
Despre lacrimi au scris in multe randuri Sfintii Parinti punandu-le in legatura cu pocainta. Cand omul cade rob al pacatului, isi murdareste sufletul, darul lui cel mai de pret si isi pateaza haina curata a chipului, iar prin pocainta isi curateste sufletul si prin plansul duhovnicesc reuseste sa spele petele de pe haina duhovniceasca.
Lacrimile duhovnicesti il intaresc pe credinciosul care le-a dobandit si nu mai simte amenintarea ispitelor ci simte inlauntru harul prealuminos al Duhului Sfant. Plansul duhovnicesc este dovada a tariei noastre in lupta impotriva pacatelor si a patimilor. Pocainta il ajuta pe om sa se inalte spre culmi duhovnicesti neimaginabile, il va ajuta la descoperirea mantuirii sale si la toate tainele care pot fi intelese si gasite doar prin traire curata. Cand sufletul este lasat in pace, neintesat de cel sortite degradarii, poate sa urce spre Dumnezeu, sa mediteze asupra existentei si sa fie cufundat in plans.
In acatistul Sfantului Nectarie gasim ca plansul pentru pacate si pocainta noastra este intoarcerea de la cele lumesti la cele dumnezeiesti, de la calea cea larga a patimilor la usa cea stramta a mantuirii. Ne intoarcem la izvoare, la apa vie, la inceputurile noastre inconjurate de frumusetile vesnice, la starea primordiala unde toate erau bune.
Constientizarea starii de pacatosenie il introduce pe om in starea de continua pocainta, angajandu-se in lupta contra pacatului si isi cladeste un mijloc pentru restaurarea legaturii cu Dumnezeu.
Plansul duhovnicesc sta in stransa legatura cu rugaciunea, picaturile de lacrimi sting vapaia patimilor, iar caldura rugaciunii reaprinde sufletul, il trezeste. Acum omul se redeschide catre Dumnezeu, se descatuseaza de robia pacatului si redevine ce a fost, chip luminos si asemanare vie. Din rugaciunea udata cu lacrimi vor rasari linistea, pacea, mangaierea si iubirea, o gradina a sufletului frumos incununata cu virtuti si inmiresmata de toate bune.
Preot Robert NICOLAE
-
Isihasmul romanesc
Publicat in : Religie -
Isihasmul la Manastirea Robaia
Publicat in : Manastirea Robaia
-
Isihasmul in mijlocul lumii
Publicat in : Religie -
Isihasmul versus Zen
Publicat in : Religie -
Isihasm si psalmodie
Publicat in : Cantarea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.