Prostitutia

Prostitutia Mareste imaginea.

Prostitutia il face pe om sa se vanda. Iar odata vandut, nu-si mai apartine siesi, ci cumparatorului. Cel care a platit o suma de bani, primeste dreptul de a se folosi de trupul persoanei cumparate dupa cum pofteste. Ce inseamna asta? Ca cel ce se vinde nu mai este stapan pe propriul sau trup, de vreme ce suma platita il obliga sa se ofere oricui i-o cere. Devine un obiect, care poate fi cumparat si folosit dupa cum se doreste.

Unora li se poate parea ca dimpotriva, aici se arata cat de liber este omul, ca are puterea chiar sa se vanda pe sine. Dar prin aceasta miscare gresita, omul isi pierde libertatea. El nu mai este liber sa-si aleaga partenerii, modul in care sa-i fie folosit trupul etc. Este deposedat de dreptul de a dispune liber de propriul trup. Iar asta denota ca este rob, sclav si nicidecum o fiinta libera.

Prostitutia nu loveste doar in persoana care s-a vandut, ci si in cel ce a cumparat. Cel care isi vinde trupul in scopul dobandirii unui profit de natura materiala, si-l intineaza. Iar cumparatorul luandu-l pentru a se folosi de el, face ca si trupul sau sa se intineze. E clar ca nu putem ramane curati atat timp cat ne aflam in noroi. Nici cumparatorul nu mai este un om liber, ci un om stapanit de o patima desfranarii.

Folosirea functiei sexuale in mod necumpatat e dovada faptului ca aceasta functie a fost pervertita si ca este folosita in sens contrar naturii, caci ea cauta doar placerea. Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca: "Nimic nu este rau din cele ce sunt, decat reaua intrebuintare, care vine din negrija mintii de-a cultiva cele firesti".

Cel ce se vinde si cel ce cumpara nu mai pastreaza in ei dorul dupa unirea spirituala. Trupul nu mai e daruit ca rod al iubirii spre comuniune. E redus la un simplu instrument de placere sexuala, desi Sfantul Apostol Pavel ne avertizeaza ca "trupul nu este pentru desfranare" (l Cor. 6, 13), "este templu al Duhului Sfant" (l Cor. 6, 19).

Celor ce au cazut in postura de a-si vinde trupul sau in cea de a cumpara trupuri, trebuie sa le vestim ca au posibilitatea indreptarii, revenirii la o stare bine placuta lui Dumnezeu. Si sa nu uite niciodata ca "in cer va fi mai multa bucurie pentru un pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de drepti, care n-au nevoie de
html">pocainta!" (Luca 15,7).

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 8642

Voteaza:

Prostitutia 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Stefan GhiocPostat la 2012-01-27 11:40

    În cazul prostituţiei apare , ceea ce este determinant în cele mai multe cazuri, BANUL - CÂŞTIGUL MATEWRIAL - nu pentru prostituat/ă ci pentru cel care exploatează fenomenul : PATRONUL, STATUL (prin impozitare), STĂPÂNUL (în locurile şi cazurile unde există încă sclavie). ACOLO este păcatul cel mare deoarece se cumulează de obicei păcatul lăcomiei la câştig cât mai mare (păcatul Mamonei) cu păcatul desfrânării. În plus apare păcatul FAVORIZĂRII PĂCATULUI DESFRÂNĂRII. PATRONII au nevoie permanentă de ,,material,, pe care să-l ofere clienţilor, DECI ACOLO ESTE PĂCATUL CEL MARE. ACOLO TREBUIE LUCRAT ŞI ARĂTAT CĂ cel care păcătuieşte împotriva Duhului Sfânt face păcat de neiertat (trupul fiind templul Duhului Sfânt)

  • costel popescu Postat la 2012-01-27 09:15

    Persoana care se prostitueaza isi vinde trupul. Si din moment ce acesta nu-i mai apartine, a pierdut si libertatea. Autorul nu spune ca persoana care se prostitueaza iese in strada sa vanda libertate, ci atrage atentia ca in momentul in care s-a vandut, nu mai este libera.

  • Cristina MariaPostat la 2012-01-27 01:07

    Foarte interesant articolul dar consider ca cel ce se prostitueaza, cel ce vinde, nu isi vinde de fapt libertatea. Libertatea se afla in suflet iar acesta nu se poate vinde pe bani, chiar daca vanzatorul vrea asta. Daca consideram ca cel ce-si vinde trupul prin prostitutie isi vinde de fapt libertatea ar trebui sa consideram la fel despre cei ce is vand propriile organe in scopuri medicale (de exemplu cei ce vand un rinichi) sau despre mamele surogat (care accepta sa poarte o sarcina pentru parinti care nu pot avea copii). Este adevarat ca cel ce cumpara considera uneori ca a cumparat libertatea vanzatorului, insa in realitate cel ce cumpara este cel care-si abandoneaza libertatea, si nu cel ce vinde.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro