Manastirea Cormaia

Manastirea Cormaia Mareste imaginea.

Manastirea Cormaia este situata in localitatea omonima, pe versantul sudic al Muntilor Rodnei, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o distanta de 8 km de orasul statiune Sangeorz-Bai. Din punct de vedere administrativ acest asezamant mmonahal apartine de Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Hramurile Manastirii Cormaia sunt  "Buna Vestire"(25 martie) si "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul " (29 august).

Sfantul locas cu hramul "Buna Vestire” a fost zidit in jurul anului 1636 pe Valea Plesii (unde exista o manastire de calugari), prin daniile credinciosilor din bazinul superior al Vaii Rodnei.

Manastirea Cormaia

Documentele de arhiva si o inscriptie aflata deasupra usilor imparatesti, consemneaza tarnosirea actualului locas de cult ca manastire in Valea Marului intre 1749-1751. Din ancheta magistratului Bistritei, din anul 1752, aflam ca manastirea au ridicat-o popa Constantin zis « Tanau », impreuna cu un fost episcop de Radauti, Vladica Mihail, care este ctitorul bisericii. Actuala constructie inlocuia astfel locasul de cult mai vechi.

Tot acum biserica a fost inzestrata cu un iconostas executat si pictat de cunoscutul Tudor Zugravu, mester iconar din prima jumatate a sec. al XVIII-lea. Locasul de cult a fost sfintit de episcopul Mihail de Radauti care a mai sfintit si alte biserici de pe Valea Somesului prin anii 1740-1747.

Manastirea Cormaia

In jurul anului 1763, in timpul generalului Bucow manastirea a fost incendiata iar calugarii au fost prigoniti. Toate cladirile au fost mistuite de flacari, iar biserica a fost distrusa partial. Biserica este reconstruita apoi la poalele colinei Plesa, unde ramane pana in anul 1850, cand este mutata in sat, astazi orasul Sangeorz-Bai, cu scopul de a servi ca biserica parohiala.

In 1994 biserica este mutata la o distanta de circa 20 de metri lateral, pentru a face loc noii biserici parohiale, a carei piatra de temelie a fost pusa in anul urmator.

Manastirea Cormaia

In anul 2000 maicile si surorile manastirii, in frunte cu prea Cuvioasa Maica Stareta Ecaterina Ghiran, la sfatul si cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului, au inceput demersurile pentru stramutarea bisericii pe vechea ei vatra, la manastirea de maici din localitate. Biserica a fost mutata pe actualul amplasament in anul 2003. Pe data de 16 mai 2004, biserica a fost sfintita de IPS Arhiepiscop Bartolomeu.

Prin planimetrie si elementele decorative monumentul se inscrie in seria de biserici de lemn de la mijlocul secolului XVIII, care cuprind un altar decrosat cu trei laturi imbinate in unghi drept si un naos cu bolta semicilindrica si un pronaos deasupra caruia a fost amenajata tribuna si un turn cu o galerie deschisa si coiful octogonal. Turnul are baza patrata si galerie deschisa cu o singura arcada, iar coiful, avand o inaltime medie, este construit pe baza octogonala.

Manastirea Cormaia

Cu ocazia penultimei stramutari, biserica a primit un pridvor pe latura vestica, renuntandu-se la accesul de pe latura sudica a pronaosului.

Acoperisul este unitar, sprijinit pe doi stalpi in colturile altarului.

Manastirea Cormaia

Nu exista pictura murala, insa iconostasul reprezinta o piesa deosebit de valoroasa. Pe una dintre icoanele imparatesti apare numele Tudor Zugravu. Alte doua icoane pot fi atribuite acestuia. Pisania existenta deasupra usilor imparatesti pomeneste anul 1751 ca an al finalizarii iconostasului. Acestei etape ii apartin friza apostolilor si o parte a icoanelor praznicare.

Manastirea Cormaia

Icoana imparateasca "Deisis" are pe margini apostoli, alte doua icoane infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul in brate si Pocrovul Maicii Domnului, iar icoanele " Invierea " si "Sfantul Nicolae" poarta data 1784, cu autori neidentificati.

Manastirea Cormaia

In ultimii ani, in cadrul ansamblului manastiresc a fost contruita o biserica din zid in care obstea oficiaza slujbele. In prezent, Manastirea Cormaia este loc de rugaciune si trai pentru cele 21 de maicute si duhovnicul - parintele Nicodim Sangeorzan.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

06 Iulie 2012

Vizualizari: 4397

Voteaza:

Manastirea Cormaia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE