Dusmania, ura, invidia, conflictul, disputa etc. sunt realitati ale unei lumi cazuta in pacat sau despartita de Dumnezeu. Atat de mult ne-am instrainat de El, incat nu mai suntem capabili sa-i iubim nici pe cei drepti sau pe cei care ne fac bine. Cu atat mai mult sa-i iubim pe dusmani.
Scriptura ne indeamna sa iubim pe tot omul la fel. Nu doar la bine trebuie sa raspundem cu bine, ci si la rau. Atunci cand semenii cauta sa ne faca rau, datoria noastra este aceea de a suporta cu bucurie si multumire lui Dumnezeu pentru toate cele ce vin asupra noastra din partea semenilor. Prin acest mod de vietuire, omul se desavarseste. Important este sa nu ne lasam biruiti de rau, ci sa biruim raul cu binele. Pe cat sta in puterea noastra, trebuie sa cautam sa fim in pace cu tot omul. Iubirea vrajmasilor e o porunca a lui Dumnezeu. El cunoaste neputintele noastre si plineste lipsurile noastre, daca noi dovedim ca dorim sa-i iertam si sa-i iubim pe vrajmasi.
Iubirea vrajmasilor este cea care il face pe om asemenea lui Dumnezeu. Nu este usor sa-i iubesti pe cei care iti fac rau, e nevoie de multa rabdare si lupta duhovniceasca. Dar Mantuitorul ne cere sa iubim nu doar omeneste, ci dumnezeieste, caci El ii iubeste si pe cei nemultumitori si rai. Asadar, iubirea celor ce ne fac rau este un lucru imposibil de realizat fara ajutorul lui Dumnezeu. Deci, ca sa putem implini aceasta porunca de a-i iubi pe cei ce ne urasc, trebuie sa avem in noi iubirea lui Hristos.
Faptul ca noua ni se pare nefiresc sa facem bine celor ce ne urasc, tine de natura umana cazuta in pacat. Dar nu aceasta este natura pe care a creat-o Dumnezeu si din acest motiv, prin aceasta porunca, Mantuitorul doreste sa restaureze natura decazuta.
Iulian Predescu
-
Raul ca irealitate
Publicat in : Editoriale
-
Raul are multe fete
Publicat in : Editoriale
-
Binele, raul si liberul arbitru
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.