Manastirea Sfanta Treime - Busteni

Manastirea Sfanta Treime - Busteni Mareste imaginea.

Manastirea si Centrul social-pastoral "Sfanta Treime", din localitatea Busteni, judetul Prahova, se afla in incinta unei case cumparate in anul 1935, de preotii din Protoieria Campina, daruita Patriarhului Miron Cristea.

Pentru a nu fi nationalizata, Patriarhul Justinian Marina a transformat aceasta casa in "Casa de Odihna" pentru slujitorii Sfintelor Altare din Arhiepiscopia Bucurestilor. Intre anii 1957-1958, acelasi patriarh a coordonat ample lucrari de extindere si restaurare.

"Casa de Odihna" din Busteni a functionat pana in anul 2009, cand, cu binecuvantarea Patriarhului Daniel, ea a devenit sediul unui Centru social-pastoral si al Manastirii Sfanta Treime. La inceputul anului 2009 a fost numita ca stareta a acestei manastiri, monahia Megaluta Savu, vietuitoare a Manastirii Pissiota, din judetul Prahova.

 Manastirea Sfanta Treime - Busteni

In curtea casei a fost amenajata o capela, pentru savarsirea sfintelor slujbe. In obste vietuiesc trei maici. Paraclisul din curte a fost sfintit in ziua de 12 iunie 2011, de catre Patriarhul Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Biserica a fost construita prin grija Protopopiatului Campina, impreuna cu numerosi sponsori din zona. In cuvantul de invatatura, Preafericirea Sa a evidentiat necesitatea de a sprijini construirea de lacasuri sfinte.

Canon de rugaciune catre Sfanta Treime

Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al cel ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului intru numele Tau cel intreit sfant desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant!

 Manastirea Sfanta Treime - Busteni

Preasfanta Treime, da-ne noua darul Tau cel atotputernic; primeste marturisirea pacatelor noastre inaintea slavei imparatiei Tale; cauta la suspinurile noastre, trimite-ne noua duhul umilintei si al indurarilor; pentru ca sa ne invrednicim, cu suflet si cu inima curata, fara de osanda a grai catre Tine pe pamant, precum graiesc ingerii in cer: Aliluia!

Manastirea Sfanta Treime - Busteni

O, Preasfanta, de viata facatoare nedespartita si a toate facatoare Treime: Parinte si Fiule si Duhule Sfinte, Unule, Adevaratul Dumnezeu si Facatorul nostru, primeste aceasta de acum multumire a noastra; trimite-ne noua darul si puterea din inaltimea Sfantului Tau locas, ca, toate poftele trupesti calcandu-le, sa vietuim intru toata buna cinstire si curatie pana la sfarsitul vietii noastre, pururea laudand preasfant numele Tau, si cantand: Aliluia!

Iulian Predescu

 Manastirea Sfanta Treime - Busteni

Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1874

Voteaza:

Manastirea Sfanta Treime - Busteni 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE