Batjocorirea publica a moralei crestine

Batjocorirea publica a moralei crestine

Recenta declaratie a primarului Radu Mazare despre legalizarea prostitutiei n-a facut decat sa urce, din nou, pe scena mediatica, un subiect ce se globalizeaza: batjocorirea moralei crestine, prin legalizarea imoralitatilor, de catre diverse autoritati.

Intrebarea fundamentala in raport cu o lege ar fi: care este rostul ei? Evident, unul social, ar spune multi, deoarece o lege reglementeaza societatea, raspunzand unor nevoi ale ei.

Incomplet, as spune eu, pentru ca, in mod fundamental, legea trebuie sa desavarseasca umanitatea, societatea. Daca legea permite omului sa nu mai caute desavarsirea, atunci umanitatea se degradeaza ireversibil. Ajungem la situatia paradoxala cand legea omoara chiar subiectul ei, omul.

Sa facem putina istorie a legii. Prima lege in istoria umanitatii avea ca scop mentinerea omul pe calea desavarsirii. Porunca divina data omului Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci insemna ca ascultarea de Dumnezeu il desavarsea pe acesta. Calcand porunca, omul a ajuns sa cunoasca binele in care a fost si raul in care a ajuns, dupa cum spun Sfintii. Ca o paranteza, este interesanta similitudinea gandirii omului inselat in Rai (rodul pomului este bun de mancat si placut ochilor la vedere si vrednic de dorit, pentru ca da stiinta) cu a gandirii omului contemporan lumesc, decazut, la Sf. Ioan Evanghelistul (pofta trupului, pofta ochilor si trufia vietii).

Apoi, Dumnezeu, in infinita Sa iubire fata de om, a incercat, sa incetineasca procesul degradarii morale a lumii, cu ajutorul Legii lui Moise, trimisa unui popor ales anume. Aici remarcam universalitatea celor 10 Porunci, ca mijloc de ocrotire a omului si a societatii. Dar nici acestea nu au folosit prea mult, omenirea degradandu-se moral in continuare.

In cele din urma, insusi Dumnezeu S-a intrupat, in Iisus Hristos, pentru a restaura integral, "pe dinauntru", firea umana. Avem aici o culme a desavarsirii: indumnezeirea firii omenesti si salasluirea Duhului Sfant in om. Desigur, prin libera alegere a unei noi, singure si supreme Legi: Legea Iubirii, exprimata divin in sintagma Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Astfel, cercul decaderii se inchide, puterea pacatului se surpa iar omul devine, prin har, fiul lui Dumnezeu.

Insa diavolul nu doarme. Omul, socotind prea tiranica aceasta noua Lege, comite o noua inselare universala, cea asupra rostului legilor: ele trebuie sa serveasca strict scopurilor sociale, ignorand aspectul moral, divin. In acest fel, legea, instrumentul salvator al divinitatii, se razbuna pe Creatorul ei si, precum copilul ce-si omoara tatal, reuseste sa alunge teocentrismul din spatiul public, instaurand antropocentrismul (un virtual sistem 666).

Altfel spus, in centrul realitatilor umane nu mai este Dumnezeu, ci omul. Pe cale de consecinta, morala sufera si ea un regres, ajungand la un soi de morala relativista, comunitara, limitata. Mai mult, ea este violata de catre lege, deoarece legea se incanta cu placerea binelui social, dar fara a avea legatura cu morala divina. In aparenta, violul pare dragoste, deoarece fiecare om isi simte respectate drepturile. In realitate, vorbim de violarea moralei divine, prin legalizarea dreptului la pacat.

Asa ajungem in zilele noastre, cand legile au doar rolul de a satisface interesele unor grupuri umane, mai mari sau mai mici, fara a mai tine cont de divinitate. De pilda, apar legi imorale care satisfac dorintele de afirmare sociala ale gruparilor LGBT (Lesbi, Gay, Bisex, Transex), prin legalizarea casatoriilor si adoptiilor de copii, sau legiferari ale unor interese economice imorale, precum legalizarea prostitutiei. Nu este singurul caz in care economia se bazeaza pe imoralitate. Economia bancara, industria farmaceutica, exploatarea resurselor naturale, iata doar alte cateva domenii in care lucrurile incep sa se intample cam la fel. In acest fel, desavarsirea umana este sufocata sub dictatura legilor, culmea, facute tot de oameni.

Revenind asupra legalizarii prostitutiei, remarc doar cateva chestiuni. Personal, declaratia primarului m-a intristat, dar nu m-a surprins (am vazut ca unii asteptau "infurierea Bisericii",ceea ce nu cred ca se va produce). La inceput, ideile erotico-imorale s-au itit timid prin spatiul public romanesc, de frica maniei majoritatii „credinciosilor”, care sunt si votanti. Odata insa cu imbunatatirea indecenta a „mecanismelor de vot” (micul, sacosa, trocul politic, etc.), dar si sincron cu saracirea votantilor (mai usor de manipulat deci), aceste idei incep sa circule mai curajos. Caci politicienii stiu ca „dragostea trece prin stomac”, iar gura umpluta temporar a omului flamand nu mai are timp si chef sa ia atitudine.

Pe alt front, sofismul atacurilor mediatice la Biserica si cler pare sa dea roade. „Credinciosii” isi pierd, zice „sondajul”, increderea in institutia Bisericii, care isi permite criticarea imoralitatilor, independent de negocierile globaliste. Prin urmare, pe viitor, ei vor fi mult mai usor de manipulat ideologic, pentru a accepta ceea ce doresc autoritatile. Cu toate acestea, Biserica ar vrea ca autoritatile sa fie expresia moralitatii crestine a acestui popor, pentru ca de aceea sunt alese, ca reprezentante ale poporului.

Argumentul pro-legalizare cum ca prostitutia deja exista, nu sta deloc in picioare. Ar insemna ca, urmand aceiasi logica, sa urmeze legalizarea furtului, a minciunii, a crimei si a consumului de droguri. Caci si acestea exista in cotidiana noastra existenta.

Daca mergem mai in profunzime, lucrurile devin mai grave. Instaurarea unei legislatii permisive, de tip Babilonul cel mare, mama desfranatelor si a uraciunilor pamantului, nu ar face decat sa confirme ca, din dorinta de profit, economia mondiala devine anti-iconomie divina, deoarece contribuie la degradarea morala a persoanei umane, a familiei si a societatii. Apoi, legalizarea vanzarii de placeri trupesti ar confirma fariseismul politicienilor, pentru care comisionul si afacerile proprii sunt esenta vietii politice (ma intreb cati vor patrona bordeluri?!). In fine, ridicarea bordelului la rang de institutie legala si impozitabila va deschide o noua era fariseica in societatea romaneasca, majoritar crestina: economia noastra va include oficial adulterul si desfraul printre factorii de crestere economica. Acestea vor fi numai bune de pus in catalogul altor „virtuti” nationale, gen furtul, minciuna si manipularea, in aceste vremuri de delasare a constiintei globale.

PS. Ca sa incheiem totusi cu fruntile descretite, ma gandesc la faptul ca, in ignoranta lor mercantila si duplicitara, unii vor indrazni sa cheme clericii la sfintire de bordeluri. Insa, ar fi de-a dreptul nebunesc, ca acestia sa accepte.

Parintele Eugen Tanasescu

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 02 Mai 2025

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1125

Voteaza:

Batjocorirea publica a moralei crestine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact