Despre incredintarea in voia lui Dumnezeu

Despre incredintarea in voia lui Dumnezeu Mareste imaginea.

Cereţi dezlegare pentru un lucru la care aţi găsit deja dezlegarea singur. Incredinţarea în voia lui Dumnezeu, aşteptarea liniştită a urmărilor, oricare vor fi ele! Dacă faceţi totul ca înaintea Domnului şi cu dragoste către El, nu către poftele proprii, având inima liniştită cu adevărat, cu devotament faţă de Dumnezeu Cel Nevăzut, dar Pretutindenea-Fiitor, înfricoşător şi Preamilostiv, dezlegarea este deja în întrebare.

Primejdia stă în aceea că duhul puţin credincios se clatină şi, în loc să fie devotat cu credinţă Domnului, trage la cugetări omeneşti: la necredinţă, la puţinătatea de suflet, la nădăjduirea în sine, la frica de oameni. Uitaţi-vă cu mai multă luare-aminte la dumneavoastră înşivă. Nestatornicia vine din împrăştierea gândurilor. Staţi mai des cu gândul înaintea Domnului! Ţineţi-vă de El pe temelia aceasta - este mai bine decât să aveţi multe cugetări, dar în cea mai mare parte visătoare.

Domnul însuşi grăieşte, dar noi nu înţelegem - şi grăieşte neîncetat: ba prin făpturi, ba prin oamenii asemenea nouă, ba prin cărţi. Iar dacă, în bunătatea Sa, nu ne învredniceşte, noi trebuie, nădăjduind în El, să-I încredinţăm din toată inima soarta oamenilor şi soarta noastră. Această nădejde şi această dăruire păstrează curată inima noastră, rânduieşte toate lucrurile mai bine decât toate minţile omeneşti. Atâta doar că încredinţându-I Domnului totul trebuie să nu ne îndoim, să nu ne clătinăm cu gândurile, să nu slăbim în credinţa că Atotputernicul poate orice; să nu ne băgăm cu dispoziţiile noastre, oricât de minunate ar părea ele, să nu amestecăm voia noastră cu voia lui Dumnezeu, căreia i se cuvine
dăruire şi deplină încredere.

Doamne! Cât de grea este dăruirea aceasta din pricina samavolniciei noastre! Ca un grăunte duhovnicesc, virtutea aceasta trebuie să crească. Ea nu poate fi primită dintr-o dată, dar hotărârea trebuie să fie dintr-o dată şi trebuie să rămână pentru totdeauna. Pe noi înşine, şi unii pe alţii, si toată viata noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!

Vă doresc să fiţi hotărât cu adevărat: să-L căutaţi pe Domnul, să creşteţi în nevoinţa duhovnicească, în dragoste şi în adevăr, în pofida regulilor lumeşti de comportament; să creşteţi în adevăr, care e de la Domnul (toată minciuna e de la cel rău, vezi In 8, 44) - în adevărul curat şi simplu, în pofida tuturor filosofărilor lumeşti, în devotament faţă de Domnul Iisus Hristos, Cel Atotputernic şi Atotlucrător.

Sfântul Inochentie al Penzei

Fragment din cartea "Fiecare om este nascut pentru Cer", Editura Sophia

Cumpara cartea "Fiecare om este nascut pentru Cer"

Pe aceeaşi temă

06 Februarie 2023

Vizualizari: 450

Voteaza:

Despre incredintarea in voia lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE