Mila si dreptatea dumnezeiasca

Mila si dreptatea dumnezeiasca Mareste imaginea.

Cand spunem despre Dumnezeu ca este iubire, nu ne mai gandim ca este si judecator. In mintea noastra faptul ca Dumnezeu este judecator pare sa alunge iubirea. Insa, atat iubirea cat si dreptatea stau impreuna in Dumnezeu. Astfel, cel care se gandeste la dreptatea lui Dumnezeu sa nu deznadajduiasca, sa ia in calcul iubirea Sa si dimpotriva, cel cazut in pacate sa nu ramana doar la mila lui Dumnezeu, ci sa cautate sa se ridice cat mai repede din ele, sa nu uite ca Dumnezeu este si drept.

Este minunat modul in care zugravii au redat cuvintele psalmistului David „Mila si adevarul s-au intampinat, dreptatea si pacea s-au sarutat” (Psalm 84, 11).

In unele icoane, Mantuitorul ne priveste deodata in doua moduri diferite. In acelasi chip, in partea stanga, intalnim iubirea Sa, ochiul sau este luminos si asteapta raspunsul nostru la iubirea Sa, in vreme ce in partea dreapta a icoanei este redata dreptatea lui Dumnezeu, unde chipul Sau este incruntat si cearta pe cei care n-au iubit si crezut in El. Incruntarea Domnului are drept scop trezirea omului la viata intru El. Sa nu pierdem din vedere si acest chip, dar tinand seama tot timpul ca iubirea lui Dumnezeu nu poate fi intrecuta de nici o alta iubire.

Notiunea de dreptate in Dumnezeu este dincolo de intelesul juridic, ea este o virtute binecuvantata, caci cauta lupta impotriva ispitelor si dorinta omului de a nu mai pacatui. Adica, implinirea lui. Din acest motiv, sa nu uitati ca dreptatea lui Dumnezeu este plina de dragoste si mila. Dumnezeu ne iarta noua totul, cu o singura conditie: aceea de a cere si noi iertare si la randul nostru sa iertam si noi. Cu cat ne vom arata mai iertatori fata de cei care ne-au produs suparare, pe atat de mult ne vom impartasi de dragostea lui Dumnezeu.

Iulian Predescu

.
Pe aceeaşi temă

21 Februarie 2020

Vizualizari: 1160

Voteaza:

Mila si dreptatea dumnezeiasca 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

mila dreptatea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE