Umbrirea Sfintei Fecioare Maria

Umbrirea Sfintei Fecioare Maria

Fecioara Maria este prima şi singura care a realizat în chip deplin sfinţenia. Neprivind la nimic din cele create, dar purtând în inima ei de Mamă toată durerea și suferința lumii, Ea a ajuns mai presus de heruvimi şi de serafimi pentru că, în timp ce aceştia stau în jurul tronului lui Dumnezeu şi văd doar slava Lui, Maica Domnului a primit în Ea însăşi Cuvântul lui Dumnezeu şi stă de-a dreapta Lui în cer.

Așa cum spune Sf. Grigorie Palama, Fecioara Mamă este „hotar” între natura creată şi cea necreată, „vasul tuturor harurilor” şi „imaginea vie a tuturor virtuţilor”. Ea este „slava celor de pe pământ, desfătarea celor din cer, podoaba întregii creaţii. Ea este început, izvor şi rădăcină a nădejdii revărsate nouă în ceruri” (Omilia 14, 15).

Prin înomenirea lui Iisus Hristos cerul şi pământul s-au unit, întrucât El este Dumnezeu adevărat, a doua Persoană din Sfânta Treime, care stă de-a dreapta Tatălui şi este, în acelaşi timp, Om adevărat, „cel de-al doilea Adam”, aşa cum Îl numeşte Sf. Apostol Pavel.

Taina întrupării Mântuitorului nostru constituie evenimentul ce împlineşte prezicerile proorocilor şi desfiinţează blestemul protopărinţilor Adam și Eva.

Maica Domnului participă la acest eveniment mântuitor, nu într-un mod pasiv şi nu doar prin credinţă şi ascultare. În calitatea ei de „Theotokos”, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu „oferă drept ofrandă” întreaga ei persoană şi, înainte de toate, fecioria ei, prin care este intim unită cu Cuvântul lui Dumnezeu ca „mireasă” a Lui, și „prin care a pledat înaintea lui Dumnezeu cauza întregii omeniri” (Ermanno M. Toniolo, „Acatistul Maicii Domnului explicat. Imnul şi structurile lui mistagogice”, Edit. Deisis, Sibiu, 2009, p. 258).

Niciodată omul nu a fost şi nu va fi mai aproape de Dumnezeu ca şi în cazul Sf. Fecioare Maria. Este maximum de apropiere posibilă, prin care sângele Fecioarei se revarsă în sângele Pruncului Iisus, iar din inima ei se desprinde „inima de carne” a Lui, în care va încăpea apoi întreaga umanitate, cu toate neputințele și relele ei, pentru a fi vindecată și sfințită.

Pântecul Fecioarei Maria devine astfel „altarul” în care s-a copt, aşa cum spune imnul liturgic, Pâinea Vieţii (Pr. Emil Jurcan, „Resacralizarea logosului uman prin revenirea la Logosul divin”, pp. 27-28).

Duhul Sfânt este Cel care L-a zămislit pe Hristos în formă de „prezenţă istorică”, atunci când a umbrit-o pe Sf. Fecioară cu harul Său, în timp ce Preacurata, aducându-şi întreaga ei viaţă ofrandă lui Dumnezeu, a contribuit la împăcarea noastră cu El.

Împăratul tuturor a dorit frumuseţea negrăită a Sfintei Copile (Ps. 44, 13), de aceea El S-a pogorât şi a umbrit-o, după cum afirmă Sf. Evanghelist Luca: „Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Lc. 1, 35).

Dumnezeu însă nu și-a arătat venirea prin întuneric şi „într-o pară de foc” (Ieşirea 3, 2), precum s-a întâmplat cu Moise, nici prin vijelie, nor şi „adiere de vânt lin” (III Regi 19, 12), ca în cazul profetului Ilie, ci Puterea lui Dumnezeu a „adumbrit” în chip nemijlocit, fără vreo „perdea”, pântecul atotpreacurat şi feciorelnic, fără nici un intermediar, nici aer, nici eter, nici altceva din cele sensibile sau din cele mai presus de acestea (Sf. Grigorie Palama, Omilia 37, 4).

Iar ceea ce numim „umbrirea” Fecioarei de Puterea Celui Preaînalt a fost de fapt o „unire” a ei cu Dumnezeu şi o „formare” a umanităţii Lui din pântecul preasfânt şi feciorelnic al Maicii Domnului (Sf. Grigorie Palama, Omilia 53, 45).

„Dar întrucât ceea ce aruncă umbră îşi produce prin fire forma şi figura proprie în lucrul umbrit, de aceea în pântecul ei a avut loc nu numai o unire, ci şi o formare, iar ceea ce s-a format din amândouă, din Puterea Celui Preaînalt şi din acel pântec preasfânt şi feciorelnic, a fost Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu” (Sf. Grigorie Palama, Omilia 37, 4).

Și petrecând pe pământ împreună cu oamenii (Baruh 3, 38), Fiul lui Dumnezeu a restaurat şi a îndumnezeit firea noastră căzută.

Superioritatea Sf. Fecioare Maria faţă de puterile cerești o arătă faptul că la Buna Vestire, Ea a fost umbrită nu de un înger, ci de Însuşi Cuvântul lui Dumnezeu.

„Căci pe Ea avea să o umbrească nu un înger, nu un arhanghel, nici înşişi heruvimii sau serafimii, ci Însăşi Puterea enipostatică a Celui Preaînalt (Lc. 1, 35), şi vorbind cu Ea nu prin vijelie şi nor (Iov 38, 1), nu prin beznă şi foc (Ieșirea 19, 18; 20, 21), nu printr-o adiere de vânt subţire (3 Regi 19, 12), cum o făcuse odinioară celor vrednici, fiecăruia la timpul lui, ci Însăşi Puterea Celui Preaînalt a umbrit pântecul feciorelnic în chip nemijlocit” (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 353).

Întruparea Fiului lui Dumnezeu este Taina cea mare a credinţei şi a teologiei noastre, prin care Cuvântul S-a făcut „fără schimbare” trup din Duhul Sfânt şi din Maria, Sfânta Pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu (Sf. Ioan Damaschin, „Dogmatica”, Edit. Anastasia, Bucureşti, 2004, p. 45).

Un bun prilej de a medita sau măcar de a ne aduce aminte, din când în când, de „deșertarea de sine” și de pogărârea din cer, la noi nevrednicii, a Fiului lui Dumnezeu și de smerenia și desăvârșita ascultare a Sf. Fecioare Maria față de voia Domnului.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

12 Martie 2019

Vizualizari: 989

Voteaza:

Umbrirea Sfintei Fecioare Maria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact