Cel mai frumos dar de Nunta

Cel mai frumos dar de Nunta Mareste imaginea.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea, manifestata insa cat mai plenar.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea lui Dumnezeu pentru cei doi miri. Din iubirea Sa cea nemarginita, Dumnezeu le daruieste mirilor harul Duhului Sfant, care ii intareste peste patimi si ii statorniceste in iubire. Astfel, unirea celor doi miri printr-o dragoste curata, nepatimasa, este incununata de Dumnezeu si binecuvantata "cu marire si cinste", precum se canta in slujba Tainei. Pentru aceasta, Mantuitorul si spune: "Si slava pe care Tu mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem" (Ioan 17, 22).

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea sotului pentru sotia lui. Acesta trebuie sa-si iubeasca sotia nu dupa cum crede el de cuviinta, ori dupa cum ii dicteaza societatea cazuta, ci dupa cum il indeamna Sfantul Apostol Pavel, cand zice: "Barbatilor, iubiti pe femeile voastre si nu fiti aspri cu ele" (Coloseni 3, 19). "Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin cuvant, si ca s-o infatiseze Siesi, Biserica slavita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie sfanta si fara de prihana. Asadar, barbatii sunt datori sa-si iubeasca femeile ca pe insesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia, pe sine se iubeste. Caci nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau, ci fiecare il hraneste si il incalzeste, precum si Hristos Biserica, pentru ca suntem madulare ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui" (Efeseni 5, 25-30). "Daca un frate are o femeie necredincioasa, si ea voieste sa vietuiasca cu el, sa nu o lase, caci femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios. Caci, ce stii tu, barbate, daca iti vei mantui femeia?" (I Corinteni 7, 12-16). Cand iubirea sotului este miscata de pacatele sotiei, atunci sotul trebuie sa caute si mai mult ca sa o iubeasca, ca nu cumva pacatele unuia sa stinga iubirea celuilalt.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea sotiei pentru sotul ei. Ca sotie si ca viitoare mama, mireasa trebuie sa se imbrace cu toata dragostea de care este in stare, cu multa blandete si tandrete, fara de care familia ar avea mult de suferit. De asemenea, si mireasa trebuie sa ia aminte la indemnul Sfantului Apostol Pavel, care zice: "Femeilor, supuneti-va barbatilor vostri, precum se cuvine, in Domnul" (Coloseni 3, 18). "Femeile sa se supuna barbatilor lor ca Domnului, pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este cap Bisericii, trupul Sau, al carui mantuitor si este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, asa si femeile barbatilor lor, intru totul" (Efeseni 5, 22-24). "Femeia, daca are barbat necredincios si el binevoieste sa locuiasca cu ea, sa nu-si lase barbatul. Caci barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa. Caci, ce stii tu, femeie, daca iti vei mantui barbatul?" (I Corinteni 7, 12-16). Trecand peste pacatele sotului, sotia trebuie sa nu scada in iubire pentru acesta, numai iubirea putand birui toate caderile.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea nasilor pentru cei doi miri. Dragostea acestora si purtare de grija fata de cei doi miri poate sa-i ajute mult pe cei din urma, pazindu-i de eventuale caderi si pacate. Experienta castigata de nasi in urma vietii lor de familie si a luptei cu patimile este de mare folos celor doi miri, care vor avea de intampinat incercari pe masura iubirii lor si a harului primit. Pentru aceasta, nasii sunt datori sa-i iubeasca pe miri intru toate, trecandu-le cu vederea neputintele si cautand sa-i ancoreze cat mai bine in viata cea intru Hristos.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea parintilor pentru ginere si nora. Casatoria copilului aduce cu sine "o noua nastere" in vechea familie, parintii primind de la Dumnezeu un nou copil, ca ginere sau ca nora. Intr-una dintre rugaciunile Tainei Cununiei, se spune: "Rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor." Iubirea si rugaciunile parintilor trebuie sa imbratiseze cu aceeasi manifestare, atat pe copilul cel dupa trup, cat si pe cel dupa duh (ginere, nora). Astfel, iubirea parintilor fata de ginere sau nora este unul dintre cele mai mari daruri pe care acestia le pot face copiilor lor.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea prietenilor. Bucuria sincera si dezinteresata a prietenilor bucura inimile celor doi miri, care se simt iubiti si purtati in rugaciune. Mantuitorul Iisus Hristos ne spune: "Daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal Meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu, in mijlocul lor" (Matei 18, 19-20). Cand prietenii ii iubesc si se roaga pentru cei doi miri, impreuna cu preotii, parintii si nasii lor, acestia sunt si mai intariti de Hristos in cele sfinte.

Cel mai frumos dar de Nunta este iubirea mirilor pentru toti cei de langa ei, rude, prieteni si necunoscuti. Cand mirele si mireasa isi iubesc socri, atunci binecuvantarea lui Dumnezeu nu se va indeparta de la ei. Cand cei doi miri isi iubesc prietenii si nasii, atunci ei vor fi paziti de mila lui Dumnezeu. Cand cei doi miri ii iubesc pe toti cei necunoscuti si fac milostenie cu ei, atunci bunastarea si ajutorul lui Dumnezeu nu ii va parasi niciodata.

Cel mai frumos dar de Nunta nu se vinde si nu se cumpara, caci iubirea nu costa !

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 9145

Voteaza:

Cel mai frumos dar de Nunta 5.00 / 5 din 6 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Stefan PopaPostat la 2013-02-21 17:52

    Cel mai frumos dar de nuntă este participarea la eveniment a Domnului Iisus Hristos. Din păcate, cei mai mulţi uită să trimită invitaţie la nuntă şi Mirelui Iisus.

  • Marcu AdrianPostat la 2012-06-13 15:00

    Recent am fost cumnat de mana la unii dintre cei mai buni prieteni ai mei , si pot spune , ca articolul m-a impresionat profund ! Multumesc !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE