Una din consecintele vorbariei: minciuna

Una din consecintele vorbariei: minciuna

12.1. Naşterea si conţinutul minciunii (1-2)

Minciuna se naşte din vorba multă şi din gluma prostească; pentru că anulează dragostea creştină, este un păcat greu, sancţionat proporţional de Dumnezeu: „Voi pierde pe cei ce grăiesc minciuna...” (Psalmii 5, 6), mincinosul fiind asociat cu ucigaşul şi vicleanul.

Nu de puţine ori, minciuna este întărită prin jurământul mincinos, definit de Sfântul Ioan Scărarul drept „tăgăduirea lui Dumnezeu” (1-2).

12.2. Efectele minciunii (3-5)

Asociată cu gluma deplasată, minciuna provoacă râsul fără sens (prostesc: cineva râde ca prostul) şi poate provoca dezechilibre la nivelul gândirii şi simţirii „ascultătorilor” (3) (erau cei care nu mai participau la Liturghie din cauza păcatelor şi se pocăiau la uşa bisericilor, înainte de a fi reprimiţi în comunitate; ce s-a spus pentru ei este valabil şi pentru ascultătorii de astăzi).

Minciuna şi gluma prostească nu trebuie tolerate din politeţe (cum se întâmplă de obicei), pentru că lucrul acesta înseamnă solidarizare (acceptare, participare). „Căci e mai bine pentru tine să ieşi din această împrejurare stropit si cu puţină slavă deşartă (poate fi lăudat pentru atitudinea lui, dar poate fi şi criticat; importantă este conformitatea cu tine însuti şi cu adevărul) şi te afli astfel pricină de folos multora” (4) (adevărul nu se negociază cu nimeni şi în nici un context, ascultătorii putând beneficia de pe urma acestei intransigenţe).

Nu de puţine ori, minciuna se asociază cu făţărnicia (fie vrei să pari cum nu eşti, fie cuvintele tale transmit alt mesaj decât cel exprimat formal).

12.3. Felurile minciunii- (6-7)

Şi minciuna se poate manifesta la fel de complex ca toate celelalte patimi: cineva minte de frica pedepsei, altul de plăcere, un altul cu intenţia clară de a face rău aproapelui (sunt şi situaţii când realitatea este aşa de gravă, încât adevărul nu trebuie spus dintr-odată - brutal fiind necesară o anumită pregătire a subiectului pentru receptarea lui, fără a-l vătăma însă).

E foarte grav când cineva minte pentru a face rău, dar vrea să convingă printr-o atitudine făţarnică faptul că scopul lui a fost unul bun (7).

12.4. Concluzii (8)

„Când ne vom curăţa cu totul de minciună, vom putea să o folosim şi pe ea, dar cu frică şi dacă o cere momentul” (8) (adică numai pentru nevoia reală de a scăpa de cineva, fără a-l păgubi însă în vreun fel); aşa cum copilul nu ştie să mintă, la fel şi sufletul curăţit de orice formă de viclenie.

Comparaţie paradoxală: aşa cum cel veselit de vin spune adevărul fără să vrea (in vino veritas), „şi cel beat de străpungerea inimii (adevărul controlat de minte are şi adeziunea entuziastă a inimii) nu poate minţi” (8).

Cel care a păşit pe treapta a douăsprezecea „a câştigat rădăcina bunătăţilor”.

Rezumat

1. Minciuna se naşte din vorba multă şi din gluma prostească; este un păcat greu pentru că anulează dragostea creştină, motiv pentru care mincinosul este comparat cu ucigaşul şi vicleanul; minciuna poate fi întărită prin jurământul mincinos, definit de autor ca „tăgăduirea lui Dumnezeu”.

2. Minciuna şi gluma prostească nu trebuie tolerate din politeţe (cum se întâmplă de obicei), pentru că asta înseamnă solidarizare (acceptare, participare).

3. Cineva minte pentru a se amuza (din plăcere), altcineva, de frica pedepsei (se şterge cel mai uşor, asociată cu pocăinţa), iar altul, cu intenţia clară de a face rău aproapelui.

4. E foarte grav când cineva minte cu intenţia explicită de a face rău, dar vrea să convingă printr-o atitudine făţarnică că scopul lui a fost unul bun.

5. Cel care a păşit pe treapta a douăsprezecea „a câştigat rădăcina bunătăţilor”.

Vorbe memorabile la treapta a douăsprezecea a Scării
1. „Minciuna din frica de chinurile stăpânitorilor se şterge; dar e desfiinţată cu totul de mulţimea lacrimilor” (12.7).

PR. PROF. DR. STEREA TACHE

Fragment din cartea "Scara virtutilor pe intelesul tuturor", Editura Sophia

Cumpara cartea "Scara virtutilor pe intelesul tuturor"

 

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2025

Vizualizari: 407

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Invierea lui Lazar de-a lungul secolelor. Volumul I: 125–1486
Invierea lui Lazar de-a lungul secolelor. Volumul I: 125–1486 De la cele mai vechi mențiuni ale minunii din Betania până la legendele și dramele liturgice occidentale, de la comentariile Părinților Bisericii la rescrierile antice și medievale, de la arta paleocreștină la Giotto, Caravaggio, Van Gogh și Rouault 90.00 Lei
Dumnezeu si singuratatea
Dumnezeu si singuratatea Singurătatea are multe fețe și, negreșit, fiecare dintre noi se va regăsi în portretele și scenele de viață pe care părintele Haralambos Papadopoulos le reunește în acest volum, în care se întrețes tainic și gingaș tensiunea înfruntării și secretul 18.00 Lei
Mai presus decat armele
Mai presus decat armele O poveste despre dragoste și război, despre întâlnirea omului cu Dumnezeu „Scopul principal al cărților mele este de a trezi în inimile cititorilor mei capacitatea de a iubi, fără de care întâlnirea cu Dumnezeu va conduce nu la unirea cu El, ci la 32.00 Lei
Credinta ortodoxa si viata in Hristos
Credinta ortodoxa si viata in Hristos “Această sfântă carte e plină de mare înţelepciune. Ea este o tainică vistierie de înţelegere ascunsă a înţelepciunii lui Dumnezeu. Nu oriunde, nu oricine o poate pricepe. Totuşi, pe măsura fiecăruia dintre cei ce caută să o înţeleagă, conţine toate cele 18.00 Lei
Vinovatia - cea inchipuita si cea adevarata
Vinovatia - cea inchipuita si cea adevarata Cartea de faţă ne învaţă să vedem distincția – atât de delicată şi importantă – dintre vinovăţia nevrotică, autodevoratoare, distructivă, şi cea sănătoasă, care duce la însănătoşirea sufletească, la pocăinţă, la regăsirea de sine şi la apropierea de 25.00 Lei
Canonul de chilie al unui patriarh isihast - Sfantul Filotei Kokkinos al Constantinopolului
Canonul de chilie al unui patriarh isihast - Sfantul Filotei Kokkinos al Constantinopolului Preasfântul patriarh kyr Filotei Kokkinos către unul din frații sârguincioși care l-a întrebat cum să-și ducă viața în chilia sa; Scrisoarea bătrânului Teoctist către un frate care l-a întrebat stăruitor cum să-și țină canonul/regula de rugăciune, fiind 13.00 Lei
Impreuna cu Dumnezeu suntem puternici. Convorbiri cu duhovnici sarbi
Impreuna cu Dumnezeu suntem puternici. Convorbiri cu duhovnici sarbi Cartea de față, a cunoscutului neuropsihiatru Vladeta Ierotici, nu este doar o culegere de convorbiri duhovnicești cu renumiți părinți ortodocși sârbi ai veacurilor al XX‑lea și al XXI‑lea, ci și o incursiune în provocările lumii actuale și răspunsurile 25.00 Lei
Despre bine si rau
Despre bine si rau În noua serie de antologii pe care v-o propunem, ­cuvântul plin de har al Sfântului Ioan din Kronstadt devine mai apropiat și mai de folos, feluritele lui cugetări duhovnicești fiind reunite și organizate aici spre o mult mai ușoară și rodnică însușire de 18.00 Lei
In lumea rugaciuni
In lumea rugaciuni În rugăciune ține-te de regula urmă­toa­re: mai bine să spui cinci cuvinte din inimă decât nenumărate cu limba. Când bagi de seamă că inima ta e rece și n-ai chef să te rogi, oprește-te, încălzește-ți inima cu oarecare imagi­ne vie – de pildă, cea a 15.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact