Everghetinosul

Everghetinosul Mareste imaginea.

Everghetinosul este una dintre cartile de seama ale Bisericii Ortodoxe, dupa Sfanta Scriptura, alaturi de carti precum: FilocaliaPatericulMatericul, Lavsaiconul, Sbornicul si Vietile Sfintilor. Cuviosul Paisie Aghioritul spune ca "prin Everghetinos putem cunoaste pe deplin Duhul Sfintilor Parinti".

Titlul complet al acestei carti este urmatorul: "Adunarea graiurilor si a invataturilor celor de Dumnezeu graite, a purtatorilor de Dumnezeu Parinti, din toata scrierea cea de Dumnezeu insuflata, adunata si cuviincios si prinosicios la iveala pusa, spre folosul celor ce vor citi, de Pavel, preacuviosul monah si ctitor al sfintei manastiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ce se numeste Everghetinos."

Autorul acestei colectii de cuvinte alese, anume Cuviosul Pavel cel numit "Everghetinos", a trait in secolul al XI-lea, aproape de o manastire de calugari din Constantinopol; in cele din urma, cuviosul va ctitori o manastire inchinata Maicii Domnului, numita "Everghetissa" (Binefacatoarea). Grec de origine, cuviosul a ajuns renumit pentru voluminoasa colectie de cuvinte si fapte duhovnicesti care poarta numele "Everghetinos".

Cuviosul Pavel, autorul colectiei patristice numita "Everghetinos"

Putinele informatii pe care le avem despre autorul sintezei patristice numita "Everghetinos" provin de la ucenicul acestuia, "Timotei monahul". Acesta se tragea dintr-o familie foarte instarita din Constantinopol. Dupa destui ani petrecuti in Constantinopol, cunoscand indeaproape viata monahala, in luna iunie a anului 1049, Cuviosul Pavel Everghetinos se aprinde de ravna duhovniceasca si se retrage pe una dintre proprietatile sale (la vreo trei kilometri distanta de capitala bizantina), unde infiinteaza o manastire de calugari; locasul de rugaciune si de nevointa va fi inchinat Maicii Domnului "Everghetissa", adica "Binefacatoarea".

Nu dupa multa vreme, ajungand renumit pentru viata sa duhovniceasca, el va primi in jurul sau mai multi ucenici, calugarindu-i dupa cuviinta. Cuviosul ctitor nu s-a ingrijit atat de situatia materiala a manastirii sale, cat de modul cat mai autentic al vietuirii monahale.

In data de 16 aprilie 1054, dupa numai cinci ani de la zidirea manastirii, Cuviosul Pavel a adormit in Domnul, intru aceasta zi el fiind si pomenit ca sfant. Dupa trecerea la cele vesnice a Cuviosului Pavel, ctitoria sa va fi condusa de Timotei, unul dintre cei mai de seama ucenici ai sai, care va continua zidirea chiliilor si va ridica o biserica. Tot acest ucenic va organiza si manastirea, intocmind un tipic si o randuiala liturgica potrivita vietii de obste autentice.

Manastirea Maicii Domnului "Everghetissa" (Binefacatoarea) este amintita in documente numai pana in secolul al XIV-lea. Intre metocurile daruite Sfantului Sava, patriarhul Serbiei, de catre imparatul bizantin Alexie al III-lea Anghelos, in anul 1195, se numara si manastirea Cuviosului Pavel. Desi manastirea sa avea sa cada in taina istoriei, scrierile acestuia vor supravietui secole intregi, pana astazi. Cele mai de seama scrieri ale sale sunt "Rugaciune catre Maica Domnului", citita la slujba de Pavecernita, si "Everghetinosul", colectia de pilde si cuvinte patristice.

Everghetinosul, o carte pentru tot crestinul

Everghetinosul a aparut cu osteneala Sfantului Cuvios Nicodim Aghioritul, intr-o prima editie, la Venetia, in anul 1783, dupa ce aceasta carte circulase in multe manuscrise, de-a lungul secolelor. Scriind prefata acestei carti, Cuviosul Nicodim nu s-a numit pe sine ingrijitor al editiei, desi toti il recunosc pe acesta ca editor al lucrarii.

In limba romana, lucrarea numita "Everghetinos" a fost tiparita intre anii 1794 si 1797, de catre ieromonahul Climent de la Slatina, in tiparnita de la Manastirea Neamt, intr-o varianta care a circulat prin diverse manuscrise copiate. Daca, initial, cartea va fi tiparita intr-un singur volum, mai apoi, ea va fi impartita in patru volume.

Everghetinosul, una dintre cele mai voluminoase opere patristice, este impartit in patru volume, fiecare volum cuprinzand ilustrarea patristica a cate cincizeci de teme duhovnicesti (un total de doua sute de capitole); la randul ei, fiecare tema este enuntata de Cuviosul Pavel, care propune apoi pasaje si citate patristice specifice acelei teme.

Prima carte din Everghetinos este destinata incepatorilor, ea avand urmatoarele teme centrale: tamaduirea deznadejdii, gandul la moarte, ferirea de judecata, nadejdea in bunatatea lui Dumnezeu si pocainta continua, frica lui Dumnezeu, ascultarea si descoperirea gandurilor, greutatea pastrarii faptelor celor bune, razboiul cu diavolii, impotriva-grairea, smerita cugetare si taierea voii proprii.

A doua carte din Everghetinos este inchinata randuielilor specifice vietii in comunitate: munca, grija fata de cei neputinciosi, slujbele, grija pentru trup si masurile nevointei, postul, desfranarea si fecioria, mania, plansul si rasul, rabdarea nedreptatilor, vorbirea si tacerea, juramantul si clevetirea.

A treia carte din Everghetinos accentueaza importanta asezarii launtrice si a linistii interioare: judecata aproapelui, smintirea, fatarnicia si viclesugul, pizma si batjocura, constiinta, akedia si tristetea, ascunderea virtutilor, prieteniile periculoase, mandria si slava de sine, ispitele si harul, nevointa si milostenia.

A patra carte din Everghetinos vorbeste despre chipurile desavarsirii: prima jumatate vorbeste despre feluritele cai spre desavarsire, precum saracia, milostenia, neiubirea de averi, dragostea, linistirea, paza mintii, rugaciunea neincetata, citirea Sfintei Scripturi, visele, cunoasterea duhovniceasca, preotia, slujbele, inmormantarea etc.

O noua editie romaneasca a Everghetinosului, tradusa si ingrijita de Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos, a fost publicata in anii 2007 (volumul 1) si 2010 (volumul 2), sub titlul "Adunare a cuvintelor si invataturilor celor de Dumnezeu graite, ale purtatorilor de Dumnezeu Parinti, culeasa din toata Scriptura cea de Dumnezeu insuflata".

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 5698

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE