Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Schitul Lespezi - Sfanta Treime Mareste imaginea.

Schitul Lespezi, inchinat Sfintei Treimi, se afla in localitatea Posada, pe malul drept al raului Prahova, la baza muntelui Plesuva Mica, in mijlocul unei paduri de fag aflata la mica distanta de orasul Comarnic, in judetul Prahova.

Actuala biserica a schitului a fost construita in anul 1661, de ctitorii Parvu, Draghici si Serban Cantacuzino. In interior, biserica poarta pictura veche a zugravului Parvu Mutu. Incepand cu anul 1863, odata cu secularizarea averilor manastiresti, Schitul Lespezi a fost folosit ca biserica parohiala.

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Schitul Lespezi este una dintre frumoasele ctitorii ale familiei Cantacuzino. Documentele in care era inscrisa istoria Schitului Lespezi au fost duse in Manastirea Poiana, spre pastrare, insa, in urma unui incendiu, acestea au pierit pentru totdeauna.

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

In interior, pe peretele nordic, sunt zugraviti ctitorii Draghici Cantacuzino, spatar la Curtea Domneasca a Tarii Romanesti, si fiul sau, logofatul Parvu Cantacuzino. In tabloul votiv, cei doi ctitori tin pe maini o bisericuta modesta pe care o inchina Preasfintei Treimi.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa candva intre anii 1661-1674, de catre spatarul Draghici, care, insa, moare in timpul unei calatorii spre Constantinopol. Pentru aceasta, lucrarile de zidire sunt preluate de fiul sau, Parvu, care le continua si le termina intre anii 1674-1683, in vremea domnitorului Serban Cantacuzino, unchiul sau.

Biserica din Schitul Lespezi a fost zugravita in fresca intre anii 1687-1693, in vremea Sfantului voievod Constantin Brancoveanu, de catre renumitul zugrav Parvu Mutu. Se crede ca aceasta este prima lucrare in fresca a lui Parvu Mutu. Biserica a fost zugravita in doua etape, despartite de o perioada insemnata de timp, mai intai partea de sus, apoi partea de jos.

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Schitul Lespezi a gazduit o obste monahala de calugari pana in anul 1863, cand a avut loc secularizarea averilor manastiresti, iar biserica acestuia a fost transformata in biserica parohiala.

Biserica inchinata Sfintei Treimi a fost resfintita in anul 1906, de catre mitropolitul Iosif Gheorghian, in vremea regelui Carol I, care a acordat o deosebita atentie bisericute, contribuind la restaurarea ei.

Biserica este construita din caramida, in forma de cruce, si imbina stilurile bizantin si sarbesc. Clopotnita a fost construita in anul 1800, din lemn de fag. Casa parohiala, aflata in partea sudica a curtii schitului, a fost construita in anul 1906, cu ocazia resfintirii bisericii. Usa de intrare in biserica este incadrata intr-un brau de piatra, iar deasupra ei se afla o firida ce infatiseaza icoana hramului: Sfanta Treime.

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Naosul este despartit de pronaos printr-un zid cu usa de trecere. In interior pot fi observate arcade laterale si arcuri pe console. Ferestrele sunt inguste, iar pictura este densa. La baza turlei, in zidul de caramida, sunt asezate oale de pamant, pentru o acustica mai buna. Actuala catapeteasma dateaza din anul 1911 si este a treia pe care biserica a avut-o.

In muzeul Manastirii Sinaia se pastreaza o icoana cu Sfanta Treime (icoana hramului), datand din perioada de inceput a Schitului Lespezi. Clopotul vechi, din anul 1744, se pastreaza pana astazi la Schitul Lespezi. Fresca bisericii, de o valoare inestimabila, necesita restaurare.

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Schitul Lespezi - Sfanta Treime

"Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul, al cel ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului, intru numele Tau cel intreit sfant, desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu, ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant!"

Teodor Danalache

 Schitul Lespezi - Sfanta Treime

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2013

Vizualizari: 6032

Voteaza:

Schitul Lespezi - Sfanta Treime 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE