
Oricine merge la biserică şi se spovedeşte în mod regulat cunoaşte sintagma „spovedanie generală" sau spovedania întregii vieţi.
De unde această tradiţie? In primul rând, în vremurile străvechi, pregătindu-se pentru primirea Tainei Botezului, omul mărturisea toate păcatele săvârşite. Astăzi readucem această practică.
Cel care vine să se boteze trebuie să înţeleagă de ce se desparte de viaţa sa anterioară - viaţa dinainte de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, de a merge la Biserică, de întoarcerea la Hristos. Dar, pe de altă parte, un creştin începător nu vede totul şi nu înţelege tot ce i se întâmplă, iar prima lui spovedanie descoperă, de regulă, doar vârful aisbergului.
La temelia acestei tradiţii stă şi spovedania pe care novicele o aduce înainte de tunderea în monahism. Pentru pregătire i se pune la dispoziţie timp, ca să-şi amintească toată viaţa şi să aducă pocăinţă pentru păcatele săvârşite până în acea zi, fără a se ţine seama dacă păcatele au fost sau nu spovedite. O mărturisire generală face şi candidatul la preoţie, adică cel care urmează să fie hirotonit preot.
Nu trebuie să denumim chiar fiecare păcat în parte, pentru ca nici unul să nu fie „vădit" la Judecata de Apoi. Categoric, este imposibil să ne aducem aminte toate cuvintele, faptele şi gândurile. Este vorba doar de un fel de „curăţenie generală" a sufletului nostru (de aici şi sintagma „spovedanie generală"). Este o muncă foarte serioasă şi importantă.
Am convingerea fermă că orice om care se apropie de Biserică are nevoie de o spovedanie asemănătoare celei care i se face novicelui ce urmează a fi tuns în monahism sau viitorului preot. De ce?
In primul rând, pentru că nu a conştientizat înainte anumite păcate, alte păcate nu a observat la el şi de aceea nu a putut să vorbească despre ele la spovedanie sau le-a numit fără să înţeleagă cu adevărat despre ce vorbeşte. In al doilea rând, pregătindu-se pentru spovedania generală, omul îşi vede dintr-odată viaţa în întregul ansamblu. Am avut ocazia de mai multe ori să observ oameni care întrebau: „De ce, de ce mi s-a întâmplat asta?", iar după o asemenea spovedanie spuneau: „Cum de mă mai rabdă Dumnezeu?" Ei începeau să întrevadă legăturile precise şi legitime între evenimente: am făcut în viaţă un anumit lucru şi de aceea mi s-a întâmplat asta.
Această vedere a legăturilor duhovniceşti, descoperită datorită spovedaniei, rămâne cu omul. Desigur, dacă avem un anumit duhovnic la care ne spovedim, el ne-ar cunoaşte prin acest fel de spovedanie aşa cum nu ne-a ştiut înainte. Cunoscându-ne mai bine, ar înţelege cum ar putea să ne ajute mai bine.
Spovedania generală s-ar putea să fie necesară nu doar o singură dată. Uneori, creştinul care se mărturiseşte în mod regulat îşi dă seama dintr-odată că spovedania lui este superficială, el se căieşte pentru aceleaşi păcate, iar schimbările nu se întrevăd. Atunci i-ar fi de folos să apeleze la o curăţenie generală a sufletului prin care să-şi revizuiască viaţa şi să vadă nu doar păcate concrete, ci şi lucrarea patimilor în el, problemele sale duhovniceşti, boala sa. Din când în când, trebuie să facă asta, de dorit nu într-un mod spontan, ci cât de cât regulat (căci şi în casă trebuie să facem curăţenie nu doar atunci când locuinţa este plină de mizerie şi-ţi este ruşine să primeşti musafiri, ci periodic). Cât de frecvent? Depinde de fiecare. Cu cât mai atent trăieşte omul, cu atât mai rar apare necesitatea acestei spovedanii, la fel cum cel care menţine curăţenia în casă şi pune lucrurile la locul lor nu trebuie să deretice prea des.
IEROMONAH NECTARIE MOROZOV
Fragment din cartea "Cum sa invatam pocainta si sa nu ne mai ascundem de Dumnezeu. Taina Spovedaniei", Editura Sophia
Cumpara cartea "Cum sa invatam pocainta si sa nu ne mai ascundem de Dumnezeu. Taina Spovedaniei"
-
Ce este si cum trebuie facuta spovedania
Publicat in : Religie -
Tinerii si spovedania
Publicat in : Interviuri -
Spovedania: personala sau colectiva?
Publicat in : Editoriale -
Spovedania prin telefon
Publicat in : Editoriale -
Spovedania la distanta. Telefonul si internetul.
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.