Sfantul Leon, Papa al Romei; Sambata mortilor - Mosii de iarna

Sfantul Leon, Papa al Romei; Sambata mortilor - Mosii de iarna Mareste imaginea.

Sambata, 18 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Mantuitorul, cand ajunge in casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

Citeste mai multe informatii despre Mosii de iarna.

Papa Leon I este unul dintre sfintii Bisericii nedespartite ai primului mileniu crestin, pe care ii regasim in Calendarul Ortodox. Leon s-a nascut in Italia intr-o familie crestina.  Ajungand arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, dupa moartea acestuia, Leon a fost numit Papa al Romei. Papa Leon I a fost cel care a salvat orasul de la distrugere, atunci cand Attila si hunii sai s-au apropiat de Roma. Sfantul, intampinandu-i imbracat in vesmintele arhieresti, a reusit sa negocieze cu Attila, facandu-l sa se retraga.

Sfantul Leon s-a afirmat si ca aparator al dreptei credinte impotriva ereziei lui Eutihie si Dioscor. In cadrul celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon, tinut in anul 451, a fost citita si epistola Sfantului Leon, in care el sustinea cu tarie, cele doua lucrari si cele doua vointe in Hristos. 

A trecut la Domnul in anul 461.

Troparul Sfantului Leon

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Leon, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintilor mucenici Leon si Parigoriu;

- Preacuviosului Agapit;

- Sfantului mucenic Piuliu;

- Sfantului Nicolae, Patriarhul Georgiei

Maine, 19 februarie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Arhip, Filimon si Apfia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

17 Februarie 2017

Vizualizari: 23528

Voteaza:

Sfantul Leon, Papa al Romei; Sambata mortilor - Mosii de iarna 4.83 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Leon

Comentarii (1)

  • Of CoralPostat la 2014-03-10 14:21

    Cum a fost oprit Attila? Doi ingeri il strajuiau pe papa Leon la intrarea in Roma. Attila i-a vazut si s-a intors din drum.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox