
Sfantul Apostol Pavel leaga strans ,,Biserica”- in sensul de locas cu ,,Biserica” – in sensul de larga comuniune in Hristos, raspandita pretutindeni unde sunt credinciosi in Hristos si cu comunitatea ce se aduna inlauntrul ei ca locas. Legatura intre biserica – in sensul de locas si biserica – in sensul de comuniune raspandita pretutindeni o arata Sfantul Apostol Pavel, alternand folosirea cuvantului in cele doua sensuri, iar legatura bisericii – ca locas cu biserica – in sensul de comunitate adunata inlauntrul ei o arata in locurile in care spune: „salutati Biserica din casa Nynfei” (Col. IV, 15), sau: „salutati pe Priscila si Aquila… si biserica din casa lor” (Rom. XIV, 10); sau: „har si pace bisericii din casa ta” (Filimon, 2). Desigur nu saluta locasul in sine, ci comunitatea, dar comunitatea se aduna in acelasi locas.
Intocmai ca Sfantul Apostol Pavel, tot asa si crestinii de azi, cand rostesc in diferitele lor limbi cuvantulbiserica, subinteleg prezenta si lucrarea Domnului Iisus Hristos in ea, fie ca vorbesc de locasul bisericesc in care se aduna comunitatea locala a celor de aceeasi credinta, fie de larga si continua comuniune bisericeasca. Prezenta lui Hristos este atat de subinteleasa in cuvantul ,,Biserica”, incat crestinii care traiesc credinta in realitatea ei spirituala concreta, cand zic, in oricare din limbile lor rationale, ,,biserica”, se gandesc in primul rand la locasul bisericesc, pentru ca in el primesc nemijlocit pe Hristos, pe Care cei mai traitori din Biserica Il vad mai mult in larga comuniune a celor ce cred in El. De fapt, daca Hristos n-ar fi prezent si nu S-ar comunica in locasul bisericesc, unde se aduna comunitatea locala, n-ar fi prezent nici in larga comuniune bisericeasca; Hristos este prezent in cea din urma, pentru ca Acelasi fiind, e prezent in modul cel mai accentuat si mai lucrator in locasurile bisericesti locale ale Bisericii. Daca Hristos nu s-ar aduce Jertfa in locasurile bisericesti, daca nu S-ar impartasi in ele prin Trupul si Sangele Sau, jertfite, si prin harul tuturor Tainelor, membrilor comunitatii din fiecare locas, El n-ar fi prezent si lucrator in larga comuniune bisericeasca. De aceea credinciosii simpli au dreptate sa inteleaga in primul rand, prin ,,biserica”, locasul in care se intalnesc cu Hristos si-L primesc pe El. De fapt noi vedem, ca si Sfantul Apostol Pavel, ca nici comunitatea nu poate fi despartita de locas, nici locasul de comunitate si nici amandoua de larga comuniune bisericeasca.
Caci in toate aplicarile, Biserica are drept viata a ei pe Hristos, pornind de la comunitatea unita cu Hristos in locasul bisericesc. (…)
Deoarece, conform poruncii Mantuitorului credinciosii trebuie sa se uneasca in Hristos mancand Trupul si band Sangele Lui sub chipul painii si al vinului, deci cu Hristos Care in prealabil Se jertfeste, locasul bisericesc trebuie sa fie prevazut cu un altar vizibil de jertfa, care este in acelasi timp si o sfanta masa, asezata in fata credinciosilor, la care slujeste ca organ vazut al lui Hristos, Care Se jertfeste si Se da spre mancare si bautura, episcopul sau preotul.
Deci sunt absolut necesare trei conditii vazute pentru ca toti credinciosii dintr-o localitate sa se poata impartasi de Trupul si Sangele lui Hristos, jertfite pentru ei inainte de a se impartasi, sub chipul painii si vinului, toti impreuna, ca la Cina cea de Taina; un locas, un preot si un altar sau o sfanta masa. Iar intrucat Jertfa lui Hristos s-a adus pe cruce, amintirea lui Hristos ca intalnire reala cu El in stare de jertfa se concretizeaza ca insotita de semnul crucii, care e prezent cat mai mult in biserica, in binecuvantarile preotului si in rugaciunile credinciosilor. (…)
Dar prezenta cu mult mai directa, mai simtita, a lui Dumnezeu Cel facut Om si Care Se aduce ca aceeasi jertfa si Se impartaseste credinciosilor in toate aceste locasuri, realizeaza o unitate a credinciosilor in Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat si deci El, mai presus decat unitatea pe care o realizau templul din Vechiul Testament si jertfele ce se aduceau acolo si, de care se impartaseau membrii poporului Israel. Caci aceia nu se impartaseau toti de insusi Trupul si Sangele Fiului lui Dumnezeu Cel intrupat si inviat, de Trupul si Sangele Aceluiasi Hristos. Dumnezeu nu era acolo atat de aproape cum e in locasurile bisericesti crestine, in care e prezent Fiul lui Dumnezeu Insusi, venit in maxima apropiere de noi, prin participare la firea noastra si ramas asa si dupa inviere, adica pentru veci, si nici nu se impartaseau acolo membrii poporului Israel toti de Trupul si Sangele Lui, intreg, ci fiecare familie manca o parte din carnea animalului adus de ea ca jertfa, care nu avea decat o oarecare atingere cu puterea dumnezeiasca. In bisericile crestine ne impartasim insa toti de Insusi Fiul lui Dumnezeu, venit in cea mai mare intimitate a noastra si ramas aproape de noi. Ba mai mult, Il avem intr-o si mai mare apropiere datorita Jertfei si patimirii Sale pentru noi si datorita faptului ca ne ramane in aceasta apropiere permanenta prin starea de jertfa in care Se afla continuu si in care ni Se impartaseste.
Dar tot prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu si mai ales prin impartasirea de El ca Jertfa, se realizeaza o unitate cu mult mai mare, nu numai intre cei ce sunt in acelasi locas bisericesc, ci intre cei prezenti in toate locasurile bisericesti. (…)
Prin impartasirea de Acelasi Hristos in starea Lui permanenta de jertfa, se depaseste nu numai despartirea dintre membrii comunitatii dintr-un anumit locas bisericesc, ci dintre toate comunitatile aflate in diferite locasuri bisericesti in care se marturiseste aceeasi dreapta si integrala credinta in Hristos. Şi depasind despartirile intre ei, credinciosii depasesc spatiul ca interval intre ei. Toti se unesc in Acelasi Hristos, Care e la temelia nespatiala a spatiului. Ba chiar daca in diferitele locasuri bisericesti credinciosii nu se impartasesc exact in acelasi timp, ei depasesc si timpul, intrucat Hristos de Care se impartasesc e purureain starea de jertfa in care li Se impartaseste; numai prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Sau, jertfite, are loc in diferite timpuri, potrivit cu necesitatile noastre de a dedica diferitele timpuri diferitelor noastre trebuinte.
Toti credinciosii din toate locasurile bisericesti se intalnesc cu Hristos Cel permanent jertfit si se impartasesc de El, depasind timpul si spatiul variat in care se impartasesc. Propriu-zis aceasta depasire a spatiului si timpului nu este o uitare de viata noastra in spatiu si timp, ci ridicarea ei in planul netrecator si deschis universalului. Responsabilitatile noastre impuse de timpul si de spatiul propriu al nostru si implinite sau neimplinite in ele devin responsabilitati cu repercusiuni eterne si pentru toti. (…)
Dar daca toti intram la Tatal prin Fiul Sau Cel intrupat si jertfit, toti gasim in acelasi timp unitatea noastra in unirea cu El in stare de jertfa. In felul acesta, toti cei ce se impartasesc de El, in toate bisericile de aceeasi dreapta-credinta, formeaza unitatea Bisericii ca si comuniune universala a celor ce cred astfel in El. (…)
Iar painea si vinul aduse de credinciosi, in succesiunea timpului, pentru a fi prefacute in Trupul si Sangele Domnului, reprezinta in acelasi timp toata creatiunea, ca dar al lui Dumnezeu, si in solidaritatea noastra, intoarsa ca dar al nostru lui Dumnezeu, unindu-se impreuna cu noi insine si cu Fiul Cel Unul Nascut si intrupat al Tatalui. Toti devenim astfel legati cu creatiunea ce ni s-a dat, fii ai Tatalui, uniti cu Fiul si intre noi. Aceasta lucrare de unire a noastra cu Fiul si intre noi si prin El cu Tatal se face in locasurile bisericesti, care, desi multe, nu ne despart, dar nici nu ne confunda, asa cum nici membrii comunitatii din fiecare locas nu sunt nici despartiti, nici confundati, ci uniti fara confuzie in Acelasi Hristos si cu Acelasi Tata.
Parintele Dumitru Staniloae
Extras din revista "Ortodoxia”, nr. 3/ iulie-septembrie 1982
-
Biserica ortodoxa si integrarea europeana
Publicat in : Editoriale -
Cantarea corala in Biserica Ortodoxa Romana
Publicat in : Viata liturgica -
Emil Cioara - Duhovnicul si Taina Spovedaniei in Biserica Ortodoxa - Recenzie
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.