Manastirea Strehareti

Manastirea Strehareti Mareste imaginea.

Manastirea Strehareti este o manastire ortodoxa aflata in partea nord-vestica a orasului Slatina, in judetul Olt. Avand ca hram praznicul Adormirii Maicii Domnului, aceasta manastire este insufletita de o obste de maici.

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi!"

Manastirea Strehareti

Manastirea Strehareti isi ascunde inceputurile in negura vremurilor. Pentru prima data, o manastire zidita in acest loc, este mentionata in anul 1478. Apoi, prezenta acesteia in istoria locala se indeseste, urmand hrisoave din anii 1578, 1608, 1620 etc.

Manastirea Strehareti - Adormirea Maicii Domnului

Se crede ca actuala biserica a manastirii a fost zidita de catre Preasfintitul Varlaam, episcopul Ramnicului, ajuns mitropolit al Tarii Romanesti. Se poate, insa, ca ea sa fie zidita de monahul Serafim, staretul Manastirii Deleni, din judetul Olt.

In vremea domnitorului Matei Basarab, monahul Serafim este numit episcop, in Buzau, insa dupa vreo doua decenii, el revine pe meleagurile natale. Precum marturiseste un vechi hrisov, in ziua de 24 aprilie 1664, el cumpara mosia Streharet, cu dorinta de a zidi o manastire inchinata Maicii Domnului.

Manastirea Strehareti - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1665, evlaviosul Radu Voda Leon, domnitorul Tarii Romanesti, daruieste manastirii o parte din averea sa domneasca. Nu se stie cand a fost zidita biserica, insa in anul 1668 aceasta era deja zidita, caci episcopul Serafim o inchina Mitropoliei din Bucuresti, unde slujea mitropolitul Teodosie.

Intr-un hrisov din anul 1671, episcopul Serafim se ingrijea de zugravirea in fresca a bisericii. In anul 1844, atat pictura, cat si biserica, sunt restaurate, la initiativa ieromonahului Iosif, in calitate de ecleziarh. Tot acesta construieste cladirile din jurul bisericii.

Manastirea Strehareti - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1864, dupa secularizarea averilor manastiresti, cladirile Manastirii Strehareti au fost transformate in spital. Biserica a fost supusa unor reparatii ample intre anii 1930-1936, precum si in anul 1982. Clopotnita manastirii a fost construita in anul 1979.

Biserica manastirii este construita din caramida, in forma de nava. Pridvorul bisericii este sustinut de sase brane de lemn. In interior, intre pronaos si naos, se afla un zid gros, cu o deschidere larga in mijloc. Turla bisericii se afla inaltata pe pronaos. In exterior, zidurile sunt impartite in doua registre de un brau median.

In interior, biserica poarta o pictura in fresca, de factura neo-bizantina. Aceasta a fost executata in anul 1671. Pictura a fost restaurata in anul 1982, de catre zugravul Nicolae Savu, din Bucuresti. Cladirile manastirii si chiliile sunt construite pe laterala de nord si la rasarit de biserica. Schitul Strehareti este metoc al Manastirii Clocociov.

Iulian Predescu

Manastirea Strehareti - Adormirea Maicii Domnului

Pe aceeaşi temă

29 Decembrie 2013

Vizualizari: 3301

Voteaza:

Manastirea Strehareti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE