Ganduri de Sfantul Valentin

Ganduri de Sfantul Valentin

Cred ca daca ar fi auzit buncii mei ca pe 14 februarie suntem invitati sa ne casatorim pentru a primi certificate de casatorie valabile o zi, sa concuram sarutandu-ne, ar fi spus "Fereasca Dumnezeu", "Doamne pazeste", "Doamne apara", etc. Si asta pentru ca de cand s-au cunoscut nu s-au mai despartit unul de altul, "au au trait fericiti pana la adanci batraneti".

Au cunoscut ca iubirea adevarata este mai cuprinzatoare decat pasiunea carnala. Nu au vazut unul in celalalt doar trupul. Si de aceea nu au fost pe drumuri in viata, si-au fost unul altuia casa. Si numai aici s-au odihnit.

In prezent, totul e pus spre vanzare. Chiar si dragostea. E o trecere grabita in altceva, in ceva ce functioneaza rau, nefiresc.

Un om care trebuie sa petreaca o zi sau cateva zile la munte cu o persoana pe care nu o cunoaste, drept recompensa pentru felul in care a sarutat sau a declarat dragostea, ar fi trecut in ochii bunicilor mei ca fiind un om "patat". Iar aceasta "pata" slabeste fiinta din punct de vedere calitativ existential, pentru ca il face pe om sa vada in ceilalti doar trupul. Castigatorii unor astfel de premii nu vor cunoaste decat daruirea trupeasca. Ori ei trebuie sa stie ca au si suflet.

Nu sunt de acord cu cei care declara ziua de 14 februarie ca fiind o zi in care dragostea reinvie. Nu pot sa cred ca doua persoane care au stins focul dragostei dintre ele, il pot reaprinde printr-o astfel de zi. Nu poti ajunge la dragostea adevarata printr-o iubire comerciala, una care dureaza o zi si culmea, poate fi impachetata. Orice om care a cunoscut iubirea, poate vedea ca o astfel de zi e mai mult coborare decat urcare in dragoste.

Daca prin cantitate, cat mai multe inimi de vanzare, se compromite calitatea, trebuie stiut ca niciodata calitatea nu va compromite cantitatea. Luati aminte ca o flacara de lumanare poata aprinde nenumarate lumanari, dar oricate alte lumanari s-ar aprinde din ea, flacara primeia ramane intreaga in toate, nu se micsoreaza.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 74623

Voteaza:

Ganduri de Sfantul Valentin 0 / 5 din 0 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • DUMITRU ALBUPostat la 2011-02-17 21:53

    ce voiam eu sa spun, deja au spus altii. eu ma intrreb cum pot fi oamenii atat de usor influentabili. si cred ca am si un raspuns: pentru ca nu sunt ancorati in Iisus Hristos, in trairea vietii crestine. si atunci traiesc aceasta viata pamanteasca, care le ofera ce le ofera.

  • Cezar MihaiPostat la 2011-02-15 21:34

    Vocabularul nostru ortodox este de o extrema bogatie, iar nuantele cuvintelor nu au echivalent in vorbirea curenta, cotidiana. Nadejdea nu este doar speranta, mantuirea nu este doar salvare, precum nici izbavirea nu este, din nou, doar salvare. Si exemplele pot continua. Dar ce pacat ca pentru iubire nu ne-a fost dat un altfel de cuvant, care sa faca diferenta dintre Iubirea de Dumnezeu si iubirea patimasa dintre oameni, adica pofta. Iar din pacate cei ce nu cunosc Iubirea se lasa usor amagiti confundand-o cu pofta. Duhul iubirii patimase, al poftei, este un duh demonic, acesta fiind duhul propovaduit in lumea de astazi.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-02-14 22:53

    Vesnicia e in dragoste !Ea nu se cumpara si nici nu se vinde.Unde dragoste nu e,nimic nu e!

  • Dan Gheorghe Somnea Postat la 2011-02-14 20:34

    Sa sarbatorim doar Dragobetele. Degeaba sunt destui debusolati (cca 30% dintrei romani) care isi bat joc de ortodoxie. Why this day? It is a catholic feast only. That's flat. Azi sarbatoarim doar pe Cuviosii Auxentiu, Maron si Avraam si pe Sfintii Filimon si Nicolae din Corint. ATAT! NU trebuie sa ne intereseze 14 feb la catolici. Sau suntem ortodcsi ortopracsi ori ... Intai sa iubim pe DUmnezeu si apoi desigur pe apropiatii nostrii. DCei care se simt lezati de un astfel de mesaj si desi sunt nascuti ortodocsi, poate au imbratisat vreo secta, sa plece in tarile scandinave si acolo, cand vor muri, vor fi incinerati sau, vor fi ingropati in costume de hartie. AMIN Slavit sa fie DOMNUL Dan Gheorghe http://amdtitan.blogspot.com

  • Cristian SteinerPostat la 2011-02-14 18:11

    E corect ca aceasta asa-zisa sarbatoare e complet artificiala si importata din motive comerciale. Singurul ei scop e stimularea unui consum idiot in aceasta perioada. Dar articolul greseste total, dupa parerea mea, in prezentarea epocii "bunicilor nostri". E adevarat ca in trecut exista un fel de moralitate oficiala, dar relatiile dintre oameni erau cam la fel ca in ziua de azi. Ceea ce era diferit era o ipocrizie generala in privinta moralei care impunea o anumita atitudine exterioara, in societate, dar de fapt lucrurile se petreceau ca in ziua de azi. In plus, stabilitatea familiiilor (in special a celor de la tara) se datora in special lipsei de optiuni (marea majoritatea a oamenilor nu se mutau niciodata din satul lor) si necesitatilor economice, nu unei presupuse "dragoste curata". Nu era vorba de nici o mare iubire in casatoriile din trecut; marea lor majoritate se faceau pe temeiuri economice si erau aranjate de catre familii.

  • Acnaib LeePostat la 2011-02-14 16:00

    Locuiesc in Statele Unite, iar aici nu aminteste nimeni de "Saint"! Este "Valentine's Day" si e similar cu "1 Martie" la noi. Toata lumea face mici daruri la toata lumea! Copii la parinti, parinti la copii, sotii intre ei, elevii la profesori si tot asa! Nimic mai mult! Da, sunt alte tari (de exemplu Haiti) unde aceasta zi promoveaza desfraul! Pe 14 februarie se concep copii care dupa 9 luni sunt abandonati, deoarece au fost conceputi "din greseala" in aceasta "zi a dragostei". La noi, in Romania, oamenii se bucura sa aiba cat mai multe zile de sarbatorit. Sa nu exageram prea mult . . . am putea incepe sa nu mai numim aceasta zi "Saint" sau "Sfantul". Sa fie ca in SUA, Valentine's Day, cine vrea sa sarbatoreasca sa o faca, nimeni nu tine socoteala la banii altora. Cel putin asta e parerea mea. Ce e deranjant insa, e ridicarea la sfintenie a unei sarbatori, care, indiferent cat de ingaduitori am fi, tot pagana ramane. Multumim parinte Savatie lui Dumnezeu ca existati! Fie ca: • Cuv. Auxentiu • Cuv. Maron • Cuv. Avraam • Cuv. Filimon, ep. Gazei • Gheorghe croitorul Metilineanul, ocrotitorii zilei de azi, 14 februarie sa fie cu noi in toate zilele vietii noastre!

  • Mihail-COSMIN TUTUIANUPostat la 2011-02-14 15:10

    ACEASTA SARBATOARE VALENTINE'S DAY E O SARBATOARE AMERICANA, CARE NU ARE NICI-O LEGATURA CU TRADITIILE ROMANESTI, POPORUL ROMAN CA SARBATOARE A INDRAGOSTILOR ARE DRAGOBETELE PE 24 FEBRUARIE!!DE CE TREBUIE SA IMPORTAM TOATE AMERICANISMELE??Totusi traim in Romania nu in America!!

  • Liviu DorobatPostat la 2011-02-14 11:16

    Bine punctat, d-na/d-ra Felicia Ungureanu: "Tinerii nu fac altceva decat sa imite, sa caute valori. Daca noi nu le aratam si ii indrumam catre adevaratele valori (cinstea, omenia, demnitatea, iubirea fatza de semeni) atunci nu suntem cu nimic mai buni decat ei. Dumnezeu sa ne dea minte, intelepciune si rabdare la toti caci mare nevoie avem de ele." Idem, dl. Constantin Puiu:"Din nefericire victimele sunt tineri fără orizont, necopți și în final fără un viitor sănătos." La fel, d-na/d-ra Mariana Paraoanu:"Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu ca fiii si fiicele noastre sa stea departe de aceasta "ispita" prin apropierea de Sfanta Biserica, de sfintele taine care ne apropie de Dumnezeu!" Problema e ce mai putem facem noi, cei care sustinem ca suntem lucizi, in afara de a ne ruga pentru cei care s-au lasat sarbatoriti de aceasta ne-sarbatoare? Chiar nu stiu ce se mai poate face... Putem lupta in vreun fel contra companiilor multi-nationale care calca totul in picioare (demnitate umana, moralitate, viata crestin-ortodoxa autentica) doar de dragul profitului? Si, daca stau bine sa ma gandesc, multi-nationalele si politica lor de marketing nu ne pot calca in picioare decat daca vrem noi sa le acceptam jocul. E, intr-adevar, vorba o lipsa crunta de orientare si de modele in privinta tinerilor de azi carora li se tot toarna in cap zi si noapte acest gunoi electronic numit reclama. Daca nu ar exista internet si TV, totul ar fi mai simplu. Manipularea, insa, e mai puternica pentru ca s-a creat deja sistemul care sa o propage. Personal, cred ca traim vremea lui "scapa cine poate... sa vrea".

  • alia aliaPostat la 2011-02-14 10:38

    At fi bine sa privim corect si trecutul si prezentul. Sunt abordari diferite in ceea ce priveste existenta si asta se rasfrange si asupra relatiilor de iubire dintre doi oameni. Cu siguranta si in trecut iubirea dintre doi oameni era mai rara ca acum. Obligati fiid sa se supuna rigorii societatii oamenii incercau sa se respecte. A iubi cu adevarat este rar si doar cuplurile norocoase ajung sa se bucure de acest sentiment; au devenit separat, au iubit mai presus de orice pe Bunul Dumnezeu. Din pacate acesta este marea a drama a lumi din cele mai vechi timpuri... iubirea este o iluzie , daca nu ajunge mai itai la Dumnezeu dupa care sa se reitoarca la om. Este poate comerciala o asemenea zi, dar in economia vietii unor oameni absorbiti mai mereu de efemerul cotidian, poate fi un mare bine. Cand iubesti nu ai nevoie de o zi speciala sa-ti manifesti sub orice forma afectiunea, dar o poti face macar intr-o zi sau cateva in an. Credinta, nadejde si dragoste. Dumnezeu sa ne binecuvanteze!

  • Tudor StefanPostat la 2011-02-14 10:33

    http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Valentine#External_links Se pare că nu se ştie ce sărbătorim în această zi pentru că dacă de Naşterea Domnului facem cumpărături, de ce nu ne-am declara dragostea într-o anumită zi? Aici ar mai fi o discuţie legată de sorgintea acestei sărbători părerile fiind împărţite. În esenţă nu mi se pare ceva rău. Depinde de noi să-i acordăm valoare morală şi etică. Celor îndrăgostiţi le place să-şi declare iubirea. Desigur, sunt şi cazuri în care declarând, formal iubirea pentru cineva, chiar ajungem a fi îndrăgostiţi. Referitor la vina comună pentru degradarea morală a noastră şi a tinerilor în special, cred că este un subiect în sine şi trebuie tratat separat.

  • Mariana Paraoanu Postat la 2011-02-14 10:05

    Dovada instrainarii sensului de iubire intre barbat si femeie este chiar numele englez al acestei mascarade cu urmari dramatice pentru multi din cei ce musca momeala...Clar sensul dragostei curate dintre barbat si femeie, prin departarea de Dumnezeu a devenit numai placerea de moment, insotita cu senzatii tari, care pervertesc mult sufletul. Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu ca fiii si fiicele noastre sa stea departe de aceasta "ispita" prin apropierea de Sfanta Biserica, de sfintele taine care ne apropie de Dumnezeu!

  • Felicia UngureanuPostat la 2011-02-14 09:34

    Sa ne fie cu iertare, insa societatea de consum suntem noi. Noi am creat-o , noi i-am dat viatza. Acum e usor sa aratam cu degetul catre altii si sa zice, ia uite eu nu fac asa. Cred ca intr-o societate normala ar trebui sa ne invinovatim toti pentru situatia de acum. Sa cautam solutii si sa le aplicam. As vrea sa zic ca tinerii sunt de vina, dar pe tinerii astia nu i-a crescut cineva??? Caci daca privim din perspectiva asta atunci vedem cine-i de vina. Tinerii nu fac altceva decat sa imite, sa caute valori. Daca noi nu le aratam si ii indrumam catre adevaratele valori (cinstea, omenia, demnitatea, iubirea fatza de semeni) atunci nu suntem cu nimic mai buni decat ei. Dumnezeu sa ne dea minte, intelepciune si rabdare la toti caci mare nevoie avem de ele.

  • Gheorghe-Radu ApostolescuPostat la 2011-02-14 09:26

    Totusi in cazul in care acest Sfant Valentin a fost denaturat de catre spiritul comercial al vremurilor actuale, ar trebui sa ii cunostem si "biografia" si eventuala legatura cu perechile de indragostiti. Este posibil ca si el sa fi fost un sfant martir al Bisericii Crestineinainte ca aceasta sa se scindeze in catolica si ortodoxa! La fel au fost sfintii Petru si Pavel, Dimitrie cel Mare ,Gheorghe si atatia altii proveniti din biserica primara. Sa nu uitam ca si cu Sf Nicolae ca si cu Mos Craciun se face un comert acerb! Deci domnule Cocosila ar fi interesanta si o istorie a acestui Sfant! Cu stima Gheorghe Radu

  • ion mirosanuPostat la 2011-02-14 08:50

    Cum se repetă adeseori omul are această menire ingrată de a alege şi a-şi însuşi benevol viaţa pe care doreşte să o aibă . El decide şi dacă ştie ori nu ştie cum . De cele mai multe ori el acţionează după cum i-o cer necesităţile sale trupeşti şi se transformă-ntr-un vas al lipsei sale de judecată . Dar oare asta ne spune nouă simţul ? Să ne luăm sau să fim atenţi ce luăm ? Aflaţi în faţa femeii , bărbaţii adeseori se pierd . Se pierd pentru că sunt în incertitudine . În faţa lor se află necunoscutul iar dacă ceea ce văd doresc să aibă cu orice chip atunci sunt pierduţi , dorinţa de a gusta ori copula cu (...) ia învins raţiunea şi la transformat . De aici încep necazurile lui , nu mai ştie unde se află , ce i se cere-n schimb şi unde va ajunge dacă va exista o pedeapsă pentru asta . ŞI ACUM , cu toţii ştim că orice lucru ori faptă are un revers . Ziua dragostei nu există căci aceasta este eternă ţine cât viaţa omului , de la început şi până la sfârşit el nu ştie dar dacă firul dragostei cel ţine-n viaţă se va întrerupe măcar o clipă el se va pierde şi nimeni nu vrea asta . Poate doar mizerabilul care ne pândeşte greşelile spre a ne fura sufletele . Un lucru este cert dragobetele marchează zilele dinaintea marelui post , doliul noii noastre fiinţe îmbunătăţite şi pe care atât de greu ne este să o ţinem în curăţenie sufletească . Preferăm acesteia , nonraţiunea !

  • Constantin Puiu Postat la 2011-02-14 08:49

    Frumos articol. Cât despre acest sfânt comercial, pentru mine sună ca o "dragoste la pliculeț - 3+1 gratis". Azi, din păcate, totul este comerț. Societatea de consum a reușit să facă o marfă și din sufletele oamenilor iar cei drogați cu shopping cad păcăliți de această dragoste fără valoare dar învelită în poleială din belșug. De aceea vedem zilnic peste tot în media, "vedete" care brusc se despart de unii în timp ce se "îndrăgostesc" subit de alții de care nu peste mult timp se vor despărți din nou. Un fel de "altfel de prostituție", învelite în haine de cinste și legalitate. Din nefericire victimele sunt tineri fără orizont, necopți și în final fără un viitor sănătos.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact