Feng Shui, practica straina de Ortodoxie

Feng Shui, practica straina de Ortodoxie

Scopul vietii noastre este, mai inainte de toate, mantuirea. In dezorientarea si aglomeratia informationala actuala, insa, ofertele spirituale facile, care promit bunastarea materiala si fericirea, cu sau fara Dumnezeu, au sanse din ce in ce mai mari sa induca in eroare pe cei care nu au cunosct deja sensul autentic al vietii (cel marturisit in Crez).

Pentru cei care nu traiesc in comuniune cu Dumnezu, credinta si zestrea Bisericii Ortodoxe are toate sansele sa para invechita si lipsita de aplicabilitate. Unii ca acestia se vor simti atrasi de tot soiul de practici inselatoare, ajungand astfel sa creada in puterea unor practici dintre cele mai ciudate, fara a banui macar efectele lor in plan duhovnicesc. Astfel, in cazul multora, o simpla curiozitate ajunge sa se transforme intr-o permanenta grija de a cumpara si pastra obiecte "aducatoare de noroc", adica intr-o adevarata cadere din dreapta credinta.

Pe internet se gasesc numeroase articole care elogiaza "arta Feng Shui", ca pe una cu "puteri" nebanuite, in stare sa ne schimbe viata, sa ne faca mai fericiti etc. Potrivit celor care propovaduiesc principiile Feng Shui, avand putere in sine, aceasta conceptie ia forma unei credinte spirituale. Pentru aceasta, dintru inceput, trebuie precizat faptul ca Feng Shui este o practica straina de Ortodoxie, ea neavand nimic in comun cu dreapta credinta.

Titlurile articolelor sunt elocvente pentru a intelege cum sta treaba cu "credinta" in Feng Shui. Spre exemplu: Adu norocul in casa cu arta Feng Shui; Amenajati-va sufrageria in stil Feng Shui; Ce pietre semipretioase iti protejeaza casa de energiile negative; Ce nuante iti imbunatatesc starea de spirit; Ce plante si animale sa ai in jurul casei; Ce flori ar trebui sa ai acasa, in functie de zodie; Feng Shui: sase greseli pe care le faci fara sa iti dai seama; Trucuri feng-shui pentru baie si bucatarie; Dormitorul cuplului, sfaturi Feng Shui; Feng Shui pentru atragerea energiilor pozitive in casa ta; Sfaturi Feng Shui pentru Craciun; Feng Shui pentru dormitor, sfaturi pentru a atrage dragostea; Feng Shui si usa de la intrare; Cum sa folosesti arta Feng Shui in baie; Broasca testoasa, simbol sacru in Feng Shui; Feng shui in camera bebelusului; Feng Shui pentru atenuarea conflictelor de cuplu etc.

Feng Shui, forta materiei asupra spiritului

Principiile si practicile Feng Shui izvorasc din religiile orientale, care se intemeiaza pe credinta intr-un dumnezeu impersonal si pe existenta unor energii opuse, aflate intr-o permanenta tensiune. Feng Shui, insemnand "Vant si Apa", este o credinta care isi are originile in China antica.

Feng Shui constituie un ansamblu de principii care sustin ca lucrurile din mediul inconjurator pot influenta "principiul Chi", adica acea forma complexa de energie universala impersonala, care tine totul in viata. Prin analizarea fluxurilor de energie din mediul inconjurator, se urmareste crearea unei armonii intre cele cinci elemente fundamentale din care ar fi creata lumea.

Feng Shui

Feng Shui incearca sa reechilibreze fortele dintr-un anumit spatiu, in vederea imbunatatirii sanatatii, a prosperitatii materiale si a comportamentului persoanelor din acel loc. Intemeiata pe invataturile cuprinse in "I-Ching", adica in "Cartea Schimbarilor", credinta Feng Shui doreste atragerea energiilor pozitive, echilibrarea celor opuse, din mediul inconjurator, si eliminarea celor negative. Cei care propovaduiesc principiile Feng Shui, concretizate mai ales in pozitionarea lucrurilor din jur, in eliminarea anumitor lucruri si adaugarea altora, urmaresc bogatia, fericirea, longevitatea si sanatea omului. Astfel, potrivit Feng Shui, situatia materiala, fericirea si dragostea unui om depind in mare masura, daca nu chiar definitiv, de lucruri precum obiectele din jurul sau si de asezarea lor.

Potrivit credintei Feng Shui, lumea este alcatuita din cinci elemente fundamentale (lemnul, focul, pamantul, metalul si apa), iar fiecare element are energiile lui specifice, influentand starea si destinul omului. Fiecare spatiu ar fi impartit in zone cu energii diferite, unele benefice, iar altele daunatoare. "Ba Gua", adica "mapa energetica" a unui anumit spatiu, poate fi descoperita cu ajutorul unui compas asezat pe o "harta" speciala. Fiecare om se naste sub un semn (lemn, foc, pamant, metal sau apa) si are un numar "Kua" personal, drept pentru care, lucrurile din casa trebuie selectate si pozitionate in functie de semnul si numarul personal.

Feng Shui

Exemplu de sfaturi practice, intemeiate pe credinta Feng Shui, in stare sa anuleze energiile negative din jur si sa le atraga pe cele pozitive: prezenta apei in casa (fantani, vaze, acvarii, tablouri etc) este aducatoare de noroc si bani, insa aceasta nu poate fi amplasata decat in locuri special calculate; construirea-amenajarea unei surse de apa in vestul sau nord-vestul locuintei este daunatoare pentru finante; daca usa de la intrare nu este pozitionata "corect", aflandu-se pe un camp cu energie negativa, acest lucru poate sa cauzeze probleme financiare si sentimentale; cand pozitia usii nu se poate modifica, deasupra ei "trebuie" asezat un glob de cristal; asezarea patului intr-o zona de granita intre energii sau intr-un colt al camerei afecteaza relatia afectiva; partea sud-estica a casei este conectata cu energia banilor si a bunastarii familiei; pentru a atrage prosperitatea, apa si obiectele din lemn trebuie asezate in coltul sud-estic al casei; plantele cu tepi sau cu frunze ascutite intrerup fluxul de energie pozitiva si lasa loc celei negative; cand intrarea in casa se face pe un culoar slab luminat, fericirea familiei este pusa in pericol.

Ortodoxia, forta spiritului asupra materiei

Omul a fost creat de Dumnezeu ca stapan al acestei lumi, iar materia in sine nu are nici o putere asupra vietii lui spirituale. Potrivit dreptei credinte, energiile datatoare de viata (harul dumnezeiesc necreat) le primim in cadrul Sfintelor Taine, iar nu prin manevrarea mecanica a unor obiecte, indiferent de starea noastra sufleteasca.

In conceptia Feng Shui, care urmareste bunastarea materiala si fericirea, comportamentul persoanei in cauza nici nu este luat in calcul. Credinta ca asezarea anumitor lucruri materiale in jurul nostru poate sa ne faca sa iubim mai mult sau sa avem mai mult succes in plan financiar este de-a dreptul penibila. De-ar fi adevarata, pe langa nenumarate alte pierderi, ar insemna ca toti cei care nu au posibilitatea de a achizitiona respectivele obiecte sa fie condamnati la suferinta si nefericire.

Sanatatea trupului este un dar al lui Dumnezeu, iar nu o influenta a materiei neinsufletite asupra noastra. La randul ei, boala este semn al iubirii lui Dumnezeu, care doreste indreptarea si mantuirea omului. Tot asa, dragostea si fericirea sunt urmari ale curatiei sufletesti si ale credintei in Dumnezeu, iar nu rezultatul prezentei unor obiecte dintre cele mai ciudate in jurul nostru. Altfel, ar insemna ca toti cei care nu isi aleg-pozitioneaza "corect" lururile in jurul lor nu pot iubi cu adevarat si nu pot cunoaste fericirea. Mai mult, credinta ca longevitatea vietii este determinata de purtarea unui talisman sau a unei bratari impinge sufletul tot mai departe de Dumnezeu, singurul care hotaraste numarul anilor nostri.

Dreapta credinta da marturie despre sfintenia sau necuratia anumitor lucruri, precum sunt cele folosite in cult (obiectele si vestmintele liturgice) sau cele folosite in farmece si vraji, insa in cu totul alt sens. Obiectele inchinate lui Dumnezeu sunt lucruri curate; ele nu sunt curatitoare prin ele insele, ci doar in legatura lor cu izvorul curatiei si a tot binele, care este Dumnezeu. Apoi, obiectele folosite in vrajitorii sunt lucruri inchinate diavolului, care nu dobandesc o putere a lor proprie, ci imprumuta din rautatea duhurilor necurate, insa nici asa ele nu pot transmite raul la intamplare, indiferent de starea sufleteasca a celor care intra in contact cu ele. Lucrurile vrajite au o putere direct proportionala cu pacatele celui in cauza, care nu-L cunoaste si nu-L iubeste pe Dumnezeu.

Sfanta Scriptura cuprinde cuvintele Celui care este Calea, Adevarul si Viata. Oricare alta "oferta spirituala" nu face decat sa adanceasca si mai mult inselarea in care se afla cel care o primeste in sine. Crestinul crede cu tarie ca omul a fost pus stapan peste materie, iar nu invers. Exista anumite influente ale spatiului in care traim asupra sufletului nostru, precum luminozitatea, curatenia sau ordinea, insa nu in asociere cu tot soiul de energii impersonale, benefice sau daunatoare.

Se cuvine sa urmam indemnul Inteleptului Solomon, care spune: "Pune-ti nadejdea in Domnul, din toata inima ta, si nu te bizui pe priceperea ta. Pe toate caile tale gandeste la Dansul si El iti va netezi toate cararile tale. Nu fii intelept in ochii tai; teme-te de Dumnezeu si fugi de rau; aceasta va fi sanatate pentru trupul tau si o inviorare pentru oasele tale" (Pilde 3, 6-8).

*

"De se va ridica in mijlocul tau prooroc sau vazator de vise si va face inaintea ta semn si minune, si se va implini semnul sau minunea aceea, de care ti-a grait el, si-ti va zice atunci: Sa mergem dupa alti dumnezei, pe care tu nu-i stii, si sa le slujim acelora, sa nu asculti cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui vazator de vise, ca prin aceasta va ispiteste Domnul Dumnezeul vostru, ca sa afle de iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru din toata inima voastra si din tot sufletul vostru. Domnului Dumnezeului vostru sa-I urmati si de El sa va temeti; sa paziti poruncile Lui si glasul Lui sa-l ascultati; Lui sa-I slujiti si de El sa va lipiti" (Deuteronom 13, 1-4).

"Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume. In aceasta sa cunoasteti duhul lui Dumnezeu: orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup este de la Dumnezeu. Si orice duh care nu marturiseste pe Iisus Hristos nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar in lume. Voi, copii, sunteti din Dumnezeu si i-ati biruit pe acei prooroci, caci mai mare este Cel ce e in voi, decat cel ce este in lume. Aceia sunt din lume, de aceea graiesc ca din lume si lumea ii asculta. (...) Cel ce are pe Fiul, are viata; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu, nu are viata. Aceasta am scris voua, care credeti in numele Fiului lui Dumnezeu, ca sa stiti ca aveti viata vesnica. Stim iarasi ca Fiul lui Dumnezeu a venit si ne-a dat noua pricepere, ca sa cunoastem pe Dumnezeul cel adevarat; si noi suntem in Dumnezeul cel adevarat, adica in Fiul Sau, Iisus Hristos. Acesta este adevaratul Dumnezeu si viata de veci" (I Ioan 4, 1-5; 5, 12-13; 5, 20).

"Intrati pe poarta cea stramta, ca larga este poarta si lat este drumul ce duce la pieire si multi sunt cei ce intra prin el si stramta este poarta si ingust este drumul ce duce la viata si putini sunt cei ce il afla. Feriti-va de profetii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinlauntru sunt lupi rapitori. Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara se culeg struguri din spini sau smochine din maracini?" (Matei 7, 13-16).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

07 Martie 2013

Vizualizari: 12036

Voteaza:

Feng Shui, practica straina de Ortodoxie 4.67 / 5 din 9 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Remus LengaPostat la 2013-03-13 00:18

    Evident ca practicile Feng Shui nu au nimic in comun cu Biserica Ortodoxa si in general cu crestinismul.Aceasta teorie a aranjarii spatiului in care locuieste si munceste omul,intr-un mod care sa fie benefic acestuia provine din vechile invataturi orientale,care se refera si la medicina,alimentatie,miscare,psihologie precum si alte aspecte ale vietii. Deoarece izvoarele acestor invataturi se pare ca sunt mai vechi cu 2,3 mii de ani decat crestinismul,nu exista nici un element de comparatie.Nu sunt foarte bine documentat in istoria religiilor,dar cred ca atunci nu se punea problema unei credinte monoteiste asa cum este crestinismul in general-ortodoxia in particular. Eu cred ca in zilele noastre ,in toata Europa,credinta slabeste iar practicile spirituale,(care trebuie sa ne intareasca sufletul)au tot mai multe accente ce tin de partea materiala a vietii. Dreapta credinta este grea si necesita multa munca,rugaciune,post si multe alte privatiuni,iar abia dupa aceea,dupa ani si ani de rabdare si purtare corecta poti sa simti fericirea ,bucuria suprema a vietii schimbate de harul lui Dumnezeu.E mult mai simplu sa cumparam ceva care sa ne faca fericiti.Chiar si un remediu Feng Shui,dar si o casa mare,o masina noua,o bijuterie scumpa si mare,o amanta noua,etc Din pacate,toate acestea nu ne pot oferi fericirea sufletului,dupa care tanjim.Este drepul si datoria fiecaruia sa-si caute calea spre fericire,spre mantuire!

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-03-12 17:45

    D-le Catalin Beres, iertati-ma ca "ma bag in seama"...si ca-mi permit sa va dau o idee: si eu am primit la diferite aniversari tot felul de statuete sau simboluri yoga & feng-shui. Faceti acelasi lucru pe care-l faceti cu un obiect total nefolositor, il aruncati! Inlocuiti-l cu o icoana sau cu o candela frumoasa ptr. casa! Pastrandu-l in casa....nu faceti bine deloc ptr. ca inconstient, va tulbura sufletul, linistea, etc. Numai vazandu-l, amintirea falsei semnificatii al acestui obiect, va poate tulbura gandurile (imaginatia) care sunt principala arma a diavolului! Asadar.....oricat de frumos ar fi acest obiect, n-are nicio legatura cu credinta noastra crestina, cu Cuvantul lui D-zeu pe care trebuie sa-l urmam!Si cum spuneam mai inainte, toate aceste practici & obiecte, sunt INCHINARE LA IDOLI!

  • Vasa NastaPostat la 2013-03-12 10:28

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu in Tine cred si in Tine nadajduiesc si de la Tine astept ajutor si multa mila ! Fie Voia Ta cea Sfanta cu mine ! Amin.

  • Catalin BeresPostat la 2013-03-11 20:48

    Dar ce fac daca am primit un obiect de acest fel cadou???...un mic sfat.. pls..Doamne ajuta!

  • Andreea AsPostat la 2013-03-11 11:49

    Amin! Amin! Mare, mare dreptate aveti! Trebuie sa ne ferim de astfel de lucruri, pentru ca sunt de la cel rau!

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-03-11 10:45

    D-le C-tin Gheorghies este adevarat ca manastirile si nu numai, sunt impodobite cu flori, verdeata, etc. dar asta nu-nseamna ca iL inlocuim pe D-zeu cu aranjamentul sau pozitia lor in in casele, curtile noastre, asa cu se vor aceste practici pagane! In zilele noastre se practica tot felul de ?????? care vor sa ia cu totul locul lui D-zeu in viata, mintea & sufletul nostru! Feng-shui sau altele, sunt INCHINARE LA IDOLI, stimate domn! Au aparut tot felul de "terapii ale ceaiului" sau "arte divinatorii" care promit ca si yoga sau feng-shui-ul, liniste, fericire, bogatie, etc....Orice-ar fi, acestea chiar daca iti dau o stare de bine, este de foarte scurta durata! Nimic nu trebuie sa ne abata de la Calea noastra spre mantuire care defapt...este scopul existentei noastre! Doar in Hristos ne gasim linistea, cat despre bunastare sau bogatie....sa ne amintim ca n-am adus nimic cu noi in lume si, la fel vom pleca...fara nimic! Iar bogat, este acel om care se multumeste cu ceea ce are!

  • constantin gheorghiesPostat la 2013-03-11 08:58

    Chiar daca am folosi unele din asa-numitul Feng Shui, nu inseamna ar trebui sa il eliminam pe Dumnezeu din viata noastra. Fiecare om cauta sa isi faca un mic "paradis" in locul unde isi desfasoara activitatea sau unde traieste si mi se pare normal. In manastirile noastre este o ordine desavarsita cu verdeata,flori, copaci, lacuri, fantani etc. dar asta nu insemna ca Dumnezeu nu este in sufletul nostru. Intr-adevar, daca lasam numai Feng Shui sa lucreze atunci, in mod sigur, nu vom avea fericirea deplina, ca sa nu mai vorbim de mantuire.

  • Delia PopaPostat la 2013-03-11 08:51

    Un articol foarte interesant si util! Nu a studiat arta Feng-Shui, decat ca m-am lovit de cateva ori de notiunile din Feng-Shui. Vreau sa va spun ca personal am vazut la manastirile din Romanaia, ciucurei atarnatori rosii, impletiti exact dupa modelele din Feng-Shui. De aceea, inclin sa cred ca toate simbolurile sunt universale si nu au nici o legatura cu religia ci mai mult cu liberul acces al tuturor la Dumnezeu. Desigur ca pentru noi, este indicat si recomandat sa respectam principiile religiei in care am fost botezati, pentru ca asta ne defineste noua fiinta.In final, vreau sa adaug, ca din ceea ce cunosc eu, arta Feng-Shui merge dincolo de statuete, semne magice etc pe care le folosesti pt.a atrage noroc, bani, dragoste ! Arta Feng-Sghui este o arta, o stiinta, se bazeaza pe studiul energiilor naturii si functioneaza foarte bine si din vremuri stravechi pentru poporul chinez. Pentru noi, mai bine ar functiona, sfintirea casei de catre preot, stropirea cu apa sfintita, tamaierea etc.

  • DUMITRU ALBUPostat la 2013-03-07 09:38

    Ca si reincarnarea, feng shui, exceleaza prin promisiuni, neavand o baza verificata care sa confere transcendenta sufletului. Niste energii care vagabondeaza si pe care pasamite tu om, le poti pune in armonie. Dar, daca tu om ai asemenea capacitati, de ce nu ai si capacitatea de a-ti armoniza viata fara a recurge la astfel de practici? De ce trebuie sa recurgi la mijloace externe pt a da certitutine trairii tale si a rezolva problemele spirituale? Oare sufletul omenesc este din aceesi substatnta care compun aceste energii feng shui? Sufletul nu are un Creator? Si in consecinta, acest Creator isi abandoneaza lucrarea ca sa o lase la discretia unor energii, forte abstracte? Si toate aceste relatii om "energii feng shui" au loc intr-o dimensiune abstracta, in care El Creatorul nu are nicio influenta? Mai ganditi-va, voi cei care alergati dupa himere.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact