
Biserica Sfanta Vineri - Drumul Taberei
Parohia "Sfanta Vineri-Drumul Taberei" a luat fiinta prin hotararea Consiliului Eparhial in toamna anului 1998, in urma construirii bisericii din lemn care a fost ridicata in numai trei saptamani, mai precis intre 25 iunie - 18 iulie 1998.
Actuala biserica din lemn a fost ctitorita intre anii 1990-1991, de preotul Constantin Cenuse, in comuna Vicovul de Jos, judetul Suceava, unde a functionat cu hramul Sf. Treime, pana in anul 1998, cand a fost terminata biserica de zid din acea localitate. Preotul Cenuse a daruit apoi constructia din lemn, care a fost demontata si adusa la 24 iunie 1998, pentru Parohia Sf. Vineri - Drumul Taberei din Bucuresti. Aici, partile componente au fost reasamblate, prin osardia si contributia morala si materiala a preotului paroh Nicolae Burlan.
![]() ![]() |
In 26 iulie 1998 biserica a fost sfintita de catre Prea Sfintitul Episcop Teodosie Snagoveanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestiului la vremea aceea. Hramul bisericii este Sfanta Cuvioasa Parascheva, ( in greceste "paraschevi" inseamna "vineri") pe care crestinatatea ortodoxa o serbeaza la 14 octombrie si ale carei Sfinte Moaste se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
![]() ![]() |
Biserica are planul dreptunghiular, fara pridvor, dar cu exonartex. Are absida Sf. Altar rectangulara si o turla-Pantocrator peste naos. Peretii din lemn ai constructiei sunt asezati pe temelie din piatra. Intrarea se face printr-un vestibul ce prelungeste latura vestica, mai scund decat corpul bisericii. Este luminat prin ferestre dreptunghiulare, dispuse cate trei pe laturile nordica si sudica. O turla mica, hexagonala se ridica deasupra naosului, avand sarpanta piramidala, cu ruperi de panta, invelita cu tabla, faltuita pe orizontala. In exterior, alaturi de lacas, este montata o clopotnita avand structura metalica.
In aceasta biserica se afla la loc de cinste intr-o racla din lemn sculptat o mantie care a invesmantat moastele Sfantei Parascheva de la Iasi, daruita de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o particica din moastele Sf. Teodor Stratilat, martirizat in sec. IV, un dar al P.S.Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si parti din vesmantul si din barba Sf.Ioan Iacob Romanul de la Hozeva (Tara Sfanta ).
Intrucat biserica din lemn s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste 1.000 de credinciosi din diverse cartiere ale Bucurestiului, care participa in mod regulat la Sfintele slujbe savarsite in aceasta biserica, s-a luat hotararea de a se construi o biserica din zid, de dimensiuni mai mari absolut necesara unui cartier ca Drumul Taberei.
![]() ![]() |
In ziua de 29 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a savarsit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sf. Vineri si Sf. Antim Ivireanul, ingropand in aceasta temelie si caramizi din fosta biserica Sf. Vineri, demolata abuziv in 1987, transferand astfel, in mod simbolic, duhul acestei biserici in noua temelie.
![]() ![]() |
Planul bisericii este in forma de cruce greaca inscrisa. Din punct de vedere arhitectural se incadreaza in stilul prefigurat de bisericile "Sfanta Sofia" din Constantinopol si "Sfantul Nicolae Domnesc" din Curtea de Arges. O cupola semisferica centrala ampla domina compozitia spatiala a edificiului. Un pridvor larg cu sase coloane libere si doua angajate, precede intrarea. Accesul in biserica se face printr-un portal cu ancadrament arcuit, din piatra sculptata marunt. Bolta este alcatuita din 25 de semiarce, rezemate la capete pe doua inele metalice chesonate, intre ele desfasurandu-se alte inele intermediare. Acoperirea altarului, asemanatoare absidelor proscomidiei si diaconiconului, se face printr-o conca racordata la un semicilindru. In partea opusa, la etaj, se afla cafasul la care se accede prin scari plasate la interior, in colturile de nor-vest si sud-vest ale constructiei, care conduc si la cele doua balcoane.
![]() ![]() |
Ansamblul de pictura murala din interior va fi executat de Dan Mihai Ivanovici. Amenajarile exterioare si amplasamentul altor dotari anexe: turn-clopotnita, aghiazmatar, mormantul eroilor, etc. vor face obiectul unui proiect ulterior.
-
Catedrala Sfanta Vineri - Zalau
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfanta Vineri
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Biserica Sfanta Vineri din cartierul Berceni
Publicat in : Interviuri -
Biserica Sfanta Vineri - Colentina
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.