Alimentele hranesc si patimile

Alimentele hranesc si patimile Mareste imaginea.

Alimentele pe care le mancam ne influenteaza foarte mult viata. Precum sanatatea trupului depinde de alimentele cu care ne hranim, tot asa, starea sufletului nostru este si ea puternic influentata de alimentele care intra in trup. Multe patimi sunt inrudite cu imbuibarea pantecelui, precum multe virtuti sunt inrudite cu postul si cu infranarea de la bucate multe si alese.

Cuviosul Porfirie, canonizat in ziua de 1 decembrie 2013, spune ca alimentele ne influenteaza atat trupul, cat si sufletul: "Parintii staruie sa nu ne hranim cu mancaruri greu digerabile sau grase, caci ele fac rau si trupului, dar si sufletului."

La randul sau, Sfantul Ioan de Kronstadt spune: "Sufletul este intr-o stransa legatura cu trupul, iar slabiciunile si desfatarile din trup se rasfrang in slabiciuni, desfatari si moleseli in suflet."

Pantecele gras nu naste minte subtire

Cuvant al Sfantului Cuvios Porfirie din Capsocalivia: "Intre nevointe - metanii, privegheri si celelalte rele patimiri - se afla si postul. Pantecele gras nu naste minte subtire. Eu stiu asta de la Parinti. Toate cartile patristice vorbesc despre post.

Parintii staruie sa nu ne hranim cu mancaruri greu digerabile sau grase, caci ele fac rau si trupului, dar si sufletului. Ei spun ca oita mananca numai ierburile pamantului, si este atat de linistita. Ati vazut cum zic, "ca o oaie". In vreme ce cainele, pisica si toate celelalte carnivore sunt animale salbatice.

Carnea face rau omului. Fac bine ierburile, fructele s.a. Pentru aceasta, parintii vorbesc despre post si osandesc multa mancare si placerea pe care o simte cineva din mancarurile cele bogate. Sa fie mai simple mancarurile noastre. Sa nu ne ingrijim asa de mult de ele."

Pantecele plin invortoseaza inima

Cuvinte ale Sfantului Ioan din Kronstadt: "Nu-ti hrani trupul pana la indestulare, nu-l rasfata, nu-i face pe plac si nu-l intari cu cele impotriva duhului. Altfel, cand va fi sa lucrezi cu duhul, de exemplu, sa te rogi sau sa scrii ceva duhovnicesc si ziditor, vei vedea ca indestularea a luat in stapanire duhul si l-a legat de maini si de picioare. Si toate incercarile duhului vor fi doborate, nu va fi lasat sa se ridice si sa-si ocupe locul care i se cuvine. Va fi sclavul trupului.

Teme-te sa mananci mult cand lucrezi putin sau chiar deloc. Aceasta este hula, parazitism si sinucidere. Dar nu te indoi sa mananci mult cand si lucrezi mult. Aceasta este de trebuinta pentru intarirea puterilor tale.

Lacomia pantecelui si imbuibarea cu mancare si bautura nasc "invartosarea inimii" (Fapte 28, 27), racirea ei fata de Dumnezeu si de aproapele, rugaciunea fatarnica si comportarea fatarnica cu aproapele, extrema iubire de sine, zgarcenia, rautatea, invidia, mandria si trufia, cartirea si hula, toata necuratia desfranarii, facuta la invatatura diavolului, mahnirea, deznadejdea inactivitatea morala si mentala, mania impotriva celor care ne cer sa le facem anumite servicii etc."

Foamea imblanzeste fiarele

Parintele Arsenie Boca spune: "Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu el decat prin osteneala si foame, acestea insa trebuie conduse dupa dreapta socoteala, ca sa nu dauneze sanatatii. Acestea il imblanzesc, incat nu se mai tine vrajmas lui Dumnezeu. Rugaciunea si postul scot dracii poftei si ai maniei din trup. Foamea imblanzeste fiarele."

*

Sa avem grija ce mancam, caci alimentele stau la baza multor patimi si virtuti. Sfintii Parintii din toate timpurile si locurile ne spun ca foamea este unul dintre cei mai buni pedagogi ai rugaciunii si o cale sigura spre dobandirea curatiei inimii. Sa ne hranim cu intelepciune, spre sporirea vietii, iar nu cu nestiinta, spre garbovirea trupului si a sufletului.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Decembrie 2013

Vizualizari: 4436

Voteaza:

Alimentele hranesc si patimile 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE