
12.1. Naşterea si conţinutul minciunii (1-2)
Minciuna se naşte din vorba multă şi din gluma prostească; pentru că anulează dragostea creştină, este un păcat greu, sancţionat proporţional de Dumnezeu: „Voi pierde pe cei ce grăiesc minciuna...” (Psalmii 5, 6), mincinosul fiind asociat cu ucigaşul şi vicleanul.
Nu de puţine ori, minciuna este întărită prin jurământul mincinos, definit de Sfântul Ioan Scărarul drept „tăgăduirea lui Dumnezeu” (1-2).
12.2. Efectele minciunii (3-5)
Asociată cu gluma deplasată, minciuna provoacă râsul fără sens (prostesc: cineva râde ca prostul) şi poate provoca dezechilibre la nivelul gândirii şi simţirii „ascultătorilor” (3) (erau cei care nu mai participau la Liturghie din cauza păcatelor şi se pocăiau la uşa bisericilor, înainte de a fi reprimiţi în comunitate; ce s-a spus pentru ei este valabil şi pentru ascultătorii de astăzi).
Minciuna şi gluma prostească nu trebuie tolerate din politeţe (cum se întâmplă de obicei), pentru că lucrul acesta înseamnă solidarizare (acceptare, participare). „Căci e mai bine pentru tine să ieşi din această împrejurare stropit si cu puţină slavă deşartă (poate fi lăudat pentru atitudinea lui, dar poate fi şi criticat; importantă este conformitatea cu tine însuti şi cu adevărul) şi te afli astfel pricină de folos multora” (4) (adevărul nu se negociază cu nimeni şi în nici un context, ascultătorii putând beneficia de pe urma acestei intransigenţe).
Nu de puţine ori, minciuna se asociază cu făţărnicia (fie vrei să pari cum nu eşti, fie cuvintele tale transmit alt mesaj decât cel exprimat formal).
12.3. Felurile minciunii- (6-7)
Şi minciuna se poate manifesta la fel de complex ca toate celelalte patimi: cineva minte de frica pedepsei, altul de plăcere, un altul cu intenţia clară de a face rău aproapelui (sunt şi situaţii când realitatea este aşa de gravă, încât adevărul nu trebuie spus dintr-odată - brutal fiind necesară o anumită pregătire a subiectului pentru receptarea lui, fără a-l vătăma însă).
E foarte grav când cineva minte pentru a face rău, dar vrea să convingă printr-o atitudine făţarnică faptul că scopul lui a fost unul bun (7).
12.4. Concluzii (8)
„Când ne vom curăţa cu totul de minciună, vom putea să o folosim şi pe ea, dar cu frică şi dacă o cere momentul” (8) (adică numai pentru nevoia reală de a scăpa de cineva, fără a-l păgubi însă în vreun fel); aşa cum copilul nu ştie să mintă, la fel şi sufletul curăţit de orice formă de viclenie.
Comparaţie paradoxală: aşa cum cel veselit de vin spune adevărul fără să vrea (in vino veritas), „şi cel beat de străpungerea inimii (adevărul controlat de minte are şi adeziunea entuziastă a inimii) nu poate minţi” (8).
Cel care a păşit pe treapta a douăsprezecea „a câştigat rădăcina bunătăţilor”.
Rezumat
1. Minciuna se naşte din vorba multă şi din gluma prostească; este un păcat greu pentru că anulează dragostea creştină, motiv pentru care mincinosul este comparat cu ucigaşul şi vicleanul; minciuna poate fi întărită prin jurământul mincinos, definit de autor ca „tăgăduirea lui Dumnezeu”.
2. Minciuna şi gluma prostească nu trebuie tolerate din politeţe (cum se întâmplă de obicei), pentru că asta înseamnă solidarizare (acceptare, participare).
3. Cineva minte pentru a se amuza (din plăcere), altcineva, de frica pedepsei (se şterge cel mai uşor, asociată cu pocăinţa), iar altul, cu intenţia clară de a face rău aproapelui.
4. E foarte grav când cineva minte cu intenţia explicită de a face rău, dar vrea să convingă printr-o atitudine făţarnică că scopul lui a fost unul bun.
5. Cel care a păşit pe treapta a douăsprezecea „a câştigat rădăcina bunătăţilor”.
Vorbe memorabile la treapta a douăsprezecea a Scării
1. „Minciuna din frica de chinurile stăpânitorilor se şterge; dar e desfiinţată cu totul de mulţimea lacrimilor” (12.7).
PR. PROF. DR. STEREA TACHE
Fragment din cartea "Scara virtutilor pe intelesul tuturor", Editura Sophia
Cumpara cartea "Scara virtutilor pe intelesul tuturor"
-
Minciuna
Publicat in : Editoriale -
Adevar sau minciuna
Publicat in : Credinta -
Minciuna si viclesugul
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Despre minciuna
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.