Parintele Cleopa, marturisitor smerit si chip al duhovnicului imbunatatit

Parintele Cleopa, marturisitor smerit si chip al duhovnicului imbunatatit

Orice evocare a parintelui Cleopa, la momentele semnificative legate de viata, de slujirea si, mai ales, de mostenirea sa atat de bogata duhovniceste, devine prilej de sarbatoare a sufletelor insetate de adevar mantuitor si de unire cu Hristos Domnul in Biserica slavei Sale.

Viata sa jertfelnica, slujirea sa smerita, misiunea plina de entuziasm, de bunatate si de smerenie au depasit demult cadrele manastirilor in care a slujit, iradiind raze de sfintenie in tot intinsul Ortodoxiei romanesti, dar si in alte Biserici din strainatate.

Asa cum parintele profesor Dumitru Staniloae este o personalitate luminoasa a Teologiei neopatristice din Ortodoxie, marcand prin viata si opera sa secolul in care a vietuit, tot asa si parintele Cleopa se inscrie in ceata marilor Avvi ai crestinatatii rasaritene, prelungind convingator si temeinic exemplele vietuirii sfintilor Patericului in contemporaneitate.

Dar care ar putea fi, pe scurt, in cazul acestei evocari, mostenirea spirituala a renumitului duhovnic al neamului nostru pentru noi, cei de astazi?

Mai intai, se cuvine a aminti faptul ca un traitor al adevarurilor de credinta, in chip smerit si demn in acelasi timp nu dispare in zona amintirilor de la timpul trecut, nici nu-si vestejeste chipul luminos sub brazda de pamant a mormantului, ci raspandeste mireasma bine-placutului lui Dumnezeu ca dintr-o icoana, asemenea sfintilor care-L arata neincetat pe Hristos, Chipul cel nemuritor, mereu la timpul prezent.

Asa se face ca, la inmormantarea parintelui Cleopa, crestinii au tinut sa aseze pamantul peste racla trupului sau cu mainile lor, ca si cand ar fi daruit o parte din ei spre zidirea noului lacas de unde, ca din propria chilie „ne vorbeste Parintele Cleopa”!

Deci prima sa harisma prin care s-a apropiat de toti cei ce-L cauta pe Hristos in viata plina de incercari si pacate este deplina ascultare de Biserica in plenitudinea intelesurilor: doctrinar-teologic, spiritual-liturgic si ascetic-filocalic.



Parintele Cleopa a fost croit de Dumnezeu sa imbrace, prin mantia smerita a monahului, toata slava supunerii propriei vieti asprimii si asperitatilor vietuirii monahale, intr-o perioada de mari incercari, primejdii si persecutii.

Dotat cu o inteligenta sclipitoare, la care a adaugat o munca istovitoare – atat ca nevointa personala, cat si in privinta slujirii semenilor – a unit noptile cu zilele, nedezlipind ochii de pe filele operelor sfintilor si ale savantilor stiintelor de tot felul, dar nici genunchii de la metanii, stralucind ca diamantul in bezna prelungita a ateismului ce se dorea doctrina oficiala a puternicilor zilelor de atunci.

„Se lipeau ca ceara cuvintele sfinte de mintea mea”, marturisea parintele care, uneori fugar si pribeag prin pustietati, unea rugaciunile de noapte din bordei cu simfoniile pasarilor cerului, imblanzind si fiarele salbatice, care-i deveneau, ca si sfintilor Patericului, prietene slujitoare. Asa a ajuns sa imblanzeasca, de multe ori, pe persecutorii care i-au devenit fideli urmatori in lucrarea tainica a lui Hristos, in mijlocul unui popor suferind, dar demn in momente de rascruce.

Deci parintele Cleopa a fost mai intai un ascultator de Biserica si un promotor al unitatii in momente de dezbinare, de persecutie, de lipsuri si de slabire a credintei. El nu a fost un judecator nici al persecutorilor, ci un apostol al convertirii lor, ca si Sf. Pavel „facandu-se tuturor toate, ca macar pe unii sa-i dobandeasca” (I Corinteni 9, 22). A fost echilibrat si cumpanit, preferand sa-si apere turma si nu sa-si apere propria persoana. De aceea, l-a aparat Dumnezeu si pe el, in toate imprejurarile grele si dificile.
In al doilea rand, parintele Cleopa a ales metoda sanatoasa, verificata in timp, a batranilor pustnici si a marilor sai duhovnici, precum Ioanichie Moroi sau Parintele Paisie. Nu a dezvoltat o conceptie personala, desi era in masura s-o faca in privinta slujirii ca monah, staret si mare duhovnic.

Nu s-a oprit niciodata la convingerile sale savante, temeinice si profunde, ci a calatorit de la starea sa la statura modelului Hristos in Biserica Sa, fiind primul ascultator de mai marii sai, ca astfel sa-i cuprinda in iubirea calda parinteasca si frateasca pe cei mici, neajutorati si instrainati de Dumnezeu si de viata duhovniceasca. N-a spus niciodata: „sa faci ce iti spune Cleopa!”. Totdeauna a indrumat pe toti sa urmeze si sa implineasca ceea ce cere si face Hristos Domnul, cu toti Sfintii Sai, pentru noi, cei pacatosi.

De aceea, pentru noi toti, cei ce l-am cunoscut, iubit si pretuit, a ramas si ramane Parintele Cleopa al Bisericii, la timpul prezent.

In al treilea rand, parintele Cleopa si-a iubit, si-a ajutat si chiar a riscat parinteste pentru ucenicii sai, fiind gata sa se jertfeasca el pentru ei.

Sa amintim de un singur caz in timpuri grele de persecutie. Tanarul ierodiacon Antonie Plamadeala era condamnat la inchisoare, ca dusman al regimului, hartuit din loc in loc, iar Parintele Cleopa, stiind de aceasta, l-a primit, l-a adoptat ca pe propriul fiu duhovnicesc si l-a aparat in obstea Manastirii Slatina, fara a se gandi la consecinte. Acestea sunt masurile sfintilor din viata, precum Parintele Cleopa!

Asa l-am cunoscut, prin ierarhul meu si ucenicul parintelui Cleopa, Episcopul Antonie, care in anii ‘80 m-a incredintat epitrahilului marelui avva, de la momentul intrarii in monahism.
Si acum simt puterea harului vindecator de pacate, in genunchi, in fata nemuritorului nostru duhovnic si parinte Cleopa!

Ġ CASIAN,
ARHIEPISCOPUL DUNARII DE JOS

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 August 2014

Vizualizari: 3305

Voteaza:

Parintele Cleopa, marturisitor smerit si chip al duhovnicului imbunatatit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact