Ce zice Patriarhia Romana despre gazele de sist?

Ce zice Patriarhia Romana despre gazele de sist? Mareste imaginea.

In chestiunea Rosia Montana, BOR, prin Patriarhie, si-a exprimat public un punct de vedere. Multi asteapta si o luare de pozitie in chestiunea gazelor de sist. Mai cu seama ca, printre protestatari, s-au regasit si confrati preoti, care spera, probabil, ca Patriarhia ii va sustine oarecum, daca isi va exprima o pozitie similara cu cea in cazul Rosia Montana. Adica de respingere.Un comunicat recent al Patriarhiei Romane (care,dupa mine, este si o replica tip diatriba, cam dura si prea aprinsa, la adresa unui jurnalist si a unui cotidian central) ne indeamna insa la…rabdare.

Citez: Patriarhia Romana nu a formulat o pozitie oficiala in legatura cu problema explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania, deoarece nu cunoaste temeinic toate implicatiile politice, economice, sociale si ecologice ale acestui demers. De altfel, si pozitia oficiala a Sfantului Sinod din noiembrie 2003 referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana a tinut cont de pozitia oficiala a Academiei Romane care dispune de specialisti in domeniu. In plus, la Rosia Montana este vorba de un patrimoniu religios-cultural (biserici - monument istoric si cimitire) care vor fi afectate prin implementarea acestui proiect minier. Pentru clarificarea problemei exploatarii gazelor de sist in Romania, Patriarhia Romana considera ca autoritatile competente ale Statului roman trebuie sa exprime o pozitie clara referitoare la acest proiect considerat strategic si sa asigure o informare completa si corecta la nivelul comunitatilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatari. In acest sens, precizam ca Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativa prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica si consultarea populatiei in cazul acestor proiecte.

Patriarhia tine sa precizeze celor care presupun niste intelegeri de culise intre BOR si Chevron ca nici Patriarhul Romaniei si nici un alt reprezentant al Patriarhiei Romane nu s-au intalnit vreodata cu reprezentanti ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor banesc pentru finantarea unor proiecte ale Bisericii in schimbul exploatarii gazelor de sist din judetul Vaslui. Patriarhia face si o recomandare clericilor care ar dori sa participe la protestele publice legate de acest subiect. Patriarhia Romana recomanda clerului ortodox sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxa, ci sa solicite autoritatilor in drept lamuriri si implicare responsabila.

Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 27 Aprilie 2024

Pe aceeaşi temă

24 Octombrie 2013

Vizualizari: 1277

Voteaza:

Ce zice Patriarhia Romana despre gazele de sist? 4.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE