
Gândeşte-te cât de mare a fost Apostolul Pavel atunci când se găsea în temniţe şi în tribunale, cât de vestit, cât de strălucitor şi falnic părea tuturor, şi mai ales celor care-l războiau şi-l duşmăneau.
Vai de ce zic că era strălucitor în faţa oamenilor, de vreme ce şi pentru demoni era mai înfricoşător atunci când îl biciuiau? Şi când l-au întemniţat, când a naufragiat, atunci a făcut minunile cele mai mari şi a biruit cel mai mult puterile potrivnice.
Deci, cunoscând bine câştigul care apare în suflet din suferinţele acestea, a zis: „Când sunt slab atunci sunt tare", şi după aceea a adăugat: „De aceea mă bucur în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, [...] ca să locuiască în mine puterea lui Hristos" (II Corinteni 12, 9-10).
De aceea şi adresându-se celor care au ramas, în Corint şi aveau părere mare despre ei înşişi, în timp ce-i criticau pe ceilalţi, descriindu-le natura epistolei, a socotit necesar datorită ei să adauge imaginea izbânzilor sale, şi aceasta nu prin minuni, nici prin cinste, nici prin odihnă, ci prin temniţe, tribunale, foamete, frig, războaie şi curse, spunându-le acestora următoarele: „Sunt ei slujitori al lui Hristos? Nebuneşte spun: Eu mai mult ca ei!" Şi ca să arate prin cele de mai sus superioritatea lui, zice: „In osteneli mai mult, în închisori mai mult, în bătăi peste măsura la moarte deseori" (II Corinteni 11, 23). Şi cele care urmează: „Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele" (II Corinteni 11, 30).
II vezi pe Apostol că se laudă cu suferinţele mult mai mult decât se laudă cu cununile strălucitoare, şi de aceea zice: „Nu mă voi lăuda decât numai în slăbiciunile mele"? Dar ce înseamnă „decât numai"? Nu numai că nu ne împuţinăm sufleteşte, zice el, când suntem chinuiţi şi necăjiţi, ci, ca şi cum am trece într-o cinste şi slavă mai mare, ne lăudăm mai mult pentru cele suferite care ni se întâmplă. In continuare, după ce a zis că din necazuri este foarte mare slava, lauda şi podoaba, şi este clar că slava are şi plăcere, pentru că acolo unde există plăcere există şi slavă, şi acolo unde este o asemenea slavă există neapărat şi plăcere, deci, după ce a arătat că a trece cineva prin necazuri este lucru strălucit şi vestit care produce laudă, vorbeşte despre o altă izbândă mult mai mare şi despre un rod măreţ şi uimitor.
Ce înseamnă cuvintele „bine ştiind că suferinţa aduce răbdare"? Arată că suferinţa aduce un rod foarte mare, că îl face mai puternic pe cel care se află în necazuri. Pentru că, aşa cum copacii care cresc la umbră şi se găsesc în părţile lipsite de vânt, în timp ce sunt frumoşi la înfăţişare, devin, însă, mai molatici şi mai slabi, deoarece sunt loviţi uşor de orice suflare a vânturilor, pe când copacii care sunt pe culmile înalte ale munţilor, şi sunt loviţi de crivăţurile multe şi puternice, şi suferă continuu de instabilitatea vremii, şi sunt zdruncinaţi de vijeliile cele mai înfricoşătoare, şi sunt răniţi de zăpada multă, devin mai tari decât orice fier.
Şi, de asemenea, aşa cum trupurile acelea care se dăruiesc multelor şi feluritelor plăceri, şi sunt împodobite cu veşminte moi, şi folosesc continuu băi şi parfumuri, şi se desfată cu multe feluri de mâncare, dincolo de nevoile lor, devin cu desăvârşire nefolositoare pentru luptele, ostenelile şi dobândirea evlaviei, deoarece se fac vinovate de multă pedeapsă, întocmai şi sufletele care îşi petrec viaţa fără chinuri şi sunt pline de tihnă, şi preferă să simtă mulţumire faţă de bunurile de aici, şi aleg viaţa fără dureri, fără să treacă prin necazuri, aşa cum au trecut toţi sfinţii pentru împărăţia cerurilor, deoarece devin mai molatece şi mai moi decât orice lumânare, urmează să fie mistuite de focul cel veşnic. In timp ce sufletele care au fost date primejdiilor şi ostenelilor şi chinurilor, şi au încercat suferinţe pentru Dumnezeu, şi s-au dăruit acestora, sunt mai statornice şi mai tari decât însuşi fierul sau diamantul, deoarece suferă continuu şi devin de neclintit pentru vrăjmaşi, şi dobândesc puterea nebiruită a răbdării şi a curajului.
Şi aşa cum cei care au urcat pentru prima dată pe corabie au rău de mare şi vomă, căci se tulbură şi se înfricoşează deoarece îi cuprinde scârba şi ameţeala, pe când cei care au plutit pe multe mări şi au dispreţuit valurile nenumărate, şi au suferit naufragii continue, pornesc cu curaj într-o asemenea călătorie, întocmai se întâmplă şi cu sufletul. Acel suflet care a răbdat multe ispite şi a îndurat necazuri mari dobândeşte, în continuare, cunoştinţa ostenelilor şi obişnuinţa răbdării, fără să fie fricos şi fără să se tulbure uşor. Astfel, nu se înfricoşează nici de lucrurile întristătoare care cad asupra lui, ci, prin nevoinţa continuă a celor care se întâmplă, şi prin cercetarea deasă a celor care apar, suferă cu multă răbdare toate necazurile care vin.
Aceste lucruri arătând înţeleptul arhitect al vieţii cereşti, a zis: „Nu mă voi lăuda decât numai în slăbiciunile mele". Pentru că, înainte de împărăţie şi de cununile cereşti, câştigăm de aici plată mare, deoarece, prin necazurile neîncetate, sufletul nostru devine mai răbdător şi gândurile noastre se arată mai puternice.
Deci, cunoscându-le pe toate acestea, iubiţilor, să le răbdăm plini de curaj lucrurile triste care ni se întâmplă, şi pentru voia lui Dumnezeu, şi pentru folosul nostru, şi să nu ne mâhnim, nici să ne pierdem curajul în faţa atacului ispitelor, ci, stând cu toată nădejdea, să mulţumim mereu lui Dumnezeu pentru toate binefacerile care vin asupra noastră,
ca să ne desfătăm şi de bunurile de aici şi să dobândim darurile viitoare, cu harul şi cu milostivirea şi cu iubirea de oamenii a Domnului nostru Iisus Hristos. (Omilie la cuvintele: „Nu mă voi lăuda decât numai în slăbiciunile mele", E.P.E. pp. 510-516, P.G. 51, pp. 62-64)
SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR
Fragment din cartea "Cuvinte de aur. Vol. VIII. Durerea omeneasca", Editura Egumenita
Cumpara cartea "Cuvinte de aur. Vol. VIII. Durerea omeneasca"
-
Cum pot creste faptele bune
Publicat in : Pilda zilei
-
Faptele bune
Publicat in : Credinta -
Unde cresc faptele bune
Publicat in : Pilda zilei
-
Faptele bune in invatatura ortodoxa si catolica
Publicat in : Dogma -
Credinta si faptele bune
Publicat in : Hristos
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.