Biserica - lacas si comuiune cu Hristos

Biserica - lacas si comuiune cu Hristos

Sfantul Apostol Pavel leaga strans ,,Biserica”- in sensul de locas cu ,,Biserica” – in sensul de larga comuniune in Hristos, raspandita pretutindeni unde sunt credinciosi in Hristos si cu comunitatea ce se aduna inlauntrul ei ca locas. Legatura intre biserica – in sensul de locas si biserica – in sensul de comuniune raspandita pretutindeni o arata Sfantul Apostol Pavel, alternand folosirea cuvantului in cele doua sensuri, iar legatura bisericii – ca locas cu biserica – in sensul de comunitate adunata inlauntrul ei o arata in locurile in care spune: „salutati Biserica din casa Nynfei” (Col. IV, 15), sau: „salutati pe Priscila si Aquila… si biserica din casa lor” (Rom. XIV, 10); sau: „har si pace bisericii din casa ta” (Filimon, 2). Desigur nu saluta locasul in sine, ci comunitatea, dar comunitatea se aduna in acelasi locas.



Intocmai ca Sfantul Apostol Pavel, tot asa si crestinii de azi, cand rostesc in diferitele lor limbi cuvantulbiserica, subinteleg prezenta si lucrarea Domnului Iisus Hristos in ea, fie ca vorbesc de locasul bisericesc in care se aduna comunitatea locala a celor de aceeasi credinta, fie de larga si continua comuniune bisericeasca. Prezenta lui Hristos este atat de subinteleasa in cuvantul ,,Biserica”, incat crestinii care traiesc credinta in realitatea ei spirituala concreta, cand zic, in oricare din limbile lor rationale, ,,biserica”, se gandesc in primul rand la locasul bisericesc, pentru ca in el primesc nemijlocit pe Hristos, pe Care cei mai traitori din Biserica Il vad mai mult in larga comuniune a celor ce cred in El. De fapt, daca Hristos n-ar fi prezent si nu S-ar comunica in locasul bisericesc, unde se aduna comunitatea locala, n-ar fi prezent nici in larga comuniune bisericeasca; Hristos este prezent in cea din urma, pentru ca Acelasi fiind, e prezent in modul cel mai accentuat si mai lucrator in locasurile bisericesti locale ale Bisericii. Daca Hristos nu s-ar aduce Jertfa in locasurile bisericesti, daca nu S-ar impartasi in ele prin Trupul si Sangele Sau, jertfite, si prin harul tuturor Tainelor, membrilor comunitatii din fiecare locas, El n-ar fi prezent si lucrator in larga comuniune bisericeasca. De aceea credinciosii simpli au dreptate sa inteleaga in primul rand, prin ,,biserica”, locasul in care se intalnesc cu Hristos si-L primesc pe El. De fapt noi vedem, ca si Sfantul Apostol Pavel, ca nici comunitatea nu poate fi despartita de locas, nici locasul de comunitate si nici amandoua de larga comuniune bisericeasca.

Caci in toate aplicarile, Biserica are drept viata a ei pe Hristos, pornind de la comunitatea unita cu Hristos in locasul bisericesc. (…)

Deoarece, conform poruncii Mantuitorului credinciosii trebuie sa se uneasca in Hristos mancand Trupul si band Sangele Lui sub chipul painii si al vinului, deci cu Hristos Care in prealabil Se jertfeste, locasul bisericesc trebuie sa fie prevazut cu un altar vizibil de jertfa, care este in acelasi timp si o sfanta masa, asezata in fata credinciosilor, la care slujeste ca organ vazut al lui Hristos, Care Se jertfeste si Se da spre mancare si bautura, episcopul sau preotul.

Deci sunt absolut necesare trei conditii vazute pentru ca toti credinciosii dintr-o localitate sa se poata impartasi de Trupul si Sangele lui Hristos, jertfite pentru ei inainte de a se impartasi, sub chipul painii si vinului, toti impreuna, ca la Cina cea de Taina; un locas, un preot si un altar sau o sfanta masa. Iar intrucat Jertfa lui Hristos s-a adus pe cruce, amintirea lui Hristos ca intalnire reala cu El in stare de jertfa se concretizeaza ca insotita de semnul crucii, care e prezent cat mai mult in biserica, in binecuvantarile preotului si in rugaciunile credinciosilor. (…)

Dar prezenta cu mult mai directa, mai simtita, a lui Dumnezeu Cel facut Om si Care Se aduce ca aceeasi jertfa si Se impartaseste credinciosilor in toate aceste locasuri, realizeaza o unitate a credinciosilor in Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat si deci El, mai presus decat unitatea pe care o realizau templul din Vechiul Testament si jertfele ce se aduceau acolo si, de care se impartaseau membrii poporului Israel. Caci aceia nu se impartaseau toti de insusi Trupul si Sangele Fiului lui Dumnezeu Cel intrupat si inviat, de Trupul si Sangele Aceluiasi Hristos. Dumnezeu nu era acolo atat de aproape cum e in locasurile bisericesti crestine, in care e prezent Fiul lui Dumnezeu Insusi, venit in maxima apropiere de noi, prin participare la firea noastra si ramas asa si dupa inviere, adica pentru veci, si nici nu se impartaseau acolo membrii poporului Israel toti de Trupul si Sangele Lui, intreg, ci fiecare familie manca o parte din carnea animalului adus de ea ca jertfa, care nu avea decat o oarecare atingere cu puterea dumnezeiasca. In bisericile crestine ne impartasim insa toti de Insusi Fiul lui Dumnezeu, venit in cea mai mare intimitate a noastra si ramas aproape de noi. Ba mai mult, Il avem intr-o si mai mare apropiere datorita Jertfei si patimirii Sale pentru noi si datorita faptului ca ne ramane in aceasta apropiere permanenta prin starea de jertfa in care Se afla continuu si in care ni Se impartaseste.

Dar tot prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu si mai ales prin impartasirea de El ca Jertfa, se realizeaza o unitate cu mult mai mare, nu numai intre cei ce sunt in acelasi locas bisericesc, ci intre cei prezenti in toate locasurile bisericesti. (…)

Prin impartasirea de Acelasi Hristos in starea Lui permanenta de jertfa, se depaseste nu numai despartirea dintre membrii comunitatii dintr-un anumit locas bisericesc, ci dintre toate comunitatile aflate in diferite locasuri bisericesti in care se marturiseste aceeasi dreapta si integrala credinta in Hristos. Şi depasind despartirile intre ei, credinciosii depasesc spatiul ca interval intre ei. Toti se unesc in Acelasi Hristos, Care e la temelia nespatiala a spatiului. Ba chiar daca in diferitele locasuri bisericesti credinciosii nu se impartasesc exact in acelasi timp, ei depasesc si timpul, intrucat Hristos de Care se impartasesc e purureain starea de jertfa in care li Se impartaseste; numai prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Sau, jertfite, are loc in diferite timpuri, potrivit cu necesitatile noastre de a dedica diferitele timpuri diferitelor noastre trebuinte.

Toti credinciosii din toate locasurile bisericesti se intalnesc cu Hristos Cel permanent jertfit si se impartasesc de El, depasind timpul si spatiul variat in care se impartasesc. Propriu-zis aceasta depasire a spatiului si timpului nu este o uitare de viata noastra in spatiu si timp, ci ridicarea ei in planul netrecator si deschis universalului. Responsabilitatile noastre impuse de timpul si de spatiul propriu al nostru si implinite sau neimplinite in ele devin responsabilitati cu repercusiuni eterne si pentru toti. (…)

Dar daca toti intram la Tatal prin Fiul Sau Cel intrupat si jertfit, toti gasim in acelasi timp unitatea noastra in unirea cu El in stare de jertfa. In felul acesta, toti cei ce se impartasesc de El, in toate bisericile de aceeasi dreapta-credinta, formeaza unitatea Bisericii ca si comuniune universala a celor ce cred astfel in El. (…)

Iar painea si vinul aduse de credinciosi, in succesiunea timpului, pentru a fi prefacute in Trupul si Sangele Domnului, reprezinta in acelasi timp toata creatiunea, ca dar al lui Dumnezeu, si in solidaritatea noastra, intoarsa ca dar al nostru lui Dumnezeu, unindu-se impreuna cu noi insine si cu Fiul Cel Unul Nascut si intrupat al Tatalui. Toti devenim astfel legati cu creatiunea ce ni s-a dat, fii ai Tatalui, uniti cu Fiul si intre noi. Aceasta lucrare de unire a noastra cu Fiul si intre noi si prin El cu Tatal se face in locasurile bisericesti, care, desi multe, nu ne despart, dar nici nu ne confunda, asa cum nici membrii comunitatii din fiecare locas nu sunt nici despartiti, nici confundati, ci uniti fara confuzie in Acelasi Hristos si cu Acelasi Tata.

Parintele Dumitru Staniloae

Extras din revista "Ortodoxia”, nr. 3/ iulie-septembrie 1982

.
Pe aceeaşi temă

14 Mai 2014

Vizualizari: 908

Voteaza:

Biserica - lacas si comuiune cu Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact