Manastirea Lepsa

Manastirea Lepsa Mareste imaginea.

Manastirea Lepsa este asezata pe malul raului Putna, in muntii Vrancei. Aflata in localitatea Tulnici, judetul Vrancea, manastirea se afla la o distanta de 72 de kilometri de Focsani si la alti 105 kilometri de Brasov. In aceasta regiune se pastreaza inca si astazi doua dintre cele mai vechi locasuri monahale din zona: Schitul Valea Neagra si Manastirea Lepsa.

Istoria monahismului in Manastirea Lepsa incepe undeva pe la anul 1774, constructia actuala fiind facuta dupa anul 1929, cand vechea manastire a fost distrusa de un incendiu. Astazi, asezamantul monahal din Lepsa este populat de o obste de maici. Biserica cea mare a Manastirii Lepsa este inchinata Nasterii Maicii Domnului, iar paraclisul este inchinat Sfintei Treimi. Biserica cea noua, din zid, este inchinata Izvorului Tamaduirii si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, iar paraclisul cel nou este inchinat Sfantului Teodosie de la Brazi.

Manastirea Lepsa - scurt istoric

Manastirea Lepsa a fost intemeiata in anul 1774, cand un ucenic al Sfantului Vasile de la Poiana Marului ridica un schit la poalele muntilor din Vrancea, in apropiere de localitatea Tulnici. Asezarea monahala de pe malul raului Putna a fost intemeiata la initiativa monahului Kipsa, rus de neam. El a dorit ca manastirea sa fie atat de retrasa, incat foarte putini oameni sa poata ajunge la ea, pentru ca monahii sa se poata indeletnici in pace cu rugaciunea si cu postul.

Manastirea Lepsa

In anul 1789, schitul primeste de la satenii din Tulnici o mosie. Asezamantul monahal primeste danii de la Obstea Vrancei si este administrat de aceasta, care alege staretul si se ocupa de veniturile sale. Prin aceasta metoda de administrare se observa o autonomie a asezamantului monahal fata de Eparhie.

In anul 1929, biserica cea veche a schitului se strica, in urma unui incendiu, impreuna cu toate celelalte constructiile ale schitului. Singurul lucru care a scapat nears a fost icoana Sfantului Ierarh Nicolae, aflata in chilia staretului. Desi chilia s-a facut scrum, icoana a ramas neatinsa. Aceasta se afla, astazi, in biserica cea veche a manastirii.

O noua biserica si cladirile necesare obstii monahale vor fi ridicate, tot din lemn, intre anii 1930-1936. In exteriorul manastirii a fost sapata o fantana, care isi intampina calatorii cu apa curata. Pe o carare ingrijita, pe sub turnul clopotnita, se ajunge in curtea principala a manastirii. Din vechea manastire se mai pastreaza si astazi biserica din lemn. Pe langa aceasta, intre timp, s-a mai ridicat o noua biserica, din zid, o clopotnita, un paraclis, un aghiasmatar, un corp de chilii si o noua staretie.

Manastirea Lepsa

Clopotnita poarta pe ea cateva fresce, dupa cum urmeaza: Nasterea Domnului, Maica Domnului cu Pruncul si Mantuitorul Iisus Hristos, pe a carui Evanghelie deschisa sta scris: "Eu sunt lumina lumii, cel ce-Mi urmeaza Mie nu va umbla prin intuneric" (Ioan 8, 12).

Biserica cea veche a Manastirii Lepsa, refacuta intre anii 1930-1936, este inchinata Nasterii Maicii Domnului. Construita in forma de cruce, aceasta este lucrata din barne de lemn asezate pe o temelie din pietra de rau. Peretii bisericii sunt acoperiti cu scandura, atat in interior, cat si in exterior, iar acoperisul este din sindrila. Locasul are o singura turla, in forma de piramida.

Manastirea Lepsa

Potrivit inscriptiei de pe iconostasul cel vechi, catapeteasma bisericii a fost sculptata de catre mesterul Oreste Cantini, din Focsani. In biserica se pastreaza o veche icoana cu Sfantul Ierarh Nicolae, considerata a fi facatoare de minuni. Aceasta icoana este singura care nu a ars, in urma incendiului din anul 1929. Policandrul cel vechi a fost daruit Manastirii Lepsa de catre regele Carol al II-lea, in anul 1934. In perioada reconstructiei, Manastirea Lepsa a beneficiat de o donatie venita tocmai din Ierusalim: o icoana pictata in anul 1584, care Il intruchipeaza pe Mantuitorul si pe Fecioara Maria, intre mai multe scene biblice.

Dupa anul 1950, in asezamantul monahal din Lepsa au fost aduse monahii, de la Manastirea Trotusanu, acestea fiind asezate sub indrumarea maicii starete Paisia. In anul 1959, datorita politicii comuniste, manastirea a fost inchisa, maicile au fost alungate, iar imobilele au fost confiscate. Corpul de chilii a fost folosit de catre un liceu din Focsani, terenul manastirii a fost luat de C.A.P-ul din Tulnici, iar magaziile manastirii au devenit depozite forestiere.

Manastirea Lepsa

Manastirea Lepsa

In anul 1974, conducerea Episcopiei Buzaului a redeschis Schitul Lepsa, fara nici o autorizatie, prin trimiterea la schit a monahiei Gabriela. Sihastria din Lepsa a fost readusa la viata, iar biserica din lemn a fost restaurata si resfintita, in anul 1982. Abia dupa anul 1989 schitul a fost repopulat si transformat, din nou, in manastire.

Paraclisul inchinat Sfintei Treimi a fost construit si sfintit in anul 1993. Acesta este pictat in fresca, de catre un zugrav din Buzau. In braul de cladiri care inconjoara Biserica Nasterii Maicii Domnului a fost integrat si vechiul corp de chilii, care a fost renovat integral. Acestuia i s-au mai adaugat constructii noi: staretia si alte chilii. In vecinatatea constructiilor, tot in interiorul ansamblului monahal, s-a ridicat un aghiasmatar din lemn, ce gazduieste slujbele de hram. In anul 2008, in incinta manastirii s-a inceput zidirea unei noi biserici, mult mai mari, din zid, inchinata Izvorului Tamaduirii si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Teodor Danalache

Manastirea Lepsa

19 Iulie 2012

Vizualizari: 4919

Voteaza:

Manastirea Lepsa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE