Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla I

Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla I Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica ortodoxa din comuna Ciorogarla, aflata la o distanta de treisprezece kilometri de Bucuresti, in partea vestica a judetului Ilfov. Localitatea este strabatuta de paraul Ciorogarla in partea de nord si de sud. In aceasta comuna se afla si Manastirea Samurcasesti, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Ciorogarla.

"Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorllor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla I

Biserica Sfantul Gheorghe a fost construita in anul 1784, de catre vornicul Alexandru Samurcas, un dregator valah din timpul domniilor fanariote, si de sotia lui, doamna Zinca. La inceput, biserica a avut doua hramuri: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla

Pe mosia lui Alexandru Samurcas se aflau, pe atunci, doua sate: Samurcasii de Sus si Samurcasii de Jos. Vornicul a construit biserica pentru nevoile duhovnicesti ale locuitorilor din aceste sate, precum marturiseste tomosul de sfintire a acesteia. Participand la revolutia din anul 1821, in calitate de presedinte al "Societatii Eteria", vornicul Alexandru Samurcas a sprijinit miscarea lui Tudor Vladimirescu.

In anul 1960, parintele paroh Tudor Anghelescu a demarat lucrarile pentru refacerea bisericii, grav afectata de cutremurul din anul 1940. Dupa consolidarea bisericii, preotul paroh a randuit repictarea acesteia. Tot acum a fost adaugat actualul pridvor, mult mai mare decat cel original. Interiorul bisericii a fost pictat in ulei, peste fresca originala, in anul 1967. Acelasi vrednic preot, mai inainte de a trecele la cele vesnice, in anul 1981, ingradeste curtea bisericii si cimitirul cu un gard de caramida.

In anul 1992, la carma parohiei este randuit parintele Nicolae Codea. Pe atunci, datorita inundatiilor din anii 1970-1978, biserica era afectata puternic de igrasie. Pentru aceasta, in anul 1993, parintele paroh a demarat lucrarile de reabilitare si restaurare a bisericii. S-a refacut intreaga tencuiala a bisericii, atat cea exterioara, cat si cea interioara; s-au randuit canale de ventilatie, in partea superioara a zidurilor; s-a restaurat intreaga pictura; in exterior, in partea superioara, biserica a fost impodobita cu o serie de fresce.

Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla

In anul 2004, Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din localitatea Ciorogarla, a fost inclusa in lista monumentelor istorice din judetul Ilfov. Apoi, intre anii 2007-2008, monumentul a fost supus unor operatii speciale de eliminare definitiva a apei din ziduri.

Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce, si are o singura turla, asezata pe pronaos, in care se urca pe o scara incadrata in zidul nordic. Proscomidiarul, incadrat in zidul bisericii, este luminat de o fereastra de mici dimensiuni, asemenea celor din vechile manastiri. Catapeteasma originala este din zid.

Naosul este separat de pronaos printr-un arc de caramida inchis in partea inferioara cu lemn. Arcele care separau cele doua spatii au fost demolate in cadrul lcurarilor din anul 1967. Fostul pridvor deschis al bisericii avea forma dreptunghiulara, era acoperit cu o semicalota, in zona centrala, si prezenta cateva arce de caramida, pe cele doua laturi. Pridvorul inchis, adaugat in 1967, in locul celui original, este de forma patrata. Exteriorul bisericii este tencuit in intregime, fiind impartit in doua registre inegale de un brau.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla

Pe aceeaşi temă

22 Aprilie 2013

Vizualizari: 1680

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Ciorogarla I 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE