
Manastirea Voivodeni
Duh de sfintenie pe meleaguri salajene
Situata undeva la granita dintre judetele Salaj si Cluj, comuna Dragu pare un loc incremenit in timp, departe de agitatia cotidiana a altor localitati situate la drumul mare. Satele de-odinioara, cu gospodarii prospere si cu oameni harnici, au ramas doar o amintire pentru cei care s-au nascut si si-au petrecut copilaria pe aceste meleaguri. Doar batranii iti mai pot povesti despre acest tinut uitat parca de lume dar neuitat de Dumnezeu.
In comuna Dragu din judetul Salaj am descoperit cu mare bucurie, in apropierea satului Voivodeni, manastirea cu hramul Schimbarea la Fata. Aici pe Dambu Oseitii, dealul impadurit pe care se inalta acest sfant lacas, au venit in anul 2002 cativa calugari de la Frasinei pentru a reinnoda traditia monahala a acestor locuri, intrerupta timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului. Ei s-au oprit in acest loc frumos si linistit, pe o culme mai retrasa, la marginea padurii, si au purces la inaltarea acestei sfinte manastiri, cu foarte multa truda, cu foarte multe osteneli si cu foarte putin ajutor intr-o zona defavorizata din punct de vedere economic.
Am facut un scurt popas, intr-o dupa-amiaza de vara, la Manastirea Voivodeni, comuna Dragu, pentru a afla mai multe lucruri despre acest sfant lacas. Am stat de vorba cu Parintele Protosinghel Ghelasie Spatacean, staretul manastirii, si cu Parintele Econom Ieromonah Maxim Moldoveanu.
Parinte Staret Ghelasie, cand a fost intemeiata aceasta manastire?
Demersurile au inceput inainte de anul 2000 datorita unor credinciosi din acest sat care au vrut foarte mult ca sa se inalte o manastire si pe meleagurile Voivodenilor, avand in vedere ca aici a existat candva un sfant lacas distrus insa in timpul razboiului austro-ungar (1760-1770) din vremea Mariei Tereza cand tunurile si armata conduse de generalul Bukow au zdrobit peste 150 de lacasuri de rugaciune (manastiri si schituri de monahi si monahii) din toate zonele din Ardeal.
Din batrani in batrani s-a mostenit, s-a transmis aceasta istorie, ca a existat o manastire pe aceste meleaguri, ale carei ruine se mai pot vedea si astazi. Dupa cum se vede, dupa mai bine de trei sute de ani, Dumnezeu implineste dorinta acestor credinciosi si, poate, stradania si jertfa si viata fostilor vietuitori sau a vietuitoarelor care au fost candva in aceste locuri.
Iata ca, dupa trei sute de ani, ca si cand ar fi fost ieri, Dumnezeu implineste aceasta dorinta. Aceste familii au dorit ca pe acea vatra manastireasca daramata sa se ridice o noua manastire, s-au rugat bunului Dumnezeu, au postit, au ajunat, au platiti slujbe si-n anul 2000 s-a primit aprobarea din partea Sfintei Episcopii de la Oradea, a P.S. Episcop Ioan si a P.S. Episcop Petroniu Salajeanul.
Dar tot cautand vietuitori, calugari sau calugarite, foarte greu s-a oferit cineva ca sa vina aici si sa ia acest jug greu. Nu era deloc usor sa te urci pe un deal pe care cresteau doar iarba si maracinii. Nu ne-a fost usor celor care ne-am oferit. Poate ca a fost chemarea lui Dumnezeu si bunavointa lui Dumnezeu.
Dumnezeu ne-a chemat prin dorinta acestor credinciosi si iata ca ne-am aflat patru vietuitori ca sa venim aici dintru inceput, in frunte cu mine si avandu-i alaturi de mare ajutor pe Parintele Maxim care este economul si duhovnicul manastirii, si pe Parintele Dometie monahul.
Cel de-al patrulea monah care a fost cu noi, din cauza unor ispite si incercari, actualmente se afla la o alta manastire din judetul Hunedoara. Dumnezeu ne-a binecuvantat apoi cu alti frati binevoitori care sa slujeasca lui Dumnezeu, sa se jertfeasca si sa-si mantuiasca sufletul iar pe langa ei si neamul lor.
Cam acesta a fost inceputul infiintarii acestei manastiri. In anul 2002 am venit si am poposit pe aceste meleaguri si in acelasi an, in 17 august, o data cu sarbatoarea "Fiii Satului" a avut loc retarnosirea bisericii vechi de lemn din satul Voivodeni precum si sfintirea pietrei de temelie a Manastirii Voivodeni, inconjurati fiind de catre fiii satului.
Au inceput apoi alergaturile, ostenelile, jertfele, dupa cum spun Mantuitorul si Sfintii Parinti. Si-mi aduc aminte de dreptul Iov: "Domnul a dat, Domnul a luat. Fie numele Domnului binecuvantat!". Precum a binevoit Domnul, asa a facut. Iar noi nu am putut face nimic fara ajutorul lui Dumnezeu, fara ajutorul Maicii Domnului, al Sfintilor, prin oamenii, prin sufletele crestine care au venit si-au daruit din putinul lor jertfa, dragoste, osteneala.
Si iata ca au trecut de-atunci cinci ani iar Bunul Dumnezeu ne-a adus si noua pace si liniste si bucurie pentru ceea ce s-a realizat pana acum si nu vorbim numai despre zidurile care s-au inaltat ci si despre multimea de suflete, de crestini care vin la aceasta manastire.
Care este programul slujbelor?
Programul slujbelor incepe dimineata la ora 8.00 cu Acatistul zilei, Ceasul III, Ceasul VI, Obednita urmata de Sfanta Liturghie. Seara tot de la ora 8.00 avem Vecernia, Pavecernita urmata de Utrenie. Tot in a doua vineri din luna savarsim Taina Sfantului Maslu, seara la ora 18.30.
Ne bucuram de numarul tot mai mare de credinciosi care vin la aceasta sfanta manastire. Se vede ca pe aceste meleaguri salajene pana in 1990 s-a simtit setea si lipsa de duhul ortodoxiei si al monahismului. Oamenii stiau numai de Manastirea Nicula, de Manastirea Rohia dar iata ca astazi in judetul Salaj se afla Manastirea Big, manastirea Stramba, Manastirea Voivodeni, urmate de alte manastiri infiintate la Rus, la Balan, la Bobota, la Marca si in alte parti.
Ne bucuram si dam slava Bunului Dumnezeu ca si-n momente de greutati, de suferinte, de deznadejde, poate de disperare, cand ne-a fost mai greu, in chip nevazut Dumnezeu si-a intins mana Sa si mila Sa si harul Sau dumnezeiesc si ne-a ajutat, pentru ca daca nu ne-ar fi ajutat nu am fi avut ceea ce avem si nu am fi ajuns la ceea ce am ajuns.
Toata multumirea se cuvine lui Dumnezeu, Maicii Domnului si Sfintilor si toata dragostea, iar apoi multimii de crestini care ne-au ajutat. Nu putem spune acum numele tuturor dar sa le fie rasplata lor, jertfa lor, osteneala lor, dragostea lor , asa dupa cum se spune la ultima dintre Fericiri, deci plata lor sa le fie sus in Ceruri la Dumnezeu in vecii vecilor. Amin.
Parinte Staret, cum ati ajuns tocmai in comuna Dragu, la Voivodeni? De unde ati venit?
Eu impreuna cu Parintele econom, Parintele Maxim am venit de la Manastirea Frasinei din judetul Valcea, o manastire cunoscuta nu numai in Romania ci si in lume ca o manastire serioasa, cu duh de sfintenie, avand calugari de viata aleasa. Nu-l pot uita pe Parintele Staret Neonil, arhimandritul, nu pot uita parintii din manastire si chipurile lor luminoase, viata lor si osteneala lor, smerenia lor si ascultarea lor.
Noi acolo ne-am format si ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca acel duh de la Frasinei sa-l aducem si in partile Salajului, in aceste parti unde era mare nevoie de ortodoxie, de o invatatura ortodoxa curata.
Parinte Staret, intrucat se afla alaturi de noi si Parintele econom Maxim, as dori sa vorbim si despre realizarile de pana acum, despre ceea ce s-a construit in manastire. Parinte Maxim va rog sa ne spuneti de asemenea si ce planuri aveti?
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cum a spus si Parintele Staret Ghelasie, si cu ajutorul celor care au fost cu inima si cu sufletul alaturi de noi, am ridicat un paraclis in care se slujesc sfintele slujbe, un corp de sase chilii cu bucatarie de vara si bucatarie de iarna, doua camere dotate cu toate facilitatile pentru primire de oaspeti iar acum se afla aproape de finalizare o clopotnita pe trei nivele cu camere pentru prescurarie.
De asemenea a fost finalizata inca de anul trecut poarta manastirii cu doua incaperi in care se prezinta rucodelia obstii si o serie de obiecte bisericesti menite a impodobi casele celor care vin in pelerinaj aici.
De asemenea s-a finalizat inca de acum trei ani de zile un Altar de vara la care s-au slujit slujbe arhieresti binecuvantate prin prezenta P.S. Petroniu Salajeanul, Episcop vicar al Episcopiei Aradului si Salajului. Am construit un drum in panta de aproximativ 1.5 km, trei puturi de apa si un grajd pentru animale, am introdus energie electrica.
Dupa cum vedeti si dvs. se construieste in continuare pe acest teren generos obtinut prin donatii, teren pe care se afla si gradina manastirii. Am pus piatra de temelie pentru o biserica mai mare, avand pentru aceasta proiectul si autorizatia de constructie. Ducem lipsa insa de fonduri banesti.
Se lucreaza acum la un nou corp de chilii cu o trapeza moderna si spatioasa de circa 300 de locuri, cu o bucatarie mare frumoasa. Sunt chilii de vietuit dar si chilii pentru oaspeti in care vom primi cu dragoste, ca si pana acum, pe toti cei care-si indreapta pasii spre aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu si vegheate de Voievodul Gelu a carui comoara, dupa cum spune traditia, se afla ingropata in aceste locuri si este cautata si-n zilele noastre de localnici.
Aceste lucruri au fost posibile prin stradania si umblatura Parintelui Staret, a noastra a celorlalti vietuitori, a factorilor de decizie din comuna Dragu, in special din ultimul mandat al Primariei. Am fost sprijiniti in aceasta munca a noastra de firme din orasul Zalau, Campia Turzii, de alti oameni binevoitori, patroni mai mari sau mai mici, oameni mai putin avuti si am fost sprijiniti in special de acei doi bani ai vaduvei, cum se spune.
Acum cu speranta si cu ajutorul Bunului Dumnezeu, nadajduim ca si forurile conducatoare ale judetului si Guvernul ne vor sprijini in munca noastra de ridicare a acestui sfant lacas (care este si un lacas de cultura si de educatie a maselor), prin aprobarea dosarului care se afla la Ministerul Culturii si Cultelor din data de 8 iunie.
De asemenea s-a castigat o cofinantare pentru usile si geamurile care se vor folosi la noul paraclis. Multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au sprijinit. Nu dorim sa dam nume pentru a nu neindreptati pe careva. Multumim si mass-media care a fost un sprijin constant pentru mica noastra manastire, facand-o cunoscuta romanilor credinciosi atat din Ardeal cat si din Tara Romaneasca si din Moldova.
Vin pelerini aici la manastire?
Da, spre bucuria noastra. Stiti, sa cladesti constructii din piatra si din ciment este un lucru la indemana tuturor celor care se straduiesc si depun o jertfa in acest sens indiferent ca sunt crestini sau mai putin crestini, dar sa cladesti casele sufletului este un lucru deosebit si mult mai greu de realizat.
Cand am venit pe aceste meleaguri oamenii nu posteau, nu ajunau. Pravila si canonul erau cuvinte de neinteles pentru crestinii din aceste zone dar, printr-o munca asidua facuta cu fiecare om in parte, prin catehizarile regulate pe care sfanta noastra manastire le-a facut la Sfintele Masluri si in Duminicile in care s-a savarsit Sfanta Liturghie, s-a reusit ca acum in cele doua vineri din luna cand se savarseste Taina Sfantului Maslu de catre obste sa avem la Impartasanie, la ora 21.30 seara intre 35 si 45 de credinciosi.
Iata, sa ajunezi pana la acea ora din noapte este un lucru deosebit, deci bucuria noastra este mare vazand acest lucru. Si orice ispita si orice greutate a vietii sunt nesemnificative avand aceasta bucurie in suflet, vazand ca efortul nostru ingemanat cu harul lui Dumnezeu da roade.
Noi am incercat sa ducem o viata monahala bazata pe frumoasa noastra traditie ortodoxa, e un monahism care elimina modernismul (la noi in manastire nu exista televizor si internet). Am convins prin viata noastra ca se poate si asa si, iata, avem dovada prin numarul mare de credinciosi care ajuneaza si care se impartasesc seara la ora 21.30.
Parinte Maxim, sunteti si duhovnicul Manastirii Voivodeni. Care este principala sarcina a unui duhovnic?
Principala sarcina a unui duhovnic este sa trezeasca dorinta de mantuire a fiului sau duhovnicesc. Daca duhovnicul n-a reusit sa faca acest lucru, munca sa a fost in zadar.
Ortodoxia noastra romaneasca nu trebuie sa piarda din vedere un lucru si anume ca trebuie sa ramana lucratoare prin cele sapte nestemate ale Sfintei noastre Biserici care sunt cele sapte Sfinte Taine. Aici a pierdut catolicismul, aici au degenerat celelalte religii, protestantismul si celelalte, prin nelucrare, prin distrugerea Sfintelor Taine.
Sa pastram chiar cu pretul vietii aceste sapte nestemate care ne duc spre mantuire! Ele sunt o mare comoara pe care trebuie s-o folosim cu chibzuinta.
Parinte Staret Ghelasie, la aceasta manastire mai este mult de construit, mai aveti multe de facut si, cu siguranta, aveti nevoie de ajutor. Poate ca unii dintre cei care vor citi acest interviu vor dori sa va contacteze, sa va ajute, poate vor dori sa ajunga aici in comuna Dragu, in satul Voivodeni, la Manastirea Schimbarea la Fata. Cum pot s-o faca?
Crestinii care doresc sa aduca o jertfa din sufletul lor si din dragostea sufleteasca pentru Dumnezeu pot sa ne contacteze telefonic la numerele 0260-628848 sau la numarul de telefon 0740.697.232 sau la numarul de telefon al Parintelui econom Maxim 0743.136.119.
Manastirea Voivodeni are conturi deschise la banca Leumi Bank, Sucursala Zalau, judetul Salaj:
Cont in lei: RO42DAFB1011011A3883RO01
Cont in euro: RO96DAFB1011011A3883EU01
Cont in dolari: RO56DAFB1011011A3883US01
Si cum se ajunge mai usor pana aici in comuna Dragu, dinspre Zalau, dinspre Cluj?
Din nefericire pentru a putea veni mai usor la aceasta sfanta manastire doar o singura linie de autobuz exista pe ruta Cluj-Vultureni-Dragu-Jibou. Dar si cu microbuzul se poate ajunge pe ruta Zalau-Hida-Dragu.
Cei care vor sa vina cu masinile personale, fie ca pleaca din Cluj, fie ca pleaca din Zalau trebuie sa ajunga pana la Sanmihaiul Almasului. Acolo e un indicator spre Jibou si se ajunge in comuna Hida. Iar de acolo se vede un indicator mare spre Manastirea Voivodeni, deci de la Sanmihaiul Almasului se urmeaza drumul in directia Hida-Dragu-Voivodeni.
Am plecat de la Manastirea Voivodeni intr-un superb apus de soare, pasind printre frumoase flori de camp dar si printre gramezi de pietris si materiale de constructii, luand in bagaj ca amintire cateva fotografii din acest loc linistit in care isi duc viata in rugaciune si osteneli sapte calugari de rit athonit.
Am plecat cu dorinta de a face la randul nostru mai cunoscut acest loc binecuvantat de Dumnezeu si cu dorinta in suflet de a reveni aici si altadata. Dupa doar cateva zile, pe Dambul Oseitii, aveau sa se stranga peste 1.000 de credinciosi pentru a lua parte, in data de 6 august, la sarbatoarea hramului Manastirii Schimbarea la Fata din Voivodeni, comuna Dragu, judetul Salaj.
Duhul de sfintenie revarsat prin Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de PS Petroniu, inconjurat de un sobor de 20 de preoti, apoi vremea deosebit de frumoasa si cadrul natural minunat aveau sa creeze momente de neuitat, de adanca traire duhovniceasca, pentru toti cei prezenti. Cu siguranta, adevarata comoara care trebuie cautata pe aceste meleaguri este Manastirea Schimbarea la Fata, locul in care Parintele Staret Ghelasie si obstea nu inceteaza a se ruga pentru noi toti.
Ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute si aici, pe Pamant dar si in Rai, spre care nazuim toti, cand ne va fi sorocul, dar noi ne rugam sa fiti sanatosi si nu vom uita niciodata ca suntem romani, ca suntem ajutati de buni romani si, vorba cantecului: si noi vom fi aici pe veci stapani. Maicuta Domnului, Sfanta, sa ne ajute!
Dorina Zdroba
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.