorului, si o traversă din sina de tren, pusa pentru consolidare, cu prilejul retencuirii interiorului bisericii, intre anii 1981-1982.

Pictura a fost lucrata in ulei, in anul 1983, de catre pictorul Ioan Morosanu, dupa care a si avut loc resfintirea bisericii, de catre Inalt Preasfintitul Vasile Targovisteanul. Cu aceasta ocazie, biserica a fost impodobita cu icoanele de la o biserica aflata pe podul Colentinei, mutata in localitatea Cesmecesti.

Mobilierul bisericii este din stejar, avand cu raze minutios sculptate, iar pardoseala bisericii este din parchet de fag. Catapeteasma este lucrata din fag si stejar, refacut si vopsit in anul 1982, cand s-au adaugat si doua sfesnice imparatesti.

Biserica Sfanta Vineri - Colentina

In anul 2001, langa biserica s-a construit un grup social, o cancelarie, o sala de sedinte, un depozit de lumanari, o biblioteca si o arhiva, cu ajutorul enoriasilor. La intrarea in biserica se afla un monument al eroilor neamului, ridicat in anul 2006, din beton si marmura. Intre anii 2008-2009, in curtea bisericii s-au ridicat o clopotnita noua si un lumanarar, iar curtea a fost pavata cu piatra, cu ajutorul primariei locale.

Incepand cu anul 1980, in biserica, precum si in jurul acesteia, s-au efectuat urmatoarele lucrari: retencuirea interiorului, refacerea instalatiei electrice si a ventilatiei, pictura in ulei, retencuirea exteriorului bisericii, imprejmuirea bisericii cu gard de fier, inlocuirea tablei de pe biserica, tencuirea in exterior a turlelor, instalarea unei centrale pentru incalzire, completarea mobilierului si a odoarelor etc.

Activitati cultural-misionare desfasurate in Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva: distribuirea de pliante si iconite, cu ocazia diferitelor evenimente bisericesti; amenajarea unei biblioteci. De asemenea, parohia urmareste implementarea urmatoarelor programe sociale, in legatura cu educatia copiilor si a tinerilor: "Hristos impartasit copiilor" si "Nu, abandonului scolar".

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Sfanta Vineri: sprijinirea familiilor nevoiase si a persoanele aflate intr-o anumita dificultate. In viitor, parohia intentioneaza sa construiasca, in curtea bisericii, un asezamant social, pentru persoanele varstnice si cele cu handicap, precum si o capela si un aghiazmatar.

Teodor Danalache

Biserica Sfanta Vineri - Colentina

Pe aceeaşi temă

10 Octombrie 2012

Vizualizari: 2413

Voteaza:

Biserica Sfanta Vineri - Colentina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE